Domačini so prikazali, kako so nekdaj s kamnitim kolesom mečkali sadje v posebnem koritu.

Žganje je včasih tudi zmrznilo

"Vedno smo skuhali tri vrste žganja: najboljše za doma, malo slabše za prodajo, najslabše pa za parkeljne," so pripovedovali domačini na Kmečkem prazniku pod Storžičem.

Bašelj – »Na prazniku smo se doslej že večkrat ozirali proti Storžiču in gledali, kdaj bo začelo deževati. Danes nam ni treba,« je na nedeljski prireditvi v imenu organizatorja, Turističnega društva Bašelj, ugotavljal predsednik društva Rado Roblek, očitno zadovoljen, da jim je bilo vreme tokrat naklonjeno. Potem ko je pevski zbor Storžič zapel nekaj pesmi, so domačini prikazali strojno in ročno striženje ovc ter star način predelave sadja. »V Bašlju še na osmih kmetijah redijo ovce,« je dejal Edo Snedec, ki je prijetno povezoval program, »strižci« ovc Janez, Miran in Matija pa so dodali, da ovce med striženjem uživajo, saj vedo, da se bodo znebile debelega vročega kožuha.

Gospodinji Marjeta in Lojzka ter otroci so najprej po tleh pobrali sadje, nato so ga Korl, Tine in Ambrož v ročnem mlinu zmleli, ga s kamnom, podobnim mlinskemu, v posebnem koritu zmečkali in nazadnje iz njega v stari »preši« stisnili še mošt. »Nekdaj je bil mošt na kmetih poleg vode najpogostejša pijača,« so pripovedovali domačini in potem prikazali še, kako so nekdaj kuhali žganje. Sadje so najprej zmleli, ga namočili v kadi, počakali, da je bilo »godno«, in potem začeli s kuho. »Vedno smo skuhali tri vrste žganja: najboljše za doma, malo slabše za prodajo, najslabše pa za parkeljne,« so pripovedovali in se smejali dogodivščinam, ko so že med žganjekuho popili precej žganja in ga potem, da bi prikrili popivanje, zalili z vodo. In tako se je zgodilo, da je v Bašlju »šnops« pozimi tudi zmrznil.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 28. avgust 2020 / 17:43

V manj kot štirinajstih urah osvojil pet najvišjih vrhov

Kranjčan Luka Kovačič si je zadal poseben izziv in ga tudi uspešno opravil: pot iz doline Vrata čez pet najvišjih slovenskih vrhov (Visoki Rokav, Škrlatica, Triglav, Jalovec, Mangart) do Mangartskega...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 21. november 2017 / 22:25

Sporočila »velikega« petka

V petek je bil velik dan, dan slovenske hrane, s katerim v Sloveniji spodbujamo uživanje domače, slovenske hrane in zdrav način življenja, še zlasti zajtrkovanje. Podatki in analize kažejo...

Medvode / torek, 21. november 2017 / 18:44

Razglasili najbolj urejene objekte v Medvodah

Medvode – Turistična zveza Medvode je v akciji Moja dežela, lepa in gostoljubna podelila priznanja najbolj urejenim objektom. Med javnimi turističnimi objekti je bil za najbolj urejenega izbran Tur...

Gorenjska / torek, 21. november 2017 / 18:42

Nagradi za Krvavec in Ramada Resort

V Kitzbühelu so podelili nagrade World Ski Awards. Najboljše smučišče je Krvavec, smučarski hotel pa kranjskogorska Ramada Resort.

Medvode / torek, 21. november 2017 / 18:42

Parkeljni strašili v Goričanah

Šesta Noč parkeljnov v Goričanah je bila rekordna tako po številu obiskovalcev, po ocenah organizatorjev se jih je zbralo okrog šest tisoč, kot po številu nastopajočih. Predstavilo se je sedemindvajse...

Šport / torek, 21. november 2017 / 15:01

V drugi ligi poraz Zarice Kranj

Kranj – Nogometaši v drugi ligi so odigrali tekme 16. kroga. Rezultati gorenjskih ekip: Roltek Dob – Nafta 1903 1 : 0, Drava Ptuj – Zarica Kranj 2 : 0, Cherrybox 24 Tabor Sežana – Kalcer Radomlje 0...