Marica in Otilij Pičulin

Biserna poroka pri Pičulinovih

Po šestdesetih letih skupnega življenja sta spet stopila pred matičarja Marica in Otilij Pičulin iz Kranja.

Kranj - V soboto, 18. avgusta, sta Marica in Otilij (Oto) Pičulin iz Kranja praznovala biserno obletnico poroke. Obred je potekal v poročni dvorani Mestne hiše v Kranju. Slavljenca sta slavila poroko skupaj s sinovoma Borutom in Miranom, snahama Mijo in Nado ter tremi vnuki in tremi pravnuki ter sorodniki in prijatelji.

Pred šestdesetimi leti, leta 1947 sta se vzela tedaj dvajsetletna Marica in štiriindvajsetletni Oto. Marica je leto prej prišla v Kranj iz Krškega. Najprej je delala v tekstilni tovarni na Gašteju, pozneje pa v Iskri. Poznajo jo kot veselo in prijazno gospo, ki ji leta in dolga zakonska zveza niso prišli do živega.

Oto je obiskoval meščansko šolo v Ljubljani, v Mostah pa se je izučil za strojnega ključavničarja. Delal je kot strojnik v opekarni do januarja 1943, ko je bil mobiliziran v nemško vojsko, a je iz nje pobegnil in se priključil partizanom. Po končani vojni je nekaj časa delal v očetovi opekarni v Stražišču (leta 1947 so opekarno nacionalizirali), leta 1948 pa je začel delati v Iskri. Iz Iskre so ga »posodili« na zavod za zdravstveno zavarovanje, kjer se je izkazal na področju družbenih in socialnih dejavnosti. Po vrnitvi v Iskro je postal vodja Oddelka za družbene dejavnosti, kjer je skrbel za socialno in zdravstveno varstvo, varstvo pri delu ... Pozneje je prevzel vodenje Restavracije Iskra. Oto je bil znan kot vesten in dober delavec in vodja.

Zakonca Pičulin sta morala v življenju premagati kar nekaj težav, od udarniških ur za pridobitev prvega stanovanja do gradnje lastnega stanovanja in obnove hiše. Prva skupna leta, ko je bilo še vse na karte, so bila težka, vedno se je nekam mudilo, delalo se je vse dneve v tednu, ni bilo vrtcev, ženske so imel kratek porodniški dopust. Danes biserna zakonca uživata v pokoju, obdana z družino, prijatelji in znanci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 1. december 2008 / 07:00

Sejem za delodajalce in iskalce zaposlitev

Ljubljana - V sredo in v četrtek je bil na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani karierni sejem Kariera 08, ki ga je pripravila družba Moje delo iz Ljubljane. Sejem je bil dobra p...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sreda, 14. januar 2015 / 14:35

Dobrodelna razstava v »Hotelu Louvre«

V družinskem hotelu Kristal v Ribčevem Lazu v Bohinju so v soboto odprli razstavo šeste mednarodne likovne kolonije Kristal, ki so jo letos razširili še z dobrodelnimi čokoladnimi slikami.

Kronika / sreda, 14. januar 2015 / 14:21

Letos že osem nesreč na smučiščih

Policisti so na novinarski konferenci v Kranjski Gori smučarje pozvali k previdnosti, predvsem pa k upoštevanju desetih pravil FIS-a.

Gorenjska / sreda, 14. januar 2015 / 14:06

Brez šolnin le ne bo šlo

Odločitev ustavnega sodišča ne pomeni, da staršem v zasebnih šolah ne bo več treba kriti nobenih stroškov. Del šolnine bodo še vedno morali plačevati, bo pa ta nižja kot doslej.

Gospodarstvo / sreda, 14. januar 2015 / 14:04

Naprodaj stavba Pilastra-I v stečaju

Predlog za prvi del poplačila terjatev bivših zaposlenih je že pripravljen.

Domžale / sreda, 14. januar 2015 / 14:02

Spominska slovesnost ob spomeniku na Rudniku

Rudnik pri Radomljah – V soboto je v Rudniku pri Radomljah potekala tradicionalna spominska slovesnost ob spomeniku NOB, s katero so se udeleženci spomnili dogodkov izpred sedemdesetih let, 6. janu...