Bezeg že cveti
Iz bezgovega cvetja lahko pripravimo odličen sirup, nekatere gospodinje pa poznajo tudi recept, po katerem bezgove cvetove ocvremo. Recepte povzemamo iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj.
Bezgov sirup
30 bezgovih cvetov, 3 litre prekuhane vode, 1 do 3 kilograme sladkorja, še 1 do 2 litra vode, 3 pomaranče, tri limone, četrt citronke
Bezgove cvetove 24 ur namakamo v treh litrih prekuhane vode. Sladkor prekuhamo v enem do dveh litrih vode. Cvetove ožamemo, vodi, v kateri so se namakali, dodamo prekuhan sladkor, pomarančni in limonin sok ter citronko, nakar vse skupaj še enkrat prevremo in še toplo nalijemo v vroče steklenice. Zapremo s plutovinastimi zamaški, ki jih zalijemo z voskom.
Bezgovo cvetje v pivskem testu
Četrt litra piva, 2 dl moke, 2 jajci, sol, žlička sladkorja, olje za cvrtje, nekaj bezgovih cvetov
Za pivsko testo ločimo rumenjake od beljakov in iz njih stepemo trd sneg. Iz prreostalih sestavin vmešamo testo in dodamo sneg. Bezgove cvetne kobule oplaknemo z vodo, pustimo, da se osušijo, nato pa jih pomakamo v testo. V vroči maščobi jih rumeno ocvremo. Pečene lahko potresemo s sladkorjem.
Ocvrti bezgovi cvetovi
2 jajci, osminka litra mleka, 1 vaniljin sladkor, 1 žlička sladkorja, ščepec soli, 9 dag moke, 6 kobul bezga, 2 kisli jabolki, maslo ali margarina
Mleko, vaniljin sladkor, sladkor, sol, moko in jajca razžvrkljamo. Pustimo 20 minut, da se moka malo napne. Medtem osmukamo bezgove cvetove in olupimo jabolka. Narežemo jih na rezine. Bezeg in jabolka primešamo testu, nato pa testo zajemamo z žlico in na maščobi cvremo majhne, debelejše palačinke. Testo lahko vlijemo tudi v pekač in ga spečemo v pečici.