Rokove kulinarične dobrote

Več receptov mladega kuharja; en "ta hiter" za med tednom in en "pravi" za čez konec tedna.

Rok Pirc je izučen kuhar. Zaključil je Srednjo gostinsko šolo v Radovljici, po šolanju, zdaj je tega že osem let, so ga vzeli za kuharja v gostilni Lakner na Kokrici, kjer dela še danes. »Že kot otrok sem zelo rad kuhal, zato odločitev o poklicu sploh ni bila težka,« je povedal Rok, ki je doma na Kokrici. Njegova želja je, da bi enkrat v prihodnosti imel svojo restavracijo, v kateri bi stregel domačo hrano, kot so krvavice, pečenice, ajdovi žganci, enolončnice ... Trenutno poleg redne službe vodi še lokal v Zg. Bitnjah.

Rok nam je zaupal, kakšno jed pripravi sebi, ko za »pravo« kuho nima časa. Za to potrebuje: pločevinko mesnega narezka, 3 koščke topljenega sira (Zdenka) in 2 jajci. »Mesni narezek narežete na kocke, ga prepražite v ponvi, dodate 3 topljene sire in 2 jajci. Jed je pripravljena v nekaj minutah, zraven pa postrežete zeleno solato,« je povedal Rok. 

Polnjen svinjski zrezek z gorgonzolo in pršutom v jurčkovi omaki

Za 4 osebe:

4 svinjski fileji po 20 dag

20 dag pršuta

20 dag gorgonzole

40 dag jurčkov

sol, poper, sveži peteršilj, moka, goveja juha ali jušna osnova

Zrezke posolimo, popopramo, potolčemo in jih nadevamo s pršutom in gorgonzolo ter prepognemo. Pri krajih jih potolčemo in zašpilimo z zobotrebcem. Potem jih spečemo. Pečene zrezke damo na kraj, na maščobi, v kateri so se pekli, pa prepražimo moko, da zarumeni. Dodamo narezane jurčke in zalijemo z govejo juho. Na koncu dodamo sveži peteršilj. Okus lahko obogatimo s pol litra sladke smetane.

Sirovi štruklji

Za 4 osebe

1 kg polnomastne skute

2 jajci

1 kisla smetana

10 dag pšeničnega zdroba

sol

Vse sestavine zmešamo v maso.

Potrebujete še 20 dag vlečenega testa.

 

Plast testa položimo na delovno površino, premažemo z maso in čez to položimo še eno plast testa. Dodamo še eno plast mase. Vse skupaj trdo zavijemo v štruco in zavijemo še v čist kuhinjski prtiček. Kuhamo v kropu pol ure.

 

Kruhovi cmoki

1/2 kg kruha

3 jajca

malo drobtin

sol, poper

10 dag slanine

sveži peteršilj

malo mleka

5 dag čebule

2 stroka česna

Kruh narežemo na kocke, umešamo jajca, dodamo sol, poper in peteršilj. Posebej prepražimo slanino, čebulo in česen in to dodamo kruhovi masi. Vlijemo še malo mleka. Ko dobimo kompaktno maso, oblikujemo cmoke. Če je masa premokra, po potrebi dodamo drobtine. Kuhamo v slanem kropu pol ure.

Smetanov žličnik

1/2 kg baby piškotov

1/2 l mleka

1 l rastlinske smetane

10 rumenjakov

10 dag sladkorja

0,5 dl ruma

zmleti orehi, rozine

Stepemo rumenjake in sladkor in jih penasto umešamo. Posebej stepemo smetano, potem pa vse skupaj zmešamo. Baby piškote namočimo v mleku (mleku smo dodali rum) in v pekač naložimo plast piškotov. Čez to damo plast mase, pa spet plast piškotov in na koncu še enkrat plast mase. Po vrhu potresemo z zmletimi orehi in rozinami. Postrežemo dobro ohlajeno.

Dober tek!

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 17. maj 2023 / 09:41

Uspeh Ane Lanišek

Kamnik – V soboto se je v Mariboru s finalnimi dvoboji zaključilo člansko državno prvenstvo v tenisu. V ženski konkurenci je naslov osvojila domačinka Petja Drame, ki je s 6 : 2, 2 : 6, 7 : 5 ugnal...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Začetek fizične gradnje objekta

Prva gradbena faza pomeni začetek gradnje objekta. Ne smemo pozabiti, da je potrebno pred tem pridobiti dokumentacijo.

Radovljica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Ponudili zamenjavo zemljišč

Turistično društvo Lesce je za ohranitev hipodroma na sedanji lokaciji ponudilo lastniku zamenjavo za zemljišča na območju načrtovanega turističnega centra Mivka.

Žirovnica / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Nov upravljavec kulturne dvorane

Bojazni svetnikov, da bo Zavod za turizem in kulturo Žirovnica zaradi upravljanja kulturne dvorane na Breznici potreboval kadrovske okrepitve in zanemarjal turizem, so odveč, zatrjuje direktor zavoda...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Barve pomladi

Pomlad se bliža, prihaja z zanesljivimi koraki. Zleze nam pod kožo, nas radosti in nas napolni z novo energijo. Spet bomo kolesarili, nabirali regrat, zagnano pospravljali in marsikje tudi pleskali...

Splošno / sreda, 14. marec 2007 / 06:00

Namesto iglujev so nabirali rožice

V času zimskih počitnic se je 41 članov taborniškega rodu Stane Žagar ml. odpravilo na tradicionalno zimovanje. Pet dni so bili nastanjeni v stari vojaški karavli v Breginju ob italijanski me...