Predsednik države Danilo Türk je v torek obiskal Bled. (Foto: Gorazd Kavčič)

Glavni temi obvoznica in jezero

V okviru obiska na Bledu se je predsednik Danilo Türk srečal s predstavniki občine in tamkajšnjega turističnega gospodarstva.

Bled – Obisk na Bledu je predsednik države Danilo Türk ocenil kot zelo prijeten, ob tem pa izpostavil dva velika problema, o katerih je med obiskom tudi tekla beseda: to sta južna razbremenilna cesta in jezero. Oba po njegovem zahtevata še precej dela in ne preveč odlaganja. Pogovarjal pa se je tudi s predstavniki blejskega turizma ter študenti višje strokovne šole za gostinstvo in turizem. Predsednik Türk je ob tem izrazil prepričanje, da je Bled treba povezati s prestižnimi hotelskimi ponudniki po svetu, ki bi blejski turizem umestili v višje cenovne kategorije.

Glede južne razbremenilne ceste je predsednik Türk poudaril, da je zelo težko razumeti, zakaj še ni prišlo do rešitve, sploh glede na to, da je to že zelo star problem. Zato se je zavzel za pospešitev dejavnosti, ki bi privedle do gradnje obvoznice, saj je bistvenega pomena ne le za Bled, ampak vso Slovenijo. »Bled ima posebno simbolno vlogo, zato je njegov razvoj nacionalnega pomena.« Zavzel se je tudi za ureditev obale jezera, pri čemer, pravi, bo veliko odvisno od tega, kako se bo rešil problem parkiranja, ki po njegovem Bled obremenjuje prek vseh meja. »Površine ob jezeru naj se rešijo na najbolj estetski in izviren način. Kaj več pa bom lahko povedal, ko bom videl kakšen konkreten projekt,« je še dejal predsednik Türk. Ob tem je župan Janez Fajfar pojasnil, da projekt sanacije obale še ni pripravljen, čeprav se obala poseda že nekaj let. »A to je zelo drag projekt, ki si ga ta čas ob dveh velikih investicijah ne moremo privoščiti,« je poudaril župan.

Na vprašanje v zvezi z mediacijo, s katero poskušajo rešiti spor glede lastništva objektov na Blejskem otoku, pa je predsednik Türk odgovoril, da upa v njen uspešen zaključek. Pravno problematičen je po njegovem sam sporazum o prenosu lastništva objektov, kar bi po njegovem morali upoštevati tudi v postopku mediacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 14. julij 2017 / 11:50

Pomembno je sodelovanje

Kranj – Pred včerajšnjim slovenskim dnevom šoferjev in avtomehanikov se je kranjski župan Boštjan Trilar s sodelavci srečal s predstavniki Združenja šoferjev in avtomehanikov Kranj.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 11. maj 2012 / 07:00

Jerebu največ priznanj za mesne izdelke

Kranj - V Minoritskem samostanu na Ptuju bo od 17. do 20. maja 23. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo z različnimi prehranskimi dobrotami sodelovale tudi...

Kultura / petek, 11. maj 2012 / 07:00

Jutri koncert Perpetuum Jazzile

Trata - Veliki dobrodelni koncert odlične zasedbe Perpetuum Jazzile bo jutri ob 20. uri v športni dvorani Trata pri Škofji Loki v organizaciji Lions kluba Škofja Loka. Cena vstop...

GG Plus / petek, 11. maj 2012 / 07:00

Kronika tedna

S sekiro ga je po glavi Na ljubljanskem okrožnem sodišču znova sodijo Branislavu Nikiću iz Logatca, ki je 18. julija 2010 s sekiro napadel svojega znanca Roberta Kleme...

Zanimivosti / petek, 11. maj 2012 / 07:00

Anketa: Pomen 9. maja

Devetega maja praznujemo dan zmage zavezniških sil v 2. svetovni vojni, obenem pa je to tudi dan Evrope. Kaj nam ta dan pomeni danes?

Šport / petek, 11. maj 2012 / 07:00

Triglavanke so podprvakinje

V treh finalnih tekmah so košarkarice Athleteje Celje trikrat premagale ekipo Triglava, ki je velik uspeh dosegla že z uvrstitvijo v veliki finale in drugim mestom.