Zelje

Zelje je gotovo najbolj razširjena kapusnica, je ena najstarejših vrtnin na svetu in ljudje so ga že od nekdaj cenili predvsem zaradi vitaminov in drugih pozitivnih učinkov. Vse dokler ni bilo agrumov, je bilo zelje glavni vir vitamina C v zimskem času. Glede na barvo ločimo zelje na belo in na rdeče, belo pa glede na prehrambene značilnosti delimo še na poletne in na zimske sorte. Poletne sorte so mehkejše, bolj aromatične izbranejšega okusa in niso tako obstojne kot zimske sorte, ki se na hladnem obdržijo po več mesecev in celo do pol leta. Kupimo čvrste glave, ki niso uvele in so brez znamenj razbarvanja. Kot vse kapusnice pa tudi zelje ne sme imeti črnih peg ali porumenelih listov. Skratka pri tako trpežni zelenjavi ni kaj dosti izbirati, razen če je glava že na prvi pogled videti slaba, kar je verjetno posledica neustrezne pridelave in skladiščenja. Včasih pa ima kljub temu premočno izražen pekoč ali grenak okus, kar pa je posledica neuravnotežene preskrbe tal in tega brez preizkusa ne moremo vedeti. Kupljeno zelje brez težav več tednov zdrži v kleti ali v hladilniku, za daljše shranjevanje pa ga zavijemo v časopisni papir. Z zeljem pripravimo vrsto po okusu in za zdravje zelo koristnih zimskih solat, le čim tanjše ga moramo narezati, zmehčamo pa ga tudi s soljo, ki jo potresemo po zelju petnajst minut prej kot dodamo preostale dodatke. Za kuhanje zelje samo po sebi nima najboljšega okusa, zaradi precejšnje količine žvepla, ki ga vsebuje, in nujno potrebuje zabelo ali kakšen drug nosilec okusa. Nepogrešljivo vlogo v prehrani pa ima tudi kislo zelje

Zeljna solata s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje bele ali rdeče glave zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper in šopek kopra.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite in čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra ter okrasite s sesekljanim koprom kopra.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filejev, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne fileje, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limoninim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhane zelenjave in postrezite kot predjed ali pa kot prilogo k poljubni pečeni ribi.

Zeljna juha s sirom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag belega zelja, 2 čebuli, 2krompirja, 5 dag masla, 2 žlici moke 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 4 rezine belega kruha, 3 dag masla, 4 tanke rezine ementalca, sol in sveže mleti poper.

Drobno narezano čebulo pražite na maslu, da lepo porumeni, dodajte na kocke narezano zelje in krompir, potresite z moko in še malo popražite. Zalijte z juho in po okusu solite ter popoprajte. Juho kuhajte 30 minut in jo zalijte s sladko smetano. Medtem popražite na maslu kruhove rezine. V vsak krožnik položite rezino kruha in nanje prav tanke rezine sira. Vse skupaj prelijte z vrelo juho.

Pečeno zelje s pečenico in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pečenice, 1 sesekljano čebulo, 1 dl oljčnega olja, 1 kg svežega belega zelja, 20 dag tanko narezane slanine, 3 dl mesne juhe, sol in sveže mleti poper.

Pečenice nekajkrat preluknjajte z vilicami in jih v posodi marinirajte s čebulo, soljo, oljčnim oljem in poprom. Zelje narežite na 12 »krhljev« in jih 3 minute blanširajte v slanem kropu. Nato ga dobro odcedite in ga zložite na pekač. Po njem razporedite klobase z marinado vred, slanino in prelijte z juho. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico, pecite 50 minut in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 24. november 2011 / 07:00

Sam nikoli ne uspeš

Karkoli počneš in če to hočeš dobro početi, potrebuješ ljudi, ki ti bodo stali ob strani, ki ti bodo pomagali. Vsi ti ljudje morajo enako razmišljati kot ti, pravi Vinko Poklukar, legendarni trener me...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Duševna bolezen zvišuje tveganje za možgansko kap

Raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci na Royal Free and University College Medical School v Londonu, je pokazala, da ima zanemarjanje telesnih bolezenskih znakov, o katerih poročajo duševni bo...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Pri zastoju srca je ključna zunanja masaža srca

Zastoj srca je smrtno nevarno stanje, do katerega lahko pride brez napovednih znakov. Takojšna pomoč je ključna, vendar predsodki pred umetnim dihanjem usta na usta mnoge naključne priče dogodka...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odvisnost od računalniških igric tudi uradno priznana

Ameriški zdravniki ocenjujejo, da je samo v ZDA pet milijonov otrok odvisnih od računalniških igric. Na kongresu American Medical Association so zato predlagali, da bi odvisnost od računalniških...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Odloženo prerezanje popkovine koristi otroku

Najstarejši kirurški poseg pri človeku je rezanje popkovine. V razvitem svetu ga običajno opravijo takoj po rojstvu. Študija, v katero so kanadski raziskovalci z univerze McMaster v Hamiltonu in...

Splošno / sreda, 29. avgust 2007 / 07:00

Aspirin praznuje stoto obletnico

Letos avgusta je minilo natanko 110 let, odkar je nemški kemik Felix Hoffmann v laboratoriju prvič sintetiziral čisto in stabilno acetilsalicilno kislino ter tako odkril sestavino zdravila aspiri...