Jezerski planšarji so prignali čredo v dolino. (Foto: Tina Dokl)

Jezerski planšarji v dolini

Druga nedelja v avgustu je na Jezerskem že dolga leta rezervirana za tradicionalni ovčarski bal.

Jezersko - Letos so ji vremenske razmere slabo kazale, naposled pa so se oblaki nad Planšarskim jezerom razblinili in prireditev je lahko stekla. Če jo bodo Jezerjani uspeli obdržati, bo kmalu že petdeseta po vrsti. Zadnja leta jo prireja gostinec ob Planšarskem jezeru Milan Milošič, sodelujejo pa domačini iz več društev.

Edina etnografska prireditev v tem kraju je letos privabila manj ljudi, kot smo vajeni, čeprav jim letos za ogled ni bilo treba plačati vstopnine kot pretekla leta. Je krivo nestalno vreme ali pa dejstvo, da je za stalne obiskovalce vsako leto enaka prireditev vse manj zanimiva? Prireditev poteka po scenariju, ki ga je pred leti napisal domačin Vencij Krč, igralci pa v pristnem domačem narečju uprizarjajo nekdanje običaje ob prigonu ovac v dolino. Jezerski gruntar z družino pričaka planšarje, ki so čez poletje pasli ovce na visokogorskih pašnikih, majerico, ki jim je tam kuhala in stregla, lovca, ki je ovce varoval pred zvermi in ob njihovem pomenku spoznavamo način življenja, kakršnega so živeli naši predniki. Blejanje in pozvanjanje zvonca naznani prigon ovac v dolino. Kakih dvajset glav ovčje črede, ki je last rejca ovc jezersko solčavske pasme Janeza Smrtnika, Kovka po domače, zaprejo v ogrado, kjer počakajo na striženje. Prikaz striženja je za obiskovalce eden najzanimivejših, letos sta se dela spet vešče lotila Lojzka in Štefan Kocjan, videti pa je mogoče tudi nadaljnji postopek pridobivanja ovčje volne, od krtačenja in predenja do končnega pletenja nogavic. Gledalce (in jedce) pa privabi tudi dogajanje ob odprtem ognjišču, kjer se kuhajo tradicionalne jezerske jedi. Tamkajšnja posebnost je masovnek, jed iz moke in kisle smetane, letos pa sta ga kuhala oče Igor in sin Gašper Nahtigal. Na ražnju se je vrtelo kar nekaj jegnjet, pa tudi novodobnih jedi ni manjkalo. Tudi sicer je komerciala že precej posegla v tukajšnje tradicionalno dogajanje. Ob stojnicah s pristnimi kmečkimi pridelki, izdelki iz ovčje volne in siri, ki jih iz ovčjega mleka izdelujejo na kmetiji Kovač iz sosednjega Vranskega, so razstavljali celo avtomobile. Oder pa so za domačimi harmonikarji ter folkloristi iz Železne Kaple in Cerkelj na koncu zavzele Vesele Štajerke.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 1. december 2008 / 07:00

Pred Stolom bo trgovski center

Odlok o podrobnem prostorskem načrtu za območje B20 Stol je razdvojil kamniške svetnike.

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Čopu in Špiku bron v Londonu

London - Slovenska veslača Iztok Čop in Luka Špik sta na olimpijskih igrah v Londonu osvojila bronasto medaljo. Po zmagi Urške Žolnir v judu je to že druga medalja za Slovenijo n...

Šport / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Tek za kralje višin

Letošnji zmagovalec teka na Grintovec, tretje tekme slovenskega pokala, ki hkrati šteje tudi za svetovni pokal v gorskih tekih je Eritrejec Azerya Teklay. Odličen tretji pa je bil Nejc Kuhar (Lasporti...

Kranjska Gora / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Spet zakurili oglarsko kopo

V petek zvečer so na kopišču v Gozd-Martuljku znova zakurili tradicionalno oglarsko kopo in s tem odprli že tradicionalne oglarske dneve.

Zanimivosti / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Ko Nizozemci užgejo Golico

Člani ansambla Moja lepa Slovenija iz Rotterdama že tretjo leto počitnikujejo na Otočah.

Gospodarstvo / četrtek, 2. avgust 2012 / 07:00

Dietna vožnja za traktorje

Izbira ustreznega traktorja in pravilen način vožnje lahko občutno prispevata k nižji porabi goriva.