Jožica in Nadja ob reševalcu iz vode

Kolesarjenje ob Blatnem jezeru, 3. del

Iz središča mesta Blatenski Kostel smo se spustili k jezeru in nadaljevali ob njegovi obali. Orientacija je tam preprosta, saj je edino pravilo, da se preveč ne oddaljimo od obale jezera. Spremljala so nas lepo urejena letoviška naselja in presenetljivo veliko počitniških hišic v zasebni lasti, ki imajo svoje parcele prav do obale. Ustavili smo se v mestu Fonyód, ki je bilo naseljeno do leta 1575, ko je bilo med turško invazijo porušeno in opustošeno. Ponovno je zaživelo šele leta 1910, ko je postalo letovišče. Od takrat ga vsako leto obišče več tisoč ljudi. Danes v bližini mesta polnijo mineralno vodo, ki jo tržijo pod imenom Fonyódi in je v lasti hrvaškega podjetja Jana (del Agrokorja). V mestu je 12 kilometrov lepih peščenih plaž. Kopamo se lahko na obali v javnih kopališčih, bolj urejena so plačljiva in se imenujejo »strand«, manj urejena so zastonj. Na vseh plažah skrbijo za varnost kopalcev posebni usposobljeni reševalci iz vode. Voda je prijetno topla – le na to, da je motna (blatna) se moramo navaditi. Po vseh prevoženih kilometrih smo v vodi prav uživali. Seveda smo se vedno ustavili na takih plažah, kjer so tudi gostinski lokali, kjer si lahko olajšamo žejo in kaj dobrega pojemo. Na plažah največkrat ponujajo langoš, ki je videti kot nekakšna majhna pica z dodatki vseh vrst. Največja značilnost madžarske kuhinje je sicer paprika. Servirajo jo poleg znanih specialitet, kot so golaž, kokošji paprikaš, ribje juhe, mesne palačinke. Madžari nam ob dobri hrani predlagajo tudi vino in najbolj znano belo vino pridobivajo v okolici kraja Tokaj, ki leži na severovzhodu države. A tudi bela vina, ki uspevajo okrog Blatnega jezera, so zelo okusna. Na plažah, preverjeno, najbolj prija okusno madžarsko pivo Soproni. Za boljši spanec smo pokusili tudi žgano pijačo z imenom palinka, močan brendi, zvarjen izključno iz sadja – hrušk, breskev ali sliv.

Prvi dan kolesarjenja smo zaključili v naselju Balatonlelle v ličnih apartmajih z bazenom, katerih lastnik je sicer velik kmet, ki ima na svoji kmetiji 1200 glav živine. Ob jezeru je pač zgradil malo preveliko hišo in sedaj njegova žena odvečne sobe oddaja turistom. Naslednji dan nas je čakala najdaljša trasa potovanja. Najprej smo prikolesarili v mesto Szántod, kjer je najkrajša trajektna povezava s polotokom Tihany, ciljem današnje etape. Kar malo nas je stisnilo, ko smo se pomislili, da nas čaka sto kilometrov in da bi lahko izbrali lažjo pot in si pomagali s trajektom. A pogumno smo šli naprej in se na kratko ustavili v vasi Zamárdi, kjer so našli veliko pokopališče Avarov, ki so tod živeli že v šestem stoletju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 21. november 2016 / 12:44

V Vogvarjevi hiši živahno po obnovi

V Vogvarjevi hiši v Spodnjih Dupljah se po prenovi lahko zakuri tudi v krušni peči ...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.