Mlade poganjke šparglja porežejo, ko so visoki 20 do 30 centimetrov.

Začela se je sezona špargljev

Čeprav vlada splošno prepričanje, da špargelj gojijo zgolj kmetje na Primorskem, ga v zadnjih letih prideluje tudi vse več gorenjskih kmetov.

Kranj - Med pridelovalci špargljev je tudi kmetija pri Kovač' na Primskovem v Kranju. »Na Gorenjskem nas je trenutno okoli deset pridelovalcev špargljev. Mi med njimi sodimo k manjšim pridelovalcem, med ekološkimi kmetijami pa med večje,« je pojasnil mladi gospodar Miroslav Rogelj. Kovačevi se sicer z ekološkim kmetovanjem ukvarjajo četrto leto, poleg špargljev pa med njihove glavne pridelke sodijo še žita in krompir, nekaj malega pa delajo tudi skute.

Za pridelavo špargljev se je Miroslav navdušil, ko je pred leti z Zgornjesavsko podeželsko mladino obiskal Nemčijo. »Tamkajšnji kmetje sicer gojijo bele šparglje oziroma beluše, jaz pa sem se raje odločil za zelene, ki izgledajo bolj naravni in vsebujejo nekaj več grenčin. Bele šparglje gojijo pod zemljo, medtem ko zeleni rasejo na svetlobi,« je pojasnil.

Leta 1998 je posadil prve sadike, ki so bile uvožene iz Francije, naslednje leto pa so že imeli prvi nasad. »Šparglji imajo približno štiriletno rastno dobo, tako da ga začnemo pobirati šele četrto leto po vsaditvi. Njegova običajna življenjska doba pa je deset let,« pravi.

Trenutno imajo špargelj posajen na enem hektarju zemlje, v prihodnjih letih pa ga nameravajo širiti. Na mediteranski zemlji, bogati s humusom in brez podtalnice, kar šparglju, ki mu korenine zrasejo do tri metre in več globoko, tudi najbolj ustreza, kmetje pridelajo tudi trinajst ton te zelnate trajnice na hektar. »Na Gorenjskem ga konvencinalni kmetje zmorejo pridelati tudi do dvanajst ton na hektar, mi pa bomo veseli, če ga bomo z ekološkim kmetovanjem pridelovali okoli dve toni,« se nadeja Miroslav. Cena špargljev se sicer trenutno giblje okoli sedem evrov na kilogram.

Špargelj je ena prvih svežih vrtnin spomladi. Njegova sezona se je začela sredi aprila in bo trajala približno dva meseca. Uživamo mlade poganjke, režemo pa jih, ko so visoki med 20 in 30 centimetri. »Špargelj je zelo okusen in zdrav, najbolje pa je, da ga pojemo še svežega oziroma isti dan, kot ga odrežemo. Pripraviti se ga da na zelo različne načine. Najpreprosteje je skuhati juho ali pa ga pojesti z jajci. Dober je v rižoti, jedel pa sem tudi že špargljevo torto. Receptov je veliko, z ženo Natašo sva jih kar precej tudi poiskala in jih izdala v posebni knjižici, ki je že pošla, tako da bo prav te dni izšla nova,« je še pojasnil Miroslav.

Šparglji so med potrošniki, ki prisegajo na zdravo prehrano, vse bolj priljubljeni, saj vsebujejo obilo telesu koristnih snovi in vlaknin, njihova vsebnost natrija, maščob in kalorij pa je majhna. V preteklosti (verjetno pa nekje tudi še danes) je imel špargelj sloves afrodiziaka, najbrž zaradi oblike mladih poganjkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 27. november 2016 / 14:23

Čistoča javnih stranišč

19. novembra smo obeležili svetovni dan stranišč. Po podatkih Statističnega urada je pri nas še leta 1971 dostop do notranjega stranišča v stanovanju imelo le 54 odstotkov ljudi, danes pa...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 24. september 2021 / 16:41

Po poteh Julian Alps Trail Run

Ta konec tedna bo v Kranjski Gori tekaška prireditev Julian Alps Trail. Zaradi prireditve bo v soboto, 25. septembra, med 12. in 16. uro zaprta kolesarska steza med Mojstrano in Gozdom - Martuljkom.

Gorenjska / petek, 24. september 2021 / 11:07

Spremembe pri PCT-pogoju

PCT-pogoj ne bo več potreben za delavce na domu in na odprtih delih bencinskih črpalk. Tudi zaščitne maske pri športni vadbi ne bodo več obvezne, če oseba izpolnjuje PCT-pogoj.

Nasveti / petek, 24. september 2021 / 11:05

Dokumentarni film Covid-19

V želji, da bi prispevali k odločitvi čim večjega števila posameznikov za cepljenje, je bil posnet dokumentarni film Covid-19, ki odstira osebne zgodbe posameznikov in ozavešča o pomembnosti cepljenja...

Gorenjska / petek, 24. september 2021 / 10:32

V četrtek potrdili 941 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so opravili 5471 PCR-testov in potrdili 941 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo 17,2 odstotka testov. Po oc...

Kultura / petek, 24. september 2021 / 10:27

Nagrada za Jato

Uprizoritev v javnem prostoru Jata izkušenih ptic v produkciji Ajde Tomazin in zavoda Odprti predali je na nedavnem desetem bienalu slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica prejela nagrado občinstv...