Iz Barbarine kuhinje že diši

Sezona na planini Jasenje se je začela. Ker je vreme zelo toplo, bo Barbara morda že v prihodnjih dneh gostom lahko ponudila tudi kislo mleko.

Barbara ajdove žgance kuha s krompirjem, tako da je čas priprave nekoliko daljši – kuha jih kar kakšno uro. Ko so kuhani, jih odlije, pri mešanju pa potrebuje pomoč – krepko moško roko, da drži lonec, medtem ko sama vrti velikansko leseno kuhalnico. Na koncu žgance seveda zabeli z ocvirki.

Konec aprila je oživela planina Jasenje in v Brunarici pri Ingotu je zadišalo iz kotlov. Kot je povedala Barbara Robič, so že 21. aprila očistili planino in jo pripravili za pašo, od 27. aprila do 6. maja pa so potekali dnevi črne kuhinje in prvomajski piknik. Zanimivo, lani ob tem času je bil na planini še sneg in je bilo obiskovalcev manj, letos pa je toplo vreme že v prvih dneh maja privabilo številne planince in pohodnike. Do 22. junija bo brunarica odprta le ob petkih, sobotah in nedeljah, nato pa bodo obiskovalce sprejemali vsak dan.

 

Barbara gostom postreže z enolončnicami (vegetarijansko in mesno), ajdovimi žganci, če se bo nadaljevalo tako toplo vreme, pa bo verjetno že v prihodnjih dneh lahko ponudila tudi kislo mleko in s tem odprla dneve ajdovih žgancev in kislega mleka. Junija bodo pripravili borovničev teden, ko bodo gostom ponudili borovnice s sladkorjem, borovničev zavitek, sok, liker in žganje. Barbara borovnice običajno nabira sama v zasavskih hribih v okolici Litije, od koder je doma. Julija bo tako kot vsako leto na planini potekala ročna košnja, zadnji konec tedna v juliju pa bo v Gozd Martuljku zagorela kopa in oglje bodo kuhali še ves avgust. Vsekakor se bo tudi letos na Jasenjah dogajalo marsikaj, obljublja Barbara.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 18. junij 2021 / 16:21

Obogatili turistično ponudbo

Destinacija Škofjeloško v poletno sezono vstopa z novimi turističnimi produkti in spominki.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 17:00

Ukinili ukrepe glede ptičje gripe

Kranj – Državno središče za nadzor bolezni je pred kratkim ukinilo ukrepe, ki jih je uvedlo zaradi pojava aviarne influence (ptičje gripe) pri prostoživečih pticah. Ker so okužbe ptic s tem virusom...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:54

Kampanja Ekološko + lokalno je idealno!

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo je tudi letos pripravilo kampanjo Ekološko + lokalno je idealno!, s katero želi potrošnike seznaniti s tem, kako potekata ekološka pridelava in predelava, kakšne s...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:49

Zahvala gasilcem

S hitrim, složnim in učinkovitim posredovanjem so se ponovno izkazali naši gasilci, ko je nedavno zagorelo na kranjski Osnovni šoli Franceta Prešerna. Učenci so jim izrazili svojo hvaležnost z razs...

Kranjska Gora / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:48

Skupna sta jima platno in papir

V galeriji Liznjekove domačije v Kranjski Gori je na ogled razstava ustvarjalk iz Gornjesavske doline, ki imata skupni ustvarjalni medij: platno in papir. Slava Mlakar jima vdahne življenje z barvami...

Zanimivosti / ponedeljek, 24. maj 2021 / 16:43

Naravoslovci osvojili srebrni medalji

V eni od ekip, ki sta na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti prejeli srebrni medalji, je bil tudi dijak prvega letnika Gimnazije Škofja Loka Nejc Sušnik.