Jezerski planšarji so prignali čredo v dolino. (Foto: Tina Dokl)

Jezerski planšarji v dolini

Druga nedelja v avgustu je na Jezerskem že dolga leta rezervirana za tradicionalni ovčarski bal.

Jezersko - Letos so ji vremenske razmere slabo kazale, naposled pa so se oblaki nad Planšarskim jezerom razblinili in prireditev je lahko stekla. Če jo bodo Jezerjani uspeli obdržati, bo kmalu že petdeseta po vrsti. Zadnja leta jo prireja gostinec ob Planšarskem jezeru Milan Milošič, sodelujejo pa domačini iz več društev.

Edina etnografska prireditev v tem kraju je letos privabila manj ljudi, kot smo vajeni, čeprav jim letos za ogled ni bilo treba plačati vstopnine kot pretekla leta. Je krivo nestalno vreme ali pa dejstvo, da je za stalne obiskovalce vsako leto enaka prireditev vse manj zanimiva? Prireditev poteka po scenariju, ki ga je pred leti napisal domačin Vencij Krč, igralci pa v pristnem domačem narečju uprizarjajo nekdanje običaje ob prigonu ovac v dolino. Jezerski gruntar z družino pričaka planšarje, ki so čez poletje pasli ovce na visokogorskih pašnikih, majerico, ki jim je tam kuhala in stregla, lovca, ki je ovce varoval pred zvermi in ob njihovem pomenku spoznavamo način življenja, kakršnega so živeli naši predniki. Blejanje in pozvanjanje zvonca naznani prigon ovac v dolino. Kakih dvajset glav ovčje črede, ki je last rejca ovc jezersko solčavske pasme Janeza Smrtnika, Kovka po domače, zaprejo v ogrado, kjer počakajo na striženje. Prikaz striženja je za obiskovalce eden najzanimivejših, letos sta se dela spet vešče lotila Lojzka in Štefan Kocjan, videti pa je mogoče tudi nadaljnji postopek pridobivanja ovčje volne, od krtačenja in predenja do končnega pletenja nogavic. Gledalce (in jedce) pa privabi tudi dogajanje ob odprtem ognjišču, kjer se kuhajo tradicionalne jezerske jedi. Tamkajšnja posebnost je masovnek, jed iz moke in kisle smetane, letos pa sta ga kuhala oče Igor in sin Gašper Nahtigal. Na ražnju se je vrtelo kar nekaj jegnjet, pa tudi novodobnih jedi ni manjkalo. Tudi sicer je komerciala že precej posegla v tukajšnje tradicionalno dogajanje. Ob stojnicah s pristnimi kmečkimi pridelki, izdelki iz ovčje volne in siri, ki jih iz ovčjega mleka izdelujejo na kmetiji Kovač iz sosednjega Vranskega, so razstavljali celo avtomobile. Oder pa so za domačimi harmonikarji ter folkloristi iz Železne Kaple in Cerkelj na koncu zavzele Vesele Štajerke.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. december 2009 / 07:00

Banke bodo v četrtek odprte le do opoldneva

Kranj - Združenje bank Slovenije je sprejelo sklep o enotnem zapiralnem času pred prazniki, ki bo veljal za vse banke in hranilnice. Banke bodo v četrtek, 24. decembra, odprte do...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 26. januar 2010 / 07:00

Predsednika gosta stote Glasove preje

Začetki Glasove preje sežejo v burna leta, ko se je rojevala slovenska demokracija. Prva je bila leta 1988, stota jubilejna je prejšnji teden na Brdu gostila dva slovenska predsednika.

Prosti čas / torek, 26. januar 2010 / 07:00

Slovenci se pač radi kregamo

Po novem letu se je nedeljska oddaja NLP na male ekrane vrnila v osveženi obliki, ki je prinesla nekaj novih rubrik.

Prosti čas / torek, 26. januar 2010 / 07:00

Vrisk navdušuje z mandolinami

Ansambel Vrisk ima novo uspešnico Mandolina, povej!, ki je postala mesečna zmagovalka v oddaji Najlepša viža na Radiu Slovenija.

Prosti čas / torek, 26. januar 2010 / 07:00

Kranjci s prvo zgoščenko

Ansamblu Kranjci je uspel pravi dosežek, saj so v dobrem mesecu pripravili in pri založbi Zlati zvoki izdali svojo prvo zgoščenko z naslovom Pozdrav Sloveniji.

Avtomobilizem / torek, 26. januar 2010 / 07:00

Adrenalin za vso družino

Test: Renault Laguna Grandtour GT dCi 180