Velikonočne jedi
Datum praznovanja velike noči določa lunin koledar. Veliko noč praznujemo vsako leto na prvo nedeljo po prvi polni spomladanski luni. V tem času se slavi slovo od zime, turobnega razpoloženja, temnih in debelih oblačil ter dolgočasne (pre)hrane. Obenem se veselimo pomladi in prebujajoče se narave, zato za velikonočne jedi poleg tradicionalnih uporabimo tiste sestavine, ki so v tem času že ali še na voljo: regrat, šparglje, čemaž, hren, artičoke, marčnice, suho sadje, rabarbaro, jagode, pomaranče itd. Z nekaj domišljije lahko iz naštetih sestavin napravite marsikatero jed za ta čas, morda pa kako idejo dobite tudi med spodaj napisanimi recepti.
Špargljeva juha
Za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg mešanih špargljev, 1 čebulo, 2 žlici masla, 2 žlici moke, 1 l piščančje juhe 0,5 dl sladke smetane, sol in sveže mleti poper.
Na maslu prepražite sesekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte očiščene in 1 centimeter narezane šparglje. Malo jih popražite, pomokajte in zalijte z juho. Kuhajte toliko časa, da se šparglji zmehčajo in na koncu zalijte s sladko smetano ter solite in popoprajte po okusu.
Dimljena postrv s skuto in hrenom
Za 4 osebe potrebujemo: 2 dimljeni postrvi, 35 dag skute, 2 žlici sveže nastrganega hrena, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper in malo drobnjaka.
Skuto pretlačite, ji primešajte nastrgan hren, dodajte še oljčno olje in kislo smetano ter solite in popoprajte po okusu. Postrvi razpolovite, odstranite kosti in plavuti ter vsako polovico položite na svoj krožnik. Obložite jih s hrenovo skuto, potresite z narezanim drobnjakom in postrezite.
Umešana jajca z beluši in šunko
Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag belušev, 3 žlice oljčnega olja, 8 jajc, 10 dag šunke, 3 žlice sladke smetane, sol in sveže mlet poper.
V ponvi segrejte oljčno olje, na katerem hrustljavo opecite šunko in olupljene ter na kose narezane beluše. Dodajte nekaj žlic vode in vse skupaj pražite toliko časa, da voda izpari. Dodajte skupaj s sladko smetano razžvrkljana jajca, potem pa vse skupaj pražite le še toliko časa, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna.
Piščančje prsi z marčnicami in gorgonzolo
Za 5 oseb potrebujemo: 1kg piščančjih prsi brez kosti, 3 žlice olja, 20 dag marčnic ali kakih drugih gob, ki jih imate morda še v skrinji, lahko pa tudi posušenih in v vodi namočenih gob, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mleti poper.
Piščančje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani popecite. Opečene medaljone zložite na pekač, jih posujte s prepraženimi marčnicami, obložite z rezinami gorgonzole in jih postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite toliko časa, da se gorgonzola stopi. Pečene medaljone takoj postrezite s pečeno zelenjavo, krompirjem ali z zelenjavno rižoto.
Pomarančna tortica
Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike pomaranče, 4 beljake, 10 dag sladkorja, 0,5 dl pomarančnega likerja, 1 žlico sladkorja, 2 lista želatine, 2 dl sladke smetane in rezine pomaranče za okras.
Iz beljakov stepite trd sneg in vanj vmešajte sladkor. Iz polovice snega specite osem sploščenih snežnih poljubčkov. Iz pomaranč ožemite sok in ga skupaj s pomarančnim likerjem in sladkorjem pokuhajte na polovico, dodajte namočena lista želatine, ohladite in primešajte preostanek snega in stepeno sladko smetano, da dobite kremo. Kremo postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Na krožnik položite poljubček, nanj naložite kremo, dodajte še en poljubček in končajte s kremo. Okrasite z rezinami pomaranče in postrezite.