Rokove kulinarične dobrote
Več receptov mladega kuharja; en "ta hiter" za med tednom in en "pravi" za čez konec tedna.
Rok Pirc je izučen kuhar. Zaključil je Srednjo gostinsko šolo v Radovljici, po šolanju, zdaj je tega že osem let, so ga vzeli za kuharja v gostilni Lakner na Kokrici, kjer dela še danes. »Že kot otrok sem zelo rad kuhal, zato odločitev o poklicu sploh ni bila težka,« je povedal Rok, ki je doma na Kokrici. Njegova želja je, da bi enkrat v prihodnosti imel svojo restavracijo, v kateri bi stregel domačo hrano, kot so krvavice, pečenice, ajdovi žganci, enolončnice ... Trenutno poleg redne službe vodi še lokal v Zg. Bitnjah.
Rok nam je zaupal, kakšno jed pripravi sebi, ko za »pravo« kuho nima časa. Za to potrebuje: pločevinko mesnega narezka, 3 koščke topljenega sira (Zdenka) in 2 jajci. »Mesni narezek narežete na kocke, ga prepražite v ponvi, dodate 3 topljene sire in 2 jajci. Jed je pripravljena v nekaj minutah, zraven pa postrežete zeleno solato,« je povedal Rok.
Polnjen svinjski zrezek z gorgonzolo in pršutom v jurčkovi omaki
Za 4 osebe:
4 svinjski fileji po 20 dag
20 dag pršuta
20 dag gorgonzole
40 dag jurčkov
sol, poper, sveži peteršilj, moka, goveja juha ali jušna osnova
Zrezke posolimo, popopramo, potolčemo in jih nadevamo s pršutom in gorgonzolo ter prepognemo. Pri krajih jih potolčemo in zašpilimo z zobotrebcem. Potem jih spečemo. Pečene zrezke damo na kraj, na maščobi, v kateri so se pekli, pa prepražimo moko, da zarumeni. Dodamo narezane jurčke in zalijemo z govejo juho. Na koncu dodamo sveži peteršilj. Okus lahko obogatimo s pol litra sladke smetane.
Sirovi štruklji
Za 4 osebe
1 kg polnomastne skute
2 jajci
1 kisla smetana
10 dag pšeničnega zdroba
sol
Vse sestavine zmešamo v maso.
Potrebujete še 20 dag vlečenega testa.
Plast testa položimo na delovno površino, premažemo z maso in čez to položimo še eno plast testa. Dodamo še eno plast mase. Vse skupaj trdo zavijemo v štruco in zavijemo še v čist kuhinjski prtiček. Kuhamo v kropu pol ure.
Kruhovi cmoki
1/2 kg kruha
3 jajca
malo drobtin
sol, poper
10 dag slanine
sveži peteršilj
malo mleka
5 dag čebule
2 stroka česna
Kruh narežemo na kocke, umešamo jajca, dodamo sol, poper in peteršilj. Posebej prepražimo slanino, čebulo in česen in to dodamo kruhovi masi. Vlijemo še malo mleka. Ko dobimo kompaktno maso, oblikujemo cmoke. Če je masa premokra, po potrebi dodamo drobtine. Kuhamo v slanem kropu pol ure.
Smetanov žličnik
1/2 kg baby piškotov
1/2 l mleka
1 l rastlinske smetane
10 rumenjakov
10 dag sladkorja
0,5 dl ruma
zmleti orehi, rozine
Stepemo rumenjake in sladkor in jih penasto umešamo. Posebej stepemo smetano, potem pa vse skupaj zmešamo. Baby piškote namočimo v mleku (mleku smo dodali rum) in v pekač naložimo plast piškotov. Čez to damo plast mase, pa spet plast piškotov in na koncu še enkrat plast mase. Po vrhu potresemo z zmletimi orehi in rozinami. Postrežemo dobro ohlajeno.
Dober tek!