Dobrote iz svežih jagod

Začela se je sezona jagod. Na spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov slastnih dobrot iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba. Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod.

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod.

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka
pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane, oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod.

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, ki ji lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor).

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno 5 minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu kuhanja marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 12. julij 2010 / 07:00

Odstranili bodo mejni prehod

Ljubelj - Na Ljubelju bodo čez mesec dni začeli preurejati območje nekdanjega mejnega prehoda. Direkcija RS za ceste je na podlagi javnega razpisa za rušenje nadstrešnic in uredi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 2. marec 2014 / 16:23

Med počitnicami zasedeni

V Kranjski Gori imajo te dni idealne zimske razmere, ki v kombinaciji z zimskimi počitnicami dobro polnijo njihove turistične nastanitve. V Bohinju so hoteli med tednom ta čas zasedeni od 50- do 70-od...

Šport / nedelja, 2. marec 2014 / 16:21

Domen Škofic naj športni plezalec

Planinska zveza Slovenije je nagradila alpiniste in športne plezalce za dosežke v minulem letu. Letos so prvič podelili tudi nagrado za življenjsko delo – prejel jo je Tone Škarja.

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 2. marec 2014 / 16:19

Najboljša hrana je lokalna

Občina Cerklje nadaljuje sklop srečanj in izobraževanj, s katerimi želijo opozoriti na pomen domače hrane in spodbuditi povezanost med lokalnimi kmeti in potrošniki. Sestavili bodo seznam lokalnih pon...

Gorje / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Poplačali dolg za projekt REAAL

Na Občini Gorje so dobili povrnjena vsa sredstva za projekt REAAL, v okviru katerega so izvedli energetsko obnovo šole.

Škofja Loka / nedelja, 2. marec 2014 / 16:18

Zahvala zvestim krvodajalcem

Območno združenje Rdečega križa Škofja Loka je izreklo priznanja krvodajalcem, ki so kri darovali od pet- do devetdesetkrat.