Bezeg že cveti

Iz bezgovega cvetja lahko pripravimo odličen sirup, nekatere gospodinje pa poznajo tudi recept, po katerem bezgove cvetove ocvremo. Recepte povzemamo iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Bezgov sirup

30 bezgovih cvetov, 3 litre prekuhane vode, 1 do 3 kilograme sladkorja, še 1 do 2 litra vode, 3 pomaranče, tri limone, četrt citronke

Bezgove cvetove 24 ur namakamo v treh litrih prekuhane vode. Sladkor prekuhamo v enem do dveh litrih vode. Cvetove ožamemo, vodi, v kateri so se namakali, dodamo prekuhan sladkor, pomarančni in limonin sok ter citronko, nakar vse skupaj še enkrat prevremo in še toplo nalijemo v vroče steklenice. Zapremo s plutovinastimi zamaški, ki jih zalijemo z voskom.

Bezgovo cvetje v pivskem testu

Četrt litra piva, 2 dl moke, 2 jajci, sol, žlička sladkorja, olje za cvrtje, nekaj bezgovih cvetov

Za pivsko testo ločimo rumenjake od beljakov in iz njih stepemo trd sneg. Iz prreostalih sestavin vmešamo testo in dodamo sneg. Bezgove cvetne kobule oplaknemo z vodo, pustimo, da se osušijo, nato pa jih pomakamo v testo. V vroči maščobi jih rumeno ocvremo. Pečene lahko potresemo s sladkorjem.

Ocvrti bezgovi cvetovi

2 jajci, osminka litra mleka, 1 vaniljin sladkor, 1 žlička sladkorja, ščepec soli, 9 dag moke, 6 kobul bezga, 2 kisli jabolki, maslo ali margarina

Mleko, vaniljin sladkor, sladkor, sol, moko in jajca razžvrkljamo. Pustimo 20 minut, da se moka malo napne. Medtem osmukamo bezgove cvetove in olupimo jabolka. Narežemo jih na rezine. Bezeg in jabolka primešamo testu, nato pa testo zajemamo z žlico in na maščobi cvremo majhne, debelejše palačinke. Testo lahko vlijemo tudi v pekač in ga spečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / nedelja, 21. december 2014 / 17:18

Stare sorte je treba ohraniti

Članice Društva podeželskih žena Kamnik-Komenda so na Koželjevi domačiji pripravile razstavo jabolk in jabolčnih jedi, med katerimi je veliko že skorajda pozabljenih.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. marec 2017 / 20:08

Vroče v Planici

Vročica pred planiškim skakalnim praznikom se bliža vrhuncu, kar dokazuje tudi fotografija, ki je bila posneta v četrtek. Zaradi visokih temperatur in dela je vroče tudi planiškim delavcem – na sli...

Kultura / nedelja, 19. marec 2017 / 20:07

V Sloveniji gostuje David Icke

Ljubljana – V Sloveniji te dni gostuje svetovno znani britanski pisatelj, publicist, predavatelj, avtor teorij zarote in medijska osebnost David Icke. Je avtor več kot dvajset knjig, ki dosegajo mi...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

Ukinitev podpore za beljakovinske rastline

Država je ukinila podporo za pridelovanje lucerne, detelje, krmnega graha, grašice ...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

O prvi pomoči

Poljane – Društvo podeželskih žena Blegoš in kmetijska svetovalna služba vabita v torek, 21. marca, ob 15.30 v kulturni dom v Poljane na predavanje o prvi pomoči v domačem okolju in o praktični upo...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 16:53

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne januarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v p...