Na predstavitvi lovskih praporov

Kritični do spremembe zakona

V Bohinju je bila v soboto osrednja gorenjska proslava ob stoletnici slovenskega lovstva. Gorenjski lovci so kritični do predlaganih sprememb zakona o divjadi in lovstvu.

Ribčev Laz – Zveza lovskih družin Gorenjske je ob stoletnici slovenskega lovstva pripravila v Ribčevem Lazu srečanje, na katerem so zveza, lovske družine in lovsko kinološko društvo predstavili tudi svoje prapore. Gorenjski lovci so ponosni na dosežene rezultate pri gospodarjenju z divjadjo, na urejenost lovišč in na ohranitev pestrosti divjadi, hkrati pa so kritični do sedanjih razmer in predlaganih sprememb zakona o divjadi in lovstvu. »Zakon o gozdovih in lovski zakon sta Lovsko zvezo Slovenije odrinila v zakotje, zaupana ji je le vzgoja lovcev, kinologija, kultura in nekaj organizacijskih opravil,« je v slavnostnem nagovoru dejal Bruno Skumavc, legenda gorenjskega lovstva ter nekdanji predsednik zveze, in dodal: »Po treh letih še vedno nimamo konsolidirane naše osnovne organizacije in tudi koncesije niso podeljene. Za to smo v večji meri krivi lovci sami. Medtem ko se prepiramo in nam noben predsednik ni dovolj dober, iščemo dlako v jajcu in nasedamo raznim populistom, je pred parlamentom novela zakona, ki za kulisami razsodb ustavnega sodišča pripravlja skorajšnjo privatizacijo lovstva. Bistveno naj bi se zmanjšala minimalna površina lovišča in skrajšale zakupne dobe. To bi bilo za naš lov in divjad usodno. Najboljša lovišča bi hitro prešla v roke tujcev in naših novih bogatašev, naš lovec pa bi tako kot pred stotimi leti postal pokoren sluga. Tega ne smemo dopustiti.« »Če bo predlagana sprememba zakona sprejeta, bo to pomenilo privatizacijo lovstva. Lov kot gospodarska dejavnost ne sme nikoli postati dobičkonosna,« je dejal Peter Belhar, predsednik Zveze lovskih družin Gorenjske, in se vprašal, kaj bo potem z društvenim organiziranjem in s prostovoljnim delom. »Nekateri želijo izničiti pomen lovstva, tega jim lovci ne bomo dovolili,« je bil kritičen tudi bohinjski podžupan in lovec Anton Urh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 13. junij 2021 / 17:21

Slavist s Sorškega polja

Stodeseto obletnico rojstva slavista, pesnika in pisatelja Toneta Šifrerja so s slovesnostjo zaznamovali pred hišo v Žabnici, ki stoji na mestu njegove rojstne hiše.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 18:13

Indonezijski Pendopo

Tradicionalni indonezijski nadstrešek, ki ga lahko sedaj občudujete tudi pri nas. S podelitvijo priznanj najboljšim pa se je pred nekaj dnevi na Bledu zaključil šesti izbor za naj velnes 2013/14.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 15:42

Zoki spet najboljši sosed

Zadnja dogajanja v Pozitivni Sloveniji imajo samo en in edini namen – da Zoran Jankovič spet postane to, kar si najbolj želi, vaš najboljši sosed.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 14:00

Od zadaj

Poslanka državnega zbora Alenka Bikar je po dveh letih in pol mandata kot političarka prvič nekaj povedala sodržavljanom. Da ostaja v Pozitivni Sloveniji skupaj z Zokijem.

Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Cigani na obisku

Alenka Šubic iz Sv. Duha pri Škofji Loki svojega petdesetega rojstnega dne še dolgo ne bo pozabila. Presenečenja so se vrstila eno za drugim, izvirnost idej njenih prijateljev pa kot da je brezmejna....

Zanimivosti / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Dežne kapljice

Bližnje posnetke dežnih kapljic vedno spremljamo z velikim navdušenjem, še posebej na cvetih in listih rastlin. Fotograf Luka Rener nam je poslal lep primer fotografije dežnih kapljic, ki...