Mlade poganjke šparglja porežejo, ko so visoki 20 do 30 centimetrov.

Začela se je sezona špargljev

Čeprav vlada splošno prepričanje, da špargelj gojijo zgolj kmetje na Primorskem, ga v zadnjih letih prideluje tudi vse več gorenjskih kmetov.

Kranj - Med pridelovalci špargljev je tudi kmetija pri Kovač' na Primskovem v Kranju. »Na Gorenjskem nas je trenutno okoli deset pridelovalcev špargljev. Mi med njimi sodimo k manjšim pridelovalcem, med ekološkimi kmetijami pa med večje,« je pojasnil mladi gospodar Miroslav Rogelj. Kovačevi se sicer z ekološkim kmetovanjem ukvarjajo četrto leto, poleg špargljev pa med njihove glavne pridelke sodijo še žita in krompir, nekaj malega pa delajo tudi skute.

Za pridelavo špargljev se je Miroslav navdušil, ko je pred leti z Zgornjesavsko podeželsko mladino obiskal Nemčijo. »Tamkajšnji kmetje sicer gojijo bele šparglje oziroma beluše, jaz pa sem se raje odločil za zelene, ki izgledajo bolj naravni in vsebujejo nekaj več grenčin. Bele šparglje gojijo pod zemljo, medtem ko zeleni rasejo na svetlobi,« je pojasnil.

Leta 1998 je posadil prve sadike, ki so bile uvožene iz Francije, naslednje leto pa so že imeli prvi nasad. »Šparglji imajo približno štiriletno rastno dobo, tako da ga začnemo pobirati šele četrto leto po vsaditvi. Njegova običajna življenjska doba pa je deset let,« pravi.

Trenutno imajo špargelj posajen na enem hektarju zemlje, v prihodnjih letih pa ga nameravajo širiti. Na mediteranski zemlji, bogati s humusom in brez podtalnice, kar šparglju, ki mu korenine zrasejo do tri metre in več globoko, tudi najbolj ustreza, kmetje pridelajo tudi trinajst ton te zelnate trajnice na hektar. »Na Gorenjskem ga konvencinalni kmetje zmorejo pridelati tudi do dvanajst ton na hektar, mi pa bomo veseli, če ga bomo z ekološkim kmetovanjem pridelovali okoli dve toni,« se nadeja Miroslav. Cena špargljev se sicer trenutno giblje okoli sedem evrov na kilogram.

Špargelj je ena prvih svežih vrtnin spomladi. Njegova sezona se je začela sredi aprila in bo trajala približno dva meseca. Uživamo mlade poganjke, režemo pa jih, ko so visoki med 20 in 30 centimetri. »Špargelj je zelo okusen in zdrav, najbolje pa je, da ga pojemo še svežega oziroma isti dan, kot ga odrežemo. Pripraviti se ga da na zelo različne načine. Najpreprosteje je skuhati juho ali pa ga pojesti z jajci. Dober je v rižoti, jedel pa sem tudi že špargljevo torto. Receptov je veliko, z ženo Natašo sva jih kar precej tudi poiskala in jih izdala v posebni knjižici, ki je že pošla, tako da bo prav te dni izšla nova,« je še pojasnil Miroslav.

Šparglji so med potrošniki, ki prisegajo na zdravo prehrano, vse bolj priljubljeni, saj vsebujejo obilo telesu koristnih snovi in vlaknin, njihova vsebnost natrija, maščob in kalorij pa je majhna. V preteklosti (verjetno pa nekje tudi še danes) je imel špargelj sloves afrodiziaka, najbrž zaradi oblike mladih poganjkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 15. maj 2007 / 07:00

Ajda GT v stečajnem postopku

Kranj - Okrožno sodišče v Kranju je 26. aprila začelo stečajni postopek za družbo Ajda GT - gostinstvo in trgovina iz Kranja. Za stečajnega upravitelja je določilo Vel...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Priporočila podjetju Bios

Nadzorni odbor Občine Tržič je pripravil poročilo o rednem nadzoru občinskega podjetja Bios za leto 2006, s katerim je seznanil občinski svet na februarski seji.

Zanimivosti / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Pestro kulturno dogajanje

Člani Kulturnega društva Tabor Podbrezje so imeli lani vrsto prireditev, ki so popestrile življenje v vasi.

Škofja Loka / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Petdeset smeri za petdeset let

Franc Langerholc - Cac si je darilo za rojstni dan pripravil kar sam, saj mu je uspelo, da je v enem dnevu preplezal kar petdeset športno plezalnih smeri.

Gospodarstvo / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

V Merkurju rast na vseh področjih

V četrtek je nadzorni svet Merkurja na redni seji obravnaval nerevidirano letno poročilo Skupine Merkur v lanskem letu in ugotovil, da je bilo poslovanje uspešno.

Splošno / sreda, 27. februar 2008 / 07:00

Njeni in naši sladki spomini

V Galeriji Ivana Groharja razstavlja mlada slikarka Barbara Kastelec iz Žirov. Njena obetavnost je že prerasla v odlično avtorico z razpoznavnim slikarskim slogom.