Takole izgleda sodoben objekt za mehansko-biološko obdelavo odpadkov.

Gorenjske odpadke v Tenetiše

Svet Mestne občine Kranj je potrdil predlog, da bi zgradili Center za ravnanje z odpadki v Tenetišah. S tem soglašata tudi vodstvi krajevnih skupnosti Tenetiše in Kokrica.

Kranj – Gorenjske občine se že dolgo odločajo, kje bi lahko bil skupni center za ravnanje z odpadki. Prednost so dajale lokacijama Kovor in Tromeja. V sredo so za presenečenje poskrbeli v Kranju. Pred izredno sejo Mestne občine Kranj so sklicali novinarsko konferenco, kjer so prvič javno spregovorili o Centru za ravnanje s komunalnimi odpadki Tenetiše.

»V preteklosti smo bili deležni očitkov ministrstva za okolje, da je Mestna občina Kranj neaktivna pri reševanju problema odlaganja odpadkov. Razlog za to je bilo iskanje rešitve v tržiški občini, k čemur nas je zavezoval tudi sklep sveta naše občine v preteklosti. Ko to ni bilo več aktualno, sem se s podžupani lotil problema. Upoštevali smo, da Kranj pridela približno tretjino vseh gorenjskih odpadkov. Deponija Tenetiše je dejstvo. Tudi če bi tja prenehali dovažati odpadke, bi jo morali sanirati. Boljša možnost je sodoben center za ravnanje z odpadki. Ker gre za zaprt sistem obdelave, se bo vpliv v okolici zmanjšal. Zaradi evropskih standardov bo nadzor nad delovanjem zelo strog. Rešitev bo precej cenejša za naše občane, občina pa bo pridobila rento, pri kateri bosta udeleženi tudi najbližji krajevni skupnosti,« je naštel glavne prednosti kranjski župan Damijan Perne. Povedal je, da so se sestali s sveti KS Tenetiše in Kokrica. Sklenili so pogodbi o nadaljnjem sodelovanju pri projektu centra.

»Odločili smo se, da podpremo idejni projekt. Zavedamo se, da Gorenjska potrebuje tak center in odgovorno ravnanje z odpadki. Ob tem smo razmišljali tudi o pozitivnih stvareh, ki jih lahko pridobi naš kraj,« je dejal predsednik KS Tenetiše Damjan Veternik. Kot je dodal predsednik KS Kokrica Igor Hribar, jim sodelovanje v pogovorih vrača zaupanje v izvedbo projekta. Zahtevali bodo vključitev pri pripravi lokacijskega načrta za center, ob začetku obratovanja pa bodo imenovali civilno skupino za nadzor delovanja. Direktor JP Komunala Kranj Ivan Hočevar je izrazil podporo odločitvi večinskega lastnika. Obenem je napovedal ukrepe, da bi povečali količino ločeno zbranih odpadkov na polovico.

Na izredni seji sveta Mestne občine Kranj je večina podprla predlog za ureditev centra Tenetiše. Za sprejete sklepe se je izreklo dvajset svetnikov, eden je bil proti, devet pa se jih je vzdržalo. Obravnavo problematike in odločanje o centru je skušal preprečiti Odbor za varstvo okolja in prostora Kokrica. Pisno izjavo o nasprotovanju je svetu izročila Marjeta Terčelj.

Včeraj je v Kranju zasedal poslovni odbor Konzorcija CERO, ki je obravnaval tudi predlog lokacij centra. Predsednik konzorcija Janko S. Stušek je po seji povedal, da so sprejeli prepričljivo ponudbo MO Kranj. Kolegij CERO bo v desetih dneh ocenil ponudbe vseh možnih lokacij, odločal pa se bo v prihodnjih 15 dneh. Kot je poudarila mag. Bernarda Podlipnik z Ministrstva za okolje in prostor, bodo ponudbe ocenjevali po sedmih kriterijih. Zanje je zelo pomembna sprejemljivost lokacije v lokalnem okolju.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. december 2011 / 07:00

Dragi Miklavž!

Spet ti pišem. Malo sem že pomislila, da te letos sploh ne bo, kajti tukaj doli je obsedno stanje. Če boš že hodil v našo deželo, preveri prej vse svoje neprijavljeno premoženje in glej, da se ne...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Zaskrbljeni krajani protestirali

Krajani Begunj, Zgoše in Zapuž so protestirali na seji občinskega sveta zaradi steklenega prahu iz Elana, uporabe nevarnih snovi v Seawayu in škropljenja rak.

Slovenija / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Beblerjeve niso izvolili

Socialni demokrati bodo po dveh neuspešnih predlogih za podpredsednika državnega zbora premislili, ali ima smisel predlagati še tretjega kandidata.

Zanimivosti / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Vijugasta cesta, ki se prilagaja strugi reke Kokre, nas po ozki dolini pripelje do razpotegnjene vasi Kokra. Tam živita Ivanka in Franc Tišler. Na Gorenjski glas je druž...

Bled / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

V gostinstvu je dela čez glavo

Na Gorenjskem je v zadnjih letih vse več povpraševanja po kuharjih, natakarjih, pa tudi receptorjih in drugih turističnih delavcih, zato so se ponudniki tovrstnih delovnih mest in iskalci zaposlitve z...

Kranj / sobota, 2. junij 2007 / 07:00

Gorenjske odpadke v Tenetiše

Svet Mestne občine Kranj je potrdil predlog, da bi zgradili Center za ravnanje z odpadki v Tenetišah. S tem soglašata tudi vodstvi krajevnih skupnosti Tenetiše in Kokrica.