Tudi za najhitrejšimi se nabere kolona

A žal kolona v pogrebnem sprevodu ... Hitrost je namreč poleg alkohola in neuporabe varnostnega pasu eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.

Lani je bil skoraj vsak četrti imetnik vozniškega dovoljenja na območju Policijske postaje Jesenice kaznovan zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Podatek, ob katerem bi se morali zamisliti!

V Mladinskem centru Jesenice je potekalo zanimivo predavanje s pomenljivim naslovom Tudi za najhitrejšimi se nabere kolona. Pomočnik komandirja za varnost cestnega prometa Policijske postaje Jesenice Simon Sušanj je mlade želel opozoriti na najbolj žgoče probleme v prometu ter jim s statističnimi podatki, zlasti pa s predvajanjem štirih pretresljivih kratkih filmov položiti na srce, naj vendarle vozijo pametno. Hitrost, alkohol in neuporaba varnostnega pasu so po njegovih besedah najpogostejši vzroki prometnih nesreč. S podatki in izkušnjami iz svoje policijske prakse je skušal opozoriti, kakšne posledice ima lahko že majhna prekoračitev omejitve hitrosti, kakšne tragedije lahko povzroči en kozarček preveč in kako nevarna je neuporaba varnostnega pasu.

Na predavanju je sodeloval tudi Miro Volmajer, dolgoletni policist prometnik, ki je spregovoril o svojem vsakodnevnem delu v prometni patrulji. Posebej pomenljiva je bila njegova izjava, da je v prometu le nekaj drobnih sekund potrebnih za razliko med velikim veseljem in hudo žalostjo … Opisal je tudi nedavno prometno nesrečo na Dovjem, ko je mlada voznica zapeljala s ceste, avto se je večkrat prevrnil in prevračanje je bilo tako silovito, da je iz njega popadalo vse, izruvalo je celo vgrajen avtoradio. Ker je bila voznica pripeta z varnostnim pasom, avto pa je imel vgrajene varnostne blazine, je voznica ostala skoraj brez ran. »Ne predstavljam pa si, kam bi jo odneslo, če ne bi bila privezana,« je o velikem pomenu uporabe varnostnega pasu, ki dejansko rešuje življenja, dejal Volmajer.

 

 

Sicer pa je Simon Sušanj menil, da mladi vozniki niso nujno slabi vozniki, le vse več jih in včasih jih je težko krotiti. Ob tem pa je tudi menil, da so kazni učinkovite le, če so dovolj visoke in če so takojšnje. Zato ni zagovornik tako imenovanih »polovičk«, ko se kazen zmanjša za polovico, če jo kršitelj plača v roku osmih dni. Prav tako je Sušanj menil, da bi bilo izrekanje kazni mnogo bolj učinkovito, če bi policist od kršitelja lahko takoj zahteval plačilo kazni v gotovini.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 25. julij 2008 / 07:00

Prestrašeni in brez strehe nad glavo

Med mladimi so vse pogostejše zaposlitve za določen čas, kar po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pomeni pot v revščino.

Objavljeno na isti dan


Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Jezerškov najmlajši z medaljo

Martin Jezeršek je s prestižnega evropskega tekmovanja v klasični francoski strežbi prinesel bronasto medaljo.

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Nasledniki tradicije Skalašev

Deset let delovanja Gorniškega kluba Jakoba Aljaža, enajsta slavnostna akademija pred Aljaževo rojstno hišo v Zavrhu in deveta podelitev častnega znaka pohodnikom po Aljaževi poti ...

Škofja Loka / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Angela Knific praznovala sto let

Stoti rojstni dan je Medvoščanka praznovala v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki, ki je njen dom že dvanajsto leto. Za rojstni dan si je zaželela enoposteljno sobo in skromno prazno...

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Mini tržnica za izmenjavo sadik

Flancanje: mini vrtičkarska tržnica, ki so jo pripravili četrto leto zapored. Glavni namen dogodka je izmenjava sadik med obiskovalci.

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Orfej in Euridika v Olomoucu

Otroški in mladinski pevski zbor medvoške šole Orfej in Euridika sta minulo sredo odpotovala v češki Olomouc na svetovno tekmovanje pevskih zborov. Prav danes jih čaka tekmovalni del, zatorej - stisni...