Velikonočne jedi

Datum praznovanja velike noči določa lunin koledar. Veliko noč praznujemo vsako leto na prvo nedeljo po prvi polni spomladanski luni. V tem času se slavi slovo od zime, turobnega razpoloženja, temnih in debelih oblačil ter dolgočasne (pre)hrane. Obenem se veselimo pomladi in prebujajoče se narave, zato za velikonočne jedi poleg tradicionalnih uporabimo tiste sestavine, ki so v tem času že ali še na voljo: regrat, šparglje, čemaž, hren, artičoke, marčnice, suho sadje, rabarbaro, jagode, pomaranče itd. Z nekaj domišljije lahko iz naštetih sestavin napravite marsikatero jed za ta čas, morda pa kako idejo dobite tudi med spodaj napisanimi recepti.

Špargljeva juha

Za 4 osebe potrebujemo: 0,5 kg mešanih špargljev, 1 čebulo, 2 žlici masla, 2 žlici moke, 1 l piščančje juhe 0,5 dl sladke smetane, sol in sveže mleti poper.

Na maslu prepražite sesekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte očiščene in 1 centimeter narezane šparglje. Malo jih popražite, pomokajte in zalijte z juho. Kuhajte toliko časa, da se šparglji zmehčajo in na koncu zalijte s sladko smetano ter solite in popoprajte po okusu.

Dimljena postrv s skuto in hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 dimljeni postrvi, 35 dag skute, 2 žlici sveže nastrganega hrena, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper in malo drobnjaka.

Skuto pretlačite, ji primešajte nastrgan hren, dodajte še oljčno olje in kislo smetano ter solite in popoprajte po okusu. Postrvi razpolovite, odstranite kosti in plavuti ter vsako polovico položite na svoj krožnik. Obložite jih s hrenovo skuto, potresite z narezanim drobnjakom in postrezite.

Umešana jajca z beluši in šunko

Za 4 osebe potrebujemo: 20 dag belušev, 3 žlice oljčnega olja, 8 jajc, 10 dag šunke, 3 žlice sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

V ponvi segrejte oljčno olje, na katerem hrustljavo opecite šunko in olupljene ter na kose narezane beluše. Dodajte nekaj žlic vode in vse skupaj pražite toliko časa, da voda izpari. Dodajte skupaj s sladko smetano razžvrkljana jajca, potem pa vse skupaj pražite le še toliko časa, da jajca zakrknejo, a ostanejo sočna.

Piščančje prsi z marčnicami in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 1kg piščančjih prsi brez kosti, 3 žlice olja, 20 dag marčnic ali kakih drugih gob, ki jih imate morda še v skrinji, lahko pa tudi posušenih in v vodi namočenih gob, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mleti poper.

Piščančje prsi narežite na medaljone, jih solite in popoprajte ter jih na vročem olju z obeh strani popecite. Opečene medaljone zložite na pekač, jih posujte s prepraženimi marčnicami, obložite z rezinami gorgonzole in jih postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico ter pecite toliko časa, da se gorgonzola stopi. Pečene medaljone takoj postrezite s pečeno zelenjavo, krompirjem ali z zelenjavno rižoto.

Pomarančna tortica

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike pomaranče, 4 beljake, 10 dag sladkorja, 0,5 dl pomarančnega likerja, 1 žlico sladkorja, 2 lista želatine, 2 dl sladke smetane in rezine pomaranče za okras.

Iz beljakov stepite trd sneg in vanj vmešajte sladkor. Iz polovice snega specite osem sploščenih snežnih poljubčkov. Iz pomaranč ožemite sok in ga skupaj s pomarančnim likerjem in sladkorjem pokuhajte na polovico, dodajte namočena lista želatine, ohladite in primešajte preostanek snega in stepeno sladko smetano, da dobite kremo. Kremo postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi. Na krožnik položite poljubček, nanj naložite kremo, dodajte še en poljubček in končajte s kremo. Okrasite z rezinami pomaranče in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 24. oktober 2007 / 07:00

Zdravi ko dren

Če hoče človek biti "zdrav ko dren", mora jeseni nabrati in uživati škrlatno rdeče podolgovate, jajčaste plodove rumenega drena (Cornus mas L.), ki jim navadno pravimo drnulje ali tudi drenulje.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mladi razveseljujemo starejše

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske že drugo leto izvaja projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Čaka jih obnova vaškega jedra

"Želimo, da bi jedro postalo prostor za prireditve in različne družabne dogodke," pravi predsednik KS Blejska Dobrava Igor Arh.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Daljinsko (radijsko) odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vo...

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mojstrica vezenja

Kati Čušin se že več desetletij ukvarja z vezenjem in je za to umetnost navdušila tudi mnoge druge.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Ladislav Črnologar: Tri povesti

Ladislav Črnologar je že več kot dvajset let opazno prisoten v slovenskem literarnem prostoru. V zadnjem času je prejel tudi nekaj uglednih nagrad in priznanj za svoje literarno delo. Črnologar s...