Nekdaj kmetija, danes hotel
Družina Jezeršek je v prenovljeni Hočevarjevi domačiji na Zgornjem Brniku odprla hotel s 40 ležišči.
Zgornji Brnik – Franc Jezeršek je pred leti zaslovel z odprtjem prvega objekta za potrebe cateringa v Sloveniji – Hišo kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah. Pred štirinajstimi meseci pa so se Jezerškovi lotili prenove 220 let stare in že propadajoče Hočevarjeve domačije na Zgornjem Brniku ter ji določili nove vsebine, kar izpoveduje tudi novo ime – Dvor Jezeršek, Brnik 1768. Naložba je bila vredna približno 4,5 milijona evrov, od tega so Jezerškovi pridobili približno pol milijona evrov evropskih strukturnih sredstev. V Dvoru Jezeršek bodo na novo zaposlili petnajst delavcev.
Na mestu nekdanjih pomožnih gospodarskih poslopij je zrasel sodoben hotel s 40 ležišči, v prostorih stare stanovanjske hiše so uredili dva apartmaja, opremljena z restavriranim stilnim pohištvom iz nekdanje Hočevarjeve domačije. V tej stavbi je tudi recepcija hotela, prostor za druženje in osrednji bivalni prostor (»hiša«) z ohranjenim starim stropom in krušno pečjo. V pritličju hotela je gostilna, v kleti pa vinska klet in vinoteka. V prenovljenem gospodarskem poslopju si je projektant arhitekt Matjaž Deu zamislil restavracijo, v nekdanjem seniku pa manjšo dvorano.
»Franc Jezeršek in njegova družina sta pokazala izjemen posluh za ohranitev naše dediščine,« je ob odprtju Dvora Jezeršek poudaril etnolog dr. Janez Bogataj. Jezerškovo naložbo pa so dobro sprejeli tudi domačini. To najbolje pove misel, ki jo je Francu Jezeršku zaupala starejša vaščanka: »Tu se ne redijo več podgane, ampak nastajajo sobane.«