Zelje

Zelje je gotovo najbolj razširjena kapusnica, je ena najstarejših vrtnin na svetu in ljudje so ga že od nekdaj cenili predvsem zaradi vitaminov in drugih pozitivnih učinkov. Vse dokler ni bilo agrumov, je bilo zelje glavni vir vitamina C v zimskem času. Glede na barvo ločimo zelje na belo in na rdeče, belo pa glede na prehrambene značilnosti delimo še na poletne in na zimske sorte. Poletne sorte so mehkejše, bolj aromatične izbranejšega okusa in niso tako obstojne kot zimske sorte, ki se na hladnem obdržijo po več mesecev in celo do pol leta. Kupimo čvrste glave, ki niso uvele in so brez znamenj razbarvanja. Kot vse kapusnice pa tudi zelje ne sme imeti črnih peg ali porumenelih listov. Skratka pri tako trpežni zelenjavi ni kaj dosti izbirati, razen če je glava že na prvi pogled videti slaba, kar je verjetno posledica neustrezne pridelave in skladiščenja. Včasih pa ima kljub temu premočno izražen pekoč ali grenak okus, kar pa je posledica neuravnotežene preskrbe tal in tega brez preizkusa ne moremo vedeti. Kupljeno zelje brez težav več tednov zdrži v kleti ali v hladilniku, za daljše shranjevanje pa ga zavijemo v časopisni papir. Z zeljem pripravimo vrsto po okusu in za zdravje zelo koristnih zimskih solat, le čim tanjše ga moramo narezati, zmehčamo pa ga tudi s soljo, ki jo potresemo po zelju petnajst minut prej kot dodamo preostale dodatke. Za kuhanje zelje samo po sebi nima najboljšega okusa, zaradi precejšnje količine žvepla, ki ga vsebuje, in nujno potrebuje zabelo ali kakšen drug nosilec okusa. Nepogrešljivo vlogo v prehrani pa ima tudi kislo zelje

Zeljna solata s piščancem in papriko

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje bele ali rdeče glave zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper in šopek kopra.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite in čebulo narežite na kolobarje. Vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezane piščančje prsi, prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, soli in popra ter okrasite s sesekljanim koprom kopra.

Solata iz kuhanega zelja

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg svežega belega ali rdečega zelja, 25 dag pora, 5 sardelnih filejev, 1 žličko gorčice, sveže stisnjen sok ene limone, 2 stroka česna, 1 žličko sesekljanih kaper, 3 žlice kisa, 3 žlice oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Zelje in por poljubno narežite in kuhajte v slanem kropu nekaj minut. Odcedite in ohladite. Medtem sesekljajte sardelne fileje, česen in kapre ter vse te sestavine zmešajte z gorčico, limoninim sokom, kisom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Preliv prelijte prek kuhane zelenjave in postrezite kot predjed ali pa kot prilogo k poljubni pečeni ribi.

Zeljna juha s sirom

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag belega zelja, 2 čebuli, 2krompirja, 5 dag masla, 2 žlici moke 1 l mesne juhe ali vode, 1 dl sladke smetane, 4 rezine belega kruha, 3 dag masla, 4 tanke rezine ementalca, sol in sveže mleti poper.

Drobno narezano čebulo pražite na maslu, da lepo porumeni, dodajte na kocke narezano zelje in krompir, potresite z moko in še malo popražite. Zalijte z juho in po okusu solite ter popoprajte. Juho kuhajte 30 minut in jo zalijte s sladko smetano. Medtem popražite na maslu kruhove rezine. V vsak krožnik položite rezino kruha in nanje prav tanke rezine sira. Vse skupaj prelijte z vrelo juho.

Pečeno zelje s pečenico in slanino

Za 4 osebe potrebujemo: 4 pečenice, 1 sesekljano čebulo, 1 dl oljčnega olja, 1 kg svežega belega zelja, 20 dag tanko narezane slanine, 3 dl mesne juhe, sol in sveže mleti poper.

Pečenice nekajkrat preluknjajte z vilicami in jih v posodi marinirajte s čebulo, soljo, oljčnim oljem in poprom. Zelje narežite na 12 »krhljev« in jih 3 minute blanširajte v slanem kropu. Nato ga dobro odcedite in ga zložite na pekač. Po njem razporedite klobase z marinado vred, slanino in prelijte z juho. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico, pecite 50 minut in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 2. julij 2020 / 23:57

Zlatomašnika v Preddvoru in Lahovčah

Preteklo nedeljo so v Preddvoru hkrati z žegnanjem praznovali tudi zlato mašo. Domačin jezuitski pater Jože Roblek je obhajal petdeseto obletnico mašniškega posvečenja. V cerkvi sv. Florjana v Lahovča...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 24. julij 2022 / 22:20

Verjamem vate (1)

Tudi na območju širše Gorenjske so primeri uspešnega vključevanja oseb z motnjami v telesnem in duševnem razvoju v družbo in delo.Slednje je namen Društva Verjamem vate s sedežem v Domžalah,...

Nasveti / nedelja, 24. julij 2022 / 22:17

Vojaščina

Letos sem jaz izbral del dopusta. Želel sem videti kraje, kjer sem leta 1984 služil vojaščino. Najprej tri mesece v Kraljevu, nato pa še enajst mesecev v Prištini. Bil sem prometni policist (srbsko...

Kronika / nedelja, 24. julij 2022 / 22:16

»Mamilašem« večletne zaporne kazni

Ljubljana – Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so ta teden izrekli sodbe še preostalim članom mamilarske družbe, ki naj bi jo po zatrjevanju tožilstva vodil Aleš Zupančič iz Most pri Komendi, ki ga v...

Gospodarstvo / nedelja, 24. julij 2022 / 22:15

Prodali upravno stavbo

Zgornji Brnik – Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je po poročanju STA pred dnevi podpisal kupoprodajno pogodbo s kupcem upravne stavbe nekdanjega letalskega prevoznika. Kupec ne ž...

Žiri / nedelja, 24. julij 2022 / 22:13

Korak k ureditvi središča

Podžupan Občine Žiri Jože Stanonik in direktor podjetja Misel Iztok N. Čančula sta pred dnevi podpisala pogodbo za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev območja središča Žirov.