Iz Barbarine kuhinje že diši

Sezona na planini Jasenje se je začela. Ker je vreme zelo toplo, bo Barbara morda že v prihodnjih dneh gostom lahko ponudila tudi kislo mleko.

Barbara ajdove žgance kuha s krompirjem, tako da je čas priprave nekoliko daljši – kuha jih kar kakšno uro. Ko so kuhani, jih odlije, pri mešanju pa potrebuje pomoč – krepko moško roko, da drži lonec, medtem ko sama vrti velikansko leseno kuhalnico. Na koncu žgance seveda zabeli z ocvirki.

Konec aprila je oživela planina Jasenje in v Brunarici pri Ingotu je zadišalo iz kotlov. Kot je povedala Barbara Robič, so že 21. aprila očistili planino in jo pripravili za pašo, od 27. aprila do 6. maja pa so potekali dnevi črne kuhinje in prvomajski piknik. Zanimivo, lani ob tem času je bil na planini še sneg in je bilo obiskovalcev manj, letos pa je toplo vreme že v prvih dneh maja privabilo številne planince in pohodnike. Do 22. junija bo brunarica odprta le ob petkih, sobotah in nedeljah, nato pa bodo obiskovalce sprejemali vsak dan.

 

Barbara gostom postreže z enolončnicami (vegetarijansko in mesno), ajdovimi žganci, če se bo nadaljevalo tako toplo vreme, pa bo verjetno že v prihodnjih dneh lahko ponudila tudi kislo mleko in s tem odprla dneve ajdovih žgancev in kislega mleka. Junija bodo pripravili borovničev teden, ko bodo gostom ponudili borovnice s sladkorjem, borovničev zavitek, sok, liker in žganje. Barbara borovnice običajno nabira sama v zasavskih hribih v okolici Litije, od koder je doma. Julija bo tako kot vsako leto na planini potekala ročna košnja, zadnji konec tedna v juliju pa bo v Gozd Martuljku zagorela kopa in oglje bodo kuhali še ves avgust. Vsekakor se bo tudi letos na Jasenjah dogajalo marsikaj, obljublja Barbara.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 24. maj 2024 / 11:17

Priznanja za prostovoljstvo tudi na Gorenjsko

Kranj – V tem tednu do nedelje poteka 25. Nacionalni teden prostovoljstva, s katerim Slovenska filantropija ozavešča o vlogi in pomenu prostovoljstva. V torek so v Kočevju podelili nagrade za prost...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 26. februar 2021 / 00:21

Kje spijo »hollywoodarji«

Ste igralka, zvezdnica svetovnega formata, ki izve, da bo nekaj kadrov novega filma ali videa ali reklame snemala v majhni deželi pod Alpami, ki se imenuje Slovenija. Imena ne slišite prvič, a o nj...

Gorenjska / petek, 26. februar 2021 / 00:18

Izbrali najboljše lokalne jedi

V Centru za trajnostni razvoj podeželja Kranj so nagradili osem od sedemintridesetih receptov, ki so prispeli na natečaj za najboljše lokalne jedi iz sezonskih sestavin.

Gospodarstvo / petek, 26. februar 2021 / 00:13

Ko ti prosti čas začne presedati ...

Letošnji Mednarodni dan turističnih vodnikov (21. februar) se je zgodil virtualno. Pogovarjali smo se z Nejcem Poljancem iz Lesc, ki je turistični vodnik že slabih petnajst let. Star je 35 let, večino...

Jezersko / petek, 26. februar 2021 / 00:10

Tudi Jezersko za skupno upravo

Tudi na Jezerskem so odločali o odloku o skupni občinski upravi gorenjskih občin in mu odprli pot v nadaljnjo obravnavo.

Železniki / petek, 26. februar 2021 / 00:09

Sanacija brežine bo zahtevna

Sanacija brežine Na plavžu v Železnikih bo od 1. marca potekala s polno paro. Gre za 657 tisoč evrov vredno investicijo, ki jo s 533 tisoč evri sofinancira ministrstvo za okolje in prostor, preostalo...