Jezerškovi so Hočevarjevo domačijo prenovili z veliko mero odgovornosti in izjemnim posluhom za ohranitev pričevanj preteklih stoletij.

Nekdaj kmetija, danes hotel

Družina Jezeršek je v prenovljeni Hočevarjevi domačiji na Zgornjem Brniku odprla hotel s 40 ležišči.

Zgornji Brnik – Franc Jezeršek je pred leti zaslovel z odprtjem prvega objekta za potrebe cateringa v Sloveniji – Hišo kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah. Pred štirinajstimi meseci pa so se Jezerškovi lotili prenove 220 let stare in že propadajoče Hočevarjeve domačije na Zgornjem Brniku ter ji določili nove vsebine, kar izpoveduje tudi novo ime – Dvor Jezeršek, Brnik 1768. Naložba je bila vredna približno 4,5 milijona evrov, od tega so Jezerškovi pridobili približno pol milijona evrov evropskih strukturnih sredstev. V Dvoru Jezeršek bodo na novo zaposlili petnajst delavcev.

Na mestu nekdanjih pomožnih gospodarskih poslopij je zrasel sodoben hotel s 40 ležišči, v prostorih stare stanovanjske hiše so uredili dva apartmaja, opremljena z restavriranim stilnim pohištvom iz nekdanje Hočevarjeve domačije. V tej stavbi je tudi recepcija hotela, prostor za druženje in osrednji bivalni prostor (»hiša«) z ohranjenim starim stropom in krušno pečjo. V pritličju hotela je gostilna, v kleti pa vinska klet in vinoteka. V prenovljenem gospodarskem poslopju si je projektant arhitekt Matjaž Deu zamislil restavracijo, v nekdanjem seniku pa manjšo dvorano.

»Franc Jezeršek in njegova družina sta pokazala izjemen posluh za ohranitev naše dediščine,« je ob odprtju Dvora Jezeršek poudaril etnolog dr. Janez Bogataj. Jezerškovo naložbo pa so dobro sprejeli tudi domačini. To najbolje pove misel, ki jo je Francu Jezeršku zaupala starejša vaščanka: »Tu se ne redijo več podgane, ampak nastajajo sobane.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 6. julij 2007 / 07:00

Sosedje se bojijo še večjega hrupa

Nasprotniki asfaltiranja letališke steze se bojijo večjega prometa in s tem tudi hujšega hrupa, zagovorniki zagotavljajo, da bo hrupa potlej celo manj.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Rojstva, obletnice, slovesa

Športnike navadno opazujemo zgolj pri njihovih dosežkih, zmagah in porazih. Večinoma pa so čisto običajni fantje in dekleta, možje in žene, ki imajo podobne radosti in skrbi kot drugi.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Zdrava ekološka cigareta

Kot kaže je izum gorenjskega inovatorja prišel v pravem času. Kadilcem bo lažje preživeti protikadilski zakon.

Prosti čas / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Nominator 232

Že nekaj časa se je govorilo, da se na Zgornjem Brniku, vasi, ki gleda proti Karavankam, prenavlja domačija, ki naj bi »dvor« postala. In tako so osmega prosinca povabili na »Zgorn´Brn´k...

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Energija ljubezni

Pod tem naslovom Gabi Grm razstavlja v Tržiču mozaike.

Kultura / petek, 12. januar 2007 / 06:00

Prišel z odhodom

V Mladinskem kulturnem centru v Kranju fotograf Janez Pelko razstavlja cikel fotografij z naslovom "Odhod".