Jagode že obirajo
Pridelovalci jagod so začeli z obiranjem dva tedna prej kot običajno.
Kranj - »Trinajst let se že ukvarjam s pridelovanjem jagod, a še nikoli doslej jih nismo začeli obirati 12. maja, kot smo jih letos,« je povedal Maks Vrečko z Zgoše in poudaril, da se je letos sezona obiranja in prodaje zaradi precej visokih spomladanskih temperatur začela dva tedna prej kot običajno. Sezona bo trajala do konca junija, cena za kilogram pa bo ves čas od 3,35 do 3,7 evra za kilogram. Na Markutovi kmetiji v Čadovljah (pri Trsteniku) so jagode običajno začeli obirati v začetku junija, tokrat jih bodo naslednji teden. Obirali in prodajali jih bodo dober mesec, cene pa za zdaj še niso določili. Na Planjavi med Kranjem in Šenčurjem, kjer pridelujeta jagode Mina Pirc in Janez Šušteršič, so tudi že začeli z obiranjem, sezona obiranja in prodaje bo, odvisno od temperatur, trajala od tri do štiri tedne, cena pa je tri evre za kilogram. Na Spodnjem Brniku prideluje jagode Robert Golc. Kot je povedal, so v 40 arov velikem nasadu začeli obirati jagode v soboto. Cena je trenutno od 3 do 3,5 evra za kilogram, na vrhuncu sezone pa bo nižja. Želijo si, da tudi v naslednjih tednih dnevne in nočne temperature ne bi bile previsoke. Že četrto leto pridelujejo jagode tudi pri Zakotniku v Dorfarjah, z obiranjem bodo začeli prihodnji teden, cene pa še niso določili.