Mlade poganjke šparglja porežejo, ko so visoki 20 do 30 centimetrov.

Začela se je sezona špargljev

Čeprav vlada splošno prepričanje, da špargelj gojijo zgolj kmetje na Primorskem, ga v zadnjih letih prideluje tudi vse več gorenjskih kmetov.

Kranj - Med pridelovalci špargljev je tudi kmetija pri Kovač' na Primskovem v Kranju. »Na Gorenjskem nas je trenutno okoli deset pridelovalcev špargljev. Mi med njimi sodimo k manjšim pridelovalcem, med ekološkimi kmetijami pa med večje,« je pojasnil mladi gospodar Miroslav Rogelj. Kovačevi se sicer z ekološkim kmetovanjem ukvarjajo četrto leto, poleg špargljev pa med njihove glavne pridelke sodijo še žita in krompir, nekaj malega pa delajo tudi skute.

Za pridelavo špargljev se je Miroslav navdušil, ko je pred leti z Zgornjesavsko podeželsko mladino obiskal Nemčijo. »Tamkajšnji kmetje sicer gojijo bele šparglje oziroma beluše, jaz pa sem se raje odločil za zelene, ki izgledajo bolj naravni in vsebujejo nekaj več grenčin. Bele šparglje gojijo pod zemljo, medtem ko zeleni rasejo na svetlobi,« je pojasnil.

Leta 1998 je posadil prve sadike, ki so bile uvožene iz Francije, naslednje leto pa so že imeli prvi nasad. »Šparglji imajo približno štiriletno rastno dobo, tako da ga začnemo pobirati šele četrto leto po vsaditvi. Njegova običajna življenjska doba pa je deset let,« pravi.

Trenutno imajo špargelj posajen na enem hektarju zemlje, v prihodnjih letih pa ga nameravajo širiti. Na mediteranski zemlji, bogati s humusom in brez podtalnice, kar šparglju, ki mu korenine zrasejo do tri metre in več globoko, tudi najbolj ustreza, kmetje pridelajo tudi trinajst ton te zelnate trajnice na hektar. »Na Gorenjskem ga konvencinalni kmetje zmorejo pridelati tudi do dvanajst ton na hektar, mi pa bomo veseli, če ga bomo z ekološkim kmetovanjem pridelovali okoli dve toni,« se nadeja Miroslav. Cena špargljev se sicer trenutno giblje okoli sedem evrov na kilogram.

Špargelj je ena prvih svežih vrtnin spomladi. Njegova sezona se je začela sredi aprila in bo trajala približno dva meseca. Uživamo mlade poganjke, režemo pa jih, ko so visoki med 20 in 30 centimetri. »Špargelj je zelo okusen in zdrav, najbolje pa je, da ga pojemo še svežega oziroma isti dan, kot ga odrežemo. Pripraviti se ga da na zelo različne načine. Najpreprosteje je skuhati juho ali pa ga pojesti z jajci. Dober je v rižoti, jedel pa sem tudi že špargljevo torto. Receptov je veliko, z ženo Natašo sva jih kar precej tudi poiskala in jih izdala v posebni knjižici, ki je že pošla, tako da bo prav te dni izšla nova,« je še pojasnil Miroslav.

Šparglji so med potrošniki, ki prisegajo na zdravo prehrano, vse bolj priljubljeni, saj vsebujejo obilo telesu koristnih snovi in vlaknin, njihova vsebnost natrija, maščob in kalorij pa je majhna. V preteklosti (verjetno pa nekje tudi še danes) je imel špargelj sloves afrodiziaka, najbrž zaradi oblike mladih poganjkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 5. julij 2014 / 18:52

Od Mozarta do Beatlov

Ansambel ustnih harmonik Sorarmonica se je z uspehom udeležil festivala ustnih harmonik v mestu Pärnu v Estoniji, saj so domov prinesli srebrno in dve bronasti medalji.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Prenovljeni Mega center

Kranj - Mega Center v novo sezono vstopa v prenovljeni podobi. Direktor Aco Trampuž je ob sredinem uradnem odprtju poudaril družbeno vlogo Mega Centra za Kranj in Gorenjsko, vsako leto nam...

Gospodarstvo / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Mešetar

Odkupna cena mleka Mlekarne so julija letos za mleko, dostavljeno v mlekarno, s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v povprečju 29,02 evra za sto kilog...

Kultura / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Filmsko gledališče v Loki

Škofja loka - V škofjeloškem kinu Sora tudi letos nadaljujejo s tradicijo Filmskega gledališča. Spomladi in jeseni ob petkovih večerih prikažejo devet aktualnih filmov, ki izstopajo iz pov...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Pirfest bo spet razgiban

V Preddvoru se ob koncu tedna obeta pes­tra glasbena zabava, tradicionalni Pirfest, ki bo potekala od petka do nedelje pod velikim šotorom, kot je to že v navadi. Pirfest bo tokrat gostil šte...

Prosti čas / sreda, 12. september 2012 / 07:00

Manca iz prve roke

V enem izmed ljubljanskih prestižnih lokalov je potekala predstavitev nove plošče pevke z Bohinjske Bele Mance Špik z naslovom Iz prve roke. Pevka bo to soboto nastopila v Domžalah.