Iz Barbarine kuhinje že diši
Sezona na planini Jasenje se je začela. Ker je vreme zelo toplo, bo Barbara morda že v prihodnjih dneh gostom lahko ponudila tudi kislo mleko.
Konec aprila je oživela planina Jasenje in v Brunarici pri Ingotu je zadišalo iz kotlov. Kot je povedala Barbara Robič, so že 21. aprila očistili planino in jo pripravili za pašo, od 27. aprila do 6. maja pa so potekali dnevi črne kuhinje in prvomajski piknik. Zanimivo, lani ob tem času je bil na planini še sneg in je bilo obiskovalcev manj, letos pa je toplo vreme že v prvih dneh maja privabilo številne planince in pohodnike. Do 22. junija bo brunarica odprta le ob petkih, sobotah in nedeljah, nato pa bodo obiskovalce sprejemali vsak dan.
Barbara gostom postreže z enolončnicami (vegetarijansko in mesno), ajdovimi žganci, če se bo nadaljevalo tako toplo vreme, pa bo verjetno že v prihodnjih dneh lahko ponudila tudi kislo mleko in s tem odprla dneve ajdovih žgancev in kislega mleka. Junija bodo pripravili borovničev teden, ko bodo gostom ponudili borovnice s sladkorjem, borovničev zavitek, sok, liker in žganje. Barbara borovnice običajno nabira sama v zasavskih hribih v okolici Litije, od koder je doma. Julija bo tako kot vsako leto na planini potekala ročna košnja, zadnji konec tedna v juliju pa bo v Gozd Martuljku zagorela kopa in oglje bodo kuhali še ves avgust. Vsekakor se bo tudi letos na Jasenjah dogajalo marsikaj, obljublja Barbara.