Doslej odkrili nad petsto grobišč

Vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč predlaga ustanovitev zavoda, ki bo skrbel za vojna grobišča.

Ljubljana – Predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman ter člana Pavel Jamnik in Mitja Ferenc so v torek na konferenci za novinarje poročali o dosedanjem delu komisije in letošnjih usmeritvah. Povedali so, da so od leta 2002 naprej odkrili 512 grobišč v 92 občinah, od teh v letu 2006 102. V dvanajstih primerih je sondiranje potrdilo domneve o prikritih grobiščih. V treh prekopanih grobiščih v breznu pri Konfinu, v Lovrenški grapi pri Škofji Loki in na gradbišču avtoceste pri Lescah so odkrili 120 žrtev. Sodobna metoda sondiranja, ki potrdi ali zavrže domnevo o skritem grobišču, arheološkega izkopa in antropološka raziskava skeletnih ostankov omogočajo prepoznavanje žrtev. Komisija dobiva nove podatke o doslej prikritih grobiščih, največ s Štajerske. Komisija je v poročilo zapisala, da »resnica boli, vendar tudi zdravi. Morda ni pretirana ocena, da je prišlo do pomembnega spravnega premika. Omenimo sprejemanje ugotovljenih dejstev brez agresivnega ugovarjanja in izkazano pripravljenost, da priznamo trpljenje sočloveka in sočustvujemo z žrtvami in da spoštujemo doslej zanikano bolečino njihovih svojcev, pa tudi dojamemo muke vesti, ki bremenijo storilce in njihove potomce«. Možnosti, da bi kazensko preganjali domnevne storilce, je namreč malo.

Komisija bo letos nadaljevala lani začeto delo. Sondirali naj bi tudi območje pri karavanškem železniškem predoru pri Hrušici. Predlagala bo dopolnitev zakona o vojnih grobiščih, ustanovitev zavoda, ki bo skrbel za vojna grobišča, gradnjo regionalnih kostnic, med drugim tudi v Škofji Loki, in primerno ureditev doslej odkritih grobišč.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 4. julij 2014 / 10:53

Postiljon se je pripeljal ...

in z rogom naznanil prihod kočije. Poštni urad v Naklem je začel delovati na prvi julijski dan leta 1914.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Rojstva, obletnice, slovesa

Športnike navadno opazujemo zgolj pri njihovih dosežkih, zmagah in porazih. Večinoma pa so čisto običajni fantje in dekleta, možje in žene, ki imajo podobne radosti in skrbi kot drugi.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Zdrava ekološka cigareta

Kot kaže je izum gorenjskega inovatorja prišel v pravem času. Kadilcem bo lažje preživeti protikadilski zakon.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Nominator 232

Že nekaj časa se je govorilo, da se na Zgornjem Brniku, vasi, ki gleda proti Karavankam, prenavlja domačija, ki naj bi »dvor« postala. In tako so osmega prosinca povabili na »Zgorn´Brn´k...

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Energija ljubezni

Pod tem naslovom Gabi Grm razstavlja v Tržiču mozaike.

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Prišel z odhodom

V Mladinskem kulturnem centru v Kranju fotograf Janez Pelko razstavlja cikel fotografij z naslovom "Odhod".