Dobrote iz svežih jagod

Začela se je sezona jagod. Na spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov slastnih dobrot iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba. Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod.

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod.

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane, oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod.

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, ki ji lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor).

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 27. november 2012 / 07:00

Bela je bila njen navdih

Tradicionalno razstavo adventnih aranžmajev so v nedeljo pripravili v cvetličarni Pr'Krnc v Stražišču pri Kranju in prav tako tradicionalno si jo je ogledalo veliko ljudi. Helena Rozman je že v v...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 15. december 2020 / 19:41

V petek praznična tržnica tudi v Mavčičah

Stražišče, Mavčiče – Po petkovi Stražiški tržnici bo ta mesec izjemoma že v petek potekala tudi lokalna eko in konvencionalna tržnica v Mavčičah. Pred zadružnim domom v Mavčičah se bo začela ob 16....

Nasveti / torek, 15. december 2020 / 19:39

Tanja odgovarja

Glede na to, da so se v odnosu pojavile težave in očitno tega prej nisem videla, bi vas vprašala, kaj se sploh skriva in prikriva v odnosu, ker mislim, da tu ni iskrenosti. Ali naj nadalju...

Razvedrilo / torek, 15. december 2020 / 19:36

Hudomušne polke Hozentregarjev

Skupino Hozentregarji sestavljajo glasbeniki iz okolice Škofje Loke, od koder je izšlo že nemalo znanih imen narodno-zabavne glasbe. Tradicija večglasnega petja ob podlagi harmonike, kitare in kontrab...

Gorenjska / torek, 15. december 2020 / 18:55

Minister Gantar o aktualnih koronarazmerah

Na to, ali bomo imeli med prazniki popoln »lock down«, zdravstveni minister Tomaž Gantar danes ni mogel odgovoriti, ker bodo o tem na vladi odločali v naslednjih dneh. Njegovo osebno mnenje pa je, da...

Kultura / torek, 15. december 2020 / 17:13

Evropska pesmarica Beethoven 2020

Ljubljana – Evropsko pesmarico Beethoven 2020, si Na TV SLO 2 lahko ogledate v četrtek, 17. decembra, ob 22. uri. Nova evropska pesmarica, mednarodna koprodukcija televizijskih hiš, članic EBU, je...