Jože Rojc, vodja službe varstva pred sevanjem: "Živim v vplivnem območju rudnika, zato mi je veliko do korektnih meritev. Te kažejo, da sevanja praktično ni." Za njim je skoraj urejeno jalovišče Jazbec.

Zaradi rudnika renta

"V Sloveniji so območja z manj vplivi na okolje, pa dobivajo rento, v Žirovskem Vrhu pa ne," pravi Elizabeta Rakovec iz občine Gorenja vas-Poljane. Predvidena renta le za občino, za prebivalce pa ne.

Žirovski vrh – Na posledice delovanja Rudnika Žirovski Vrh, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja aktivno izkoriščal uranovo rudo, tukajšnji prebivalci že dolgo opozarjajo. Izpostavljeni so bili in so še sevanju, delavci rudnika, Žirovskarji in njihovi potomci zbolevajo, politika in zdravniki pa prikrojujejo ali molčijo o alarmantnih podatkih. Tako v eni od televizijskih oddaj, ki je razburila dolino.

Upravičeni do rente

»Zakon o trajnem prenehanju izkoriščanja uranove rude v Žirovskem Vrhu v enem od členov predvideva ureditev izplačevanja rent. V preteklosti za to ni bilo politične volje, danes pa tudi na podlagi zakona o sevanju pripravljajo podzakonski akt, ki je podlaga za izplačevanje rent,« nam je pojasnila Elizabeta Rakovec, direktorica občinske uprave občine Gorenja vas–Poljane. Osnutek uredbe so na okoljskem ministrstvu že pripravili in naj bi šel prihodnji teden v usklajevanje. Na občini možnost za izplačevanje rent, ki je ne bodo dobili prebivalci Žirovskega Vrha, ampak občina, vidijo v primerjavi sevanja med Jedrsko elektrarno Krško, reaktorjem in skladiščem Brinje in območjem rudnika Žirovski vrh. Na tem območju je sevanje najmočnejše.

»Najhuje je na jaloviščih, čeprav je jalovišče Jazbec že skoraj urejeno, Boršt pa bodo začeli urejati jeseni,« pravi direktorica in dodaja, da ni pravično, da druga območja, kjer so izmerili manj vplivov na okolje, dobijo rento, v njihovi občini pa ne. Dodaja, da je rudnik sofinanciral investicije v Žirovskem Vrhu kot nadomestilo za izgubljena delovna mesta. »Vendar mi želimo odškodnino za nezmožnost gospodarjenja z zemljišči, ki bodo pri nas ostala takšna še nekaj milijonov let,« razloge utemelji Rakovčeva in dodaja še potencialno nevarnost, da jalovišče Boršt zdrsi v dolino, v preteklosti pa naj bi zaradi delovanja rudnika poznali več spontanih splavov in otrok z Downovim sindromom.

Zavračajo očitke

»Vplivi na okolje so danes ugodnejši, kot smo jih predvideli s projektom zapiranja, saj jih praktično ni, čeprav smo to pričakovali šele ob zaprtju rudnika leta 2010. Nikakor pa nobenih podatkov ne skrivamo niti jih nikoli nismo,« pravi direktor rudnika Franc Avberšek. V rudniku je zaposlenih še 16 delavcev. Sevanja na območju rudnika sicer še nihajo, vendar so daleč pod mejo dovoljenega. Mejo so pred časom zaostrili in danes znaša 0,3 mSv, vendar meritve rudnika že tri leta kažejo manjšo skupno efektivno dozo sevanja (0,2 mSv).

Naravnemu sevanju in sevanju, ki je posledica rudarjenja, so z izkoriščanjem dodali od pet do deset odstotkov, po zaprtju rudnika pa bo ta vpliv le še odstotek nad naravnim sevanjem oziroma 0,1 mSv. »Drži, da je v Žirovskem Vrhu več sevanja kot v Krškem. Toda v Krškem sevanja skorajda ni, pri nas pa ga je malo več kot nič,« pravi Avberšek. Zanimivo je, da se zaradi skoka cene uranove pogače za odkup rudnika in ponovni zagon oglašajo ponudniki iz tujine.

Vodja službe varstva pred sevanjem Jože Rojc, ki skrbi za monitoring emisij na odlagališčih in okolja pravi, da je radon v naravi vseskozi prisoten: »Veliko je odvisno tudi od vremena, zato smo v zadnjih letih, ko ni bilo vročih poletij, izmerili zelo majhne količine sevanja.« Namig, da potvarjajo rezultate, se mu zdi smešen, saj z družino živi v vplivnem območju rudnika in je njegov interes, da meritve opravlja korektno. »Leta 2005 smo še povečali število merilnih enot, da bi bile meritve še bolj zanesljive. Sevanje je tako majhno, da ga je že težko meriti,« pravi Rojc, ki bi težko rekel, da je kateri od delavcev zbolel zaradi delovanja rudnika.

Zaradi dela v rudniku ni umrl nihče

Magdalena Selan, upokojena zdravnica medicine dela in danes na Gorenjskem edina s pooblastilom za izvajanje zdravstvenega nadzora izpostavljenih delavcev, torej tistih, ki so bili izpostavljeni virom sevanja, pravi, da o posledicah rudarjenja v Žirovskem Vrhu na okoliške prebivalce ne more govoriti, zato pa kategorično zanika prikrivanje in prikrojevanje zdravstvenih izvidov delavcev rudnika. »Ljudje zbolevajo povsod, vemo pa, da je tu rudnik, in vemo tudi, kako so ga zapirali. Več kot deset let spremljam zdravstveno stanje sedanjih in bivših zaposlenih. Kljub temu pa trdim, da nisem nikdar popuščala pri pregledih in me je vodila samo resnica. Pravijo, da delavci niso imeli pravih registratorjev sevanja. To ni res! To je zelo strogo urejeno,« pravi Selanova.

 

Doktorica po pregledih 346 delavcev, med njimi jih je veliko, ki jih spremlja še sedaj, ugotavlja, da je marsikdo zbolel zaradi težkih delovnih razmer, vendar ni niti pri enem potrdila suma, da je zbolel zaradi vpliva sevanja. »Na podlagi raziskav in preiskav ter videnega lahko rečem, da nobeno drugo podjetje nima tako strogih varstvenih in zdravniških pregledov,« je dejala zdravnica in dodala, da se nihče več ne spomni na černobilsko tragedijo, nihče ne opozori na sevanje v Postojnski jami, pri vožnji z letalom, na rentgenu …

 

 

             

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 18. april 2018 / 11:08

Piščančji ragu in ovseni piškoti

Piščančji ragu z bučkami in šampinjoni so zdrava in odlična ideja za hitro kosilo, ovseni piškoti pa nepogrešljiv dodatek k malici.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Narečne viže znova v ustaljene tirnice

Organizatorji so že objavili razpis za enajsti večer narečnih viž, ki bo junija v Škofji Loki.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Tanja Ribič napoveduje album

Čeprav smo Tanjo Ribič zadnja leta spremljali predvsem v igralskih vlogah in je bilo videti, da je glasbeno kariero opustila, pa je konec lanskega leta na radijske valove poslala novo skladbo z naslov...

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Še zmeraj pomislim na ...

Novogoriški rokerji Zaklonišče prepeva imajo nov singl Još uvek pomislim na tebe. Spet stari dobri ZP? Vsekakor.

Prosti čas / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zjutraj, ko sem se zbudila, sem še malo podremala, bil je že dan. Ležim na hrbtu in sem v tistem stanju med spanjem in budnostjo - ko nisi ne tu, ne tam. Naenkrat začutim na pod...

Humor / ponedeljek, 31. januar 2011 / 07:00

Ta je dobra

Kenguru Haso: »Mujo, si bil kdaj mornar?« »Seveda sem bil!« ponosno odvrne Mujo. »Ali si bil kdaj v Avstraliji?« »Seveda!« ...