"Tega nismo več dolžni trpeti," je bilo na zboru krajanov enotnih približno dvesto okoliških prebivalcev.

Dupličani zahtevajo čist zrak

Krajani Duplice so ogorčeni nad odločitvijo ministrstva, da podjetju Tisa izda okoljevarstveno dovoljenje.

Duplica - Kamniško podjetje Tisa (nekdanja Piroliza), ki v prostorih nekdanjega Stola predeluje odpadke oz. zažiga lesno biomaso, okoliškim krajanom življenje greni že skoraj desetletje. Zadušljiv zrak in črn dim se pogosto, predvsem ponoči in ob dela prostih dnevih, kljub uradno nesporni dejavnosti vali iz dimnika, se lepi na balkone ter vrtove in po besedah okoliških krajanov onemogoča normalno dihanje in življenje. Tako krajani kot občina so pristojnim inštitucijam poslali že vrsto pritožb in dokaznih materialov o neprimernem delovanju podjetja, a sprememb na bolje ni. Še več – Agencija RS za okolje je pred dvema mesecema Tisi, d. o. o., izdala okoljevarstveno dovoljenje in pred dnevi še zavrnila pritožbo občine, ker naj ne bi bila stranka v postopku.

Ogorčeni krajani Duplice, Šmarce in Volčjega Potoka so svoje nestrinjanje izrazili na zboru krajanov, ki pa se ga vabljeni predstavniki podjetja Tisa, ki ga vodi Milan Šercer, niso udeležili. Največ očitkov so bili tako deležni direktor Agencije RS za okolje Silvo Žlebir in namestnica glavne inšpektorice RS za okolje in prostor Tatjana Bernik, saj so občani skupaj z županom Antonom Tonetom Smolnikarjem prepričani, da v Tisi zažigajo tudi plastiko, kovine, barvan in lepljen les in vrsto drugih neprimernih in zdravju škodljivih materialov. Kot dokaz občina navaja meritve onesnaženosti zraka, ki jih je pred dobrim letom in pol izvedla Agencija RS za okolje in prostor. V 107 dneh, kolikor so trajale meritve, povprečna urna koncentracija le v 24 dneh ni presegla mejne vrednosti koncentracije prašnih delcev. A država vztraja, da podlag za sankcije nima in da je bilo okoljevarstveno dovoljenje napačno razumljeno. Vlada je pred mesecem dni sprejela uredbo, ki podjetjem s kurilnimi napravami, kakršno imajo tudi v Tisi, nalaga stalne meritve emisij, a je prehodni rok dolg kar tri leta. »Tako dolgo ne bomo čakali! V bližini sta vrtec in šola, ljudje so bolni, brez energije, ponoči ne moremo spati in dihati,« je bilo le nekaj argumentov razgretih in obupanih občanov.

»Želimo čisto okolje in ne bomo sužnji kapitala! Naš namen ni ukiniti sporne naprave, zahtevamo pa, da deluje po predpisih. Obljubam preprosto ne verjamemo več,« je povzel župan, ki kot najbolj sporno v okoljevarstvenem dovoljenju navaja možnost predelave 'drugih tovrstnih odpadkov', kjer pa je lahko skrito marsikaj. Nekaj upanja je občanom vlila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, tudi Kamničanka, ki je zbrane pozvala, naj se tudi uradno obrnejo nanjo, saj jim je kršena pravica do zdravega okolja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 2. oktober 2016 / 10:40

Loški košarkarji z novimi okrepitvami

Škofja Loka – Škofjeloški LTH Castings bo tudi v novi sezoni, ki jo začenjajo naslednji konec tedna, nadaljeval s sodelovanjem z ljubljansko Union Olimpijo. Tako bodo škofjeloško košarkarsko moštvo...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Za igrišče pridobivajo papirje

Občina Kranjska Gora je poleti v last dobila zemljišča, na katerih bo v javno-zasebnem partnerstvu razširila igrišče za golf. Trenutno urejajo dokumentacijo, o datumih gradnje še ne govorijo.

Gospodarstvo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Huda kriza v prireji mleka

Minister Dejan Židan na sejmu v Komendi: »Jaz sem prvi, ki razumem kmete, zakaj pripravljajo protestne shode. Kriza je huda zlasti v prireji mleka.«

Naklo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:18

Trinajst vasi v eno občino

»Mlada je občina, a več stoletij so stari njeni kraji,« je voditeljica Nataša Kne nagovorila zbrane ob praznovanju dvajsetletnice Občine Naklo.

Razvedrilo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:17

Miss Universe Slovenije 2015 je postala Konjičanka

Tokrat se je izbor za miss universe Slovenije 2015 za gorenjske predstavnice zaključil brez višjih uvrstitev, najlepša pa je postala devetnajstletna Ana Haložan iz Slovenskih Konjic.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 8. oktober 2015 / 14:49

Najlepša vas letos Šmartno

V Cerkljah so že šestič podelili priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom.