Rokove kulinarične dobrote

Več receptov mladega kuharja; en "ta hiter" za med tednom in en "pravi" za čez konec tedna.

Rok Pirc je izučen kuhar. Zaključil je Srednjo gostinsko šolo v Radovljici, po šolanju, zdaj je tega že osem let, so ga vzeli za kuharja v gostilni Lakner na Kokrici, kjer dela še danes. »Že kot otrok sem zelo rad kuhal, zato odločitev o poklicu sploh ni bila težka,« je povedal Rok, ki je doma na Kokrici. Njegova želja je, da bi enkrat v prihodnosti imel svojo restavracijo, v kateri bi stregel domačo hrano, kot so krvavice, pečenice, ajdovi žganci, enolončnice ... Trenutno poleg redne službe vodi še lokal v Zg. Bitnjah.

Rok nam je zaupal, kakšno jed pripravi sebi, ko za »pravo« kuho nima časa. Za to potrebuje: pločevinko mesnega narezka, 3 koščke topljenega sira (Zdenka) in 2 jajci. »Mesni narezek narežete na kocke, ga prepražite v ponvi, dodate 3 topljene sire in 2 jajci. Jed je pripravljena v nekaj minutah, zraven pa postrežete zeleno solato,« je povedal Rok. 

Polnjen svinjski zrezek z gorgonzolo in pršutom v jurčkovi omaki

Za 4 osebe:

4 svinjski fileji po 20 dag

20 dag pršuta

20 dag gorgonzole

40 dag jurčkov

sol, poper, sveži peteršilj, moka, goveja juha ali jušna osnova

Zrezke posolimo, popopramo, potolčemo in jih nadevamo s pršutom in gorgonzolo ter prepognemo. Pri krajih jih potolčemo in zašpilimo z zobotrebcem. Potem jih spečemo. Pečene zrezke damo na kraj, na maščobi, v kateri so se pekli, pa prepražimo moko, da zarumeni. Dodamo narezane jurčke in zalijemo z govejo juho. Na koncu dodamo sveži peteršilj. Okus lahko obogatimo s pol litra sladke smetane.

Sirovi štruklji

Za 4 osebe

1 kg polnomastne skute

2 jajci

1 kisla smetana

10 dag pšeničnega zdroba

sol

Vse sestavine zmešamo v maso.

Potrebujete še 20 dag vlečenega testa.

 

Plast testa položimo na delovno površino, premažemo z maso in čez to položimo še eno plast testa. Dodamo še eno plast mase. Vse skupaj trdo zavijemo v štruco in zavijemo še v čist kuhinjski prtiček. Kuhamo v kropu pol ure.

 

Kruhovi cmoki

1/2 kg kruha

3 jajca

malo drobtin

sol, poper

10 dag slanine

sveži peteršilj

malo mleka

5 dag čebule

2 stroka česna

Kruh narežemo na kocke, umešamo jajca, dodamo sol, poper in peteršilj. Posebej prepražimo slanino, čebulo in česen in to dodamo kruhovi masi. Vlijemo še malo mleka. Ko dobimo kompaktno maso, oblikujemo cmoke. Če je masa premokra, po potrebi dodamo drobtine. Kuhamo v slanem kropu pol ure.

Smetanov žličnik

1/2 kg baby piškotov

1/2 l mleka

1 l rastlinske smetane

10 rumenjakov

10 dag sladkorja

0,5 dl ruma

zmleti orehi, rozine

Stepemo rumenjake in sladkor in jih penasto umešamo. Posebej stepemo smetano, potem pa vse skupaj zmešamo. Baby piškote namočimo v mleku (mleku smo dodali rum) in v pekač naložimo plast piškotov. Čez to damo plast mase, pa spet plast piškotov in na koncu še enkrat plast mase. Po vrhu potresemo z zmletimi orehi in rozinami. Postrežemo dobro ohlajeno.

Dober tek!

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 23. oktober 2019 / 09:18

Srečanje pihalnih orkestrov treh dežel

Kranjska Gora – Člani Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora so pred nedavnim gostili srečanje orkestrov treh dežel; prireditev že več kot trideset let organizirajo skupaj z godbeniki iz Podkl...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 14. maj 2015 / 14:51

Župan tokrat vztrajal pri odloku o komunalnem prispevku

Škofjeloški svetniki so na seji minuli teden sprejeli tudi predlog odloka o programu opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka za območje Občine Škofja Loka v prvem bran...

Zanimivosti / četrtek, 14. maj 2015 / 14:48

'Spomenik' (vse manjšemu) Triglavskemu ledeniku

Zgodba Triglavskega ledenika, ki nezadržno izginja, je svoje mesto našla tudi na filmskem traku, v filmu z naslovom Nekoč je bil ledenik. Gledalcem je s predstavitvijo globalnih podnebnih sprememb v s...

Tržič / četrtek, 14. maj 2015 / 14:45

Stari orli spet leteli

V Sebenjah so zopet skakali nekdanji skakalni asi.

Razvedrilo / četrtek, 14. maj 2015 / 14:42

Tržiški plesalci blesteli v Belgiji

Plesalci Plesnega kluba Tržič tako doma kot v tujini veljajo za odlične plesalce rokenrola. Veliko pomembnih naslovov so že osvojili, lepo zgodbo, ki jo je začel trener Jure Markič s svojo soplesal...

Rekreacija / četrtek, 14. maj 2015 / 14:26

Kranjski hišni klanec spet osvojen

Stražišče – Klub študentov Kranj je tudi letos pripravil kolesarski vzpon, ki spada med najtežje v državi. Petkilometrske razdalje s povprečno devetodstotnim naklonom in štiristo petdeset metri viš...