Dobrote iz svežih jagod

Začela se je sezona jagod. Na spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov slastnih dobrot iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba. Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod.

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod.

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane, oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod.

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, ki ji lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor).

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 4. avgust 2012 / 07:00

Vaš razgled

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Bliža se maraton štirih občin

Ljubitelji dolgih gorskih tekov zagotovo že nestrpno pričakujejo znameniti Gorski maraton štirih občin (35 km, +/- 5100 m višinske razlike), ki bo v soboto, 21. junija, s štartom ob 8. uri na Pet...

Šport / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Najbolj uživa v Egiptu

Žan Ribnikar iz Tržiča po zimski sezoni smuči zamenja za jadralno desko. V prihodnje želi še bolj izpopolniti svoje znanje in nastopiti tudi na kakšni tekmi evropskega ranga, saj v Sloveniji ta šport...

Šport / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Zanimivi hobiji dirkačev Formule 1

Dirkači formule 1 se v zasebnem življenju ukvarjajo z zelo različnimi konjički in niso le dirkači. Spretni so tudi pri drugih zanimivih stvareh.

Slovenija / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Večje število sedežev v vlakih na gorenjski progi

Jesenice, Kranj, Ljubljana - Zaradi cestnih zapor na Gorenjskem bodo v torek, 10. junija, določeni vlaki v konicah vozili v okrepljeni sestavi. Vlaki na gorenjski progi bodo imeli od 50 do...

Šport / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Cilj evropsko prvenstvo

Kolesarja Mark Džamastagič (Perftech Bled) in Domen Kalan (Sava) v druščini najboljših mladincev.