Sedemkratni državni prvak Erduan Braimi (levo) je julija lani sredi Kranja z močnim udarcem na tla zbil Enverja Kalača. (Foto: arhiv Tina Dokl)

Boksarju leto dni zapora

Kranjčan Erduan Braimi, sedemkratni državni prvak v boksu, je zaradi ropa obsojen na eno leto zapora. Oškodovani Enver Kalač je razočaran zaradi nizke kazni.

Kranj – Na okrožnem sodišču v Kranju so v petek na leto dni zapora obsodili 22-letnega Kranjčana Erduana Braimija, sedemkratnega državnega prvaka v boksu. Petčlanski sodni senat ga je spoznal za krivega storitve kaznivega dejanja ropa, ki ga je storil skupaj s 23-letnim Mesudom Handanagićem, prav tako obsojenim na leto dni zapora, in tretjo, še neznano osebo. Sodba še ni pravnomočna.

V obtožnici, ki jo je zastopala okrožna tožilka Nadja Gasser, je pisalo, da je Braimi 9. julija lani ob 2.33 skupaj s Handanagaičem in neznano osebo pri potopnih stebričkih ob Maistrovem trgu v Kranju oropal 40-letnega Enverja Kalača. Braimi ga je z močnim udarcem v glavo in brco podrl, vsi trije pa so ga potem še naprej brcali in pretepali ter mu pri tem povzročili več poškodb, med drugim tudi zlom nosu. Nazadnje je Braimi oškodovancu strgal levi žep, v katerem je imel šest tisoč evrov.

Obdolžena sta dejanje priznala in obžalovala, drug drugega pa sta obtoževala, kdo je Kalaču vzel denar. »Jaz sem Kalača samo udaril, denar mu je vzel Meho (Handanagić, op. p.), ki mi je kasneje dal petsto evrov,« je zatrjeval Braimi. »Njegove izjave ne sprejemam. Jaz sem od Braimija prejel petsto evrov, ki sem jih kasneje vrnil njegovemu očetu,« se je glasila Handanagićeva resnica.

Za kaznivo dejanje ropa v skupini je sicer v Kazenskem zakoniku zagroženo najmanj pet let zapora, vendar je sodišče upoštevalo vrsto olajševalnih okoliščin, kot so mladost, nekaznovanost in pozitivna prognoza - namreč da se mladeniča ne bosta več vrnila med prestopnike. »Predvsem za Braimija pričakujem, da bo svoje boksarsko znanje uporabil nekje drugje in ne tako,« je dejala sodnica Katarina Turk Lukan in obdolžencema naložila tudi vračilo šest tisoč evrov oškodovanemu Kalaču. Slednji je bil nad sodbo razočaran: »To ni normalno. Pritožil se bom na sodišče v Strassbourgu.« Po njegovem se je tisto julijsko noč zgodil poskusu umora in ne rop, zato je pričakoval najmanj petletni zaporni kazni.

Z vidnim olajšanjem pa so kranjsko sodno palačo zapustili Braimi, njegova oče in brat ter boksarski trener Duško Čavič. »Braimi je bil pred tem dogodkom kandidat za naslednje olimpijske igre. V klubu mu bomo dali novo priložnost, poskušali ga bomo vrniti v formo. Eno leto je izgubil, a naredili bomo vse, da si preko kvalifikacijskih turnirjev pribori karto za Peking,« je Braimijev dolgoletni trener na glavni obravnavi pojasnil sodnici. S treningi bosta lahko kmalu začela, saj mora Braimi za rešetkami presedeti samo še dober mesec dni; skoraj enajst mesecev je namreč prebil v priporu in hišnem priporu. Handanagič bo po drugi strani celotno kazen preživel v zaporu.

Prvič so obravnavo zoper Braimija in Handanagića sklicali že decembra lani, a so jo predčasno prekinili, potem ko je oškodovani Enver Kalač med pričanjem s prstom pokazal na Braimijevega prijatelja, ki je s klopi v dvorani spremljal sojenje. »On je bil tretji napadalec,« je oškodovanec zatrdil sodnici. Kot nam je uspelo izvedeti, preiskave o domnevnem tretjem napadalcu do danes še niso zaključili. 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 12. julij 2012 / 07:00

Anketa: Dokler bodo noge zmogle

Skoraj sedemsto pohodnikov se je v soboto na 27. Spominskem pohodu veteranskih organizacij povzpelo na vrh Triglava, nekateri že več kot dvajsetkrat. Pohodnike smo povprašali, zakaj tako radi prihajaj...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 20. december 2015 / 12:31

V Triglavu podprli tudi gasilce

Zavarovalnica Triglav je namenila štiri tisoč evrov Gasilski zvezi Gorenjske.

Bohinj / nedelja, 20. december 2015 / 12:30

Umrl je Janez Korošec

Koprivnik – Kot so sporočili iz Planinskega društva Srednja vas v Bohinju, je v ponedeljek umrl dolgoletni predsednik in častni predsednik društva Janez Korošec. Korošec je bil tudi vrsto let preds...

Kultura / nedelja, 20. december 2015 / 12:29

Ženska, slikarjev večni izziv

V galeriji Zavarovalnice Triglav, Območna enota Kranj, je na ogled zanimiva razstava slikarja in oblikovalca Predraga Szilvassyja z naslovom Ženska – kontrapunkt obdobij, čutenj in želja.

Kronika / nedelja, 20. december 2015 / 12:29

Znova o domnevni razžalitvi

Ker je višje sodišče ugodilo pritožbi nekdanjega trenerja Hokejskega kluba Acroni Jesenice Heikkija Mälkiäja, so na kranjskem sodišču vnovič začeli obravnavati njegovo odškodninsko tožbo zoper jeseniš...

Slovenija / nedelja, 20. december 2015 / 12:26

Vsaka kmetija je nekaj posebnega

Kmečka izobraževalna skupnost je nekaj posebnega na Koroškem. Pred petindvajsetimi leti so jo ustanovili slovenski kmetje na Koroškem, da bi omogočili izobraževanje kmetic in kmetov v slovenščini....