Jezerškovi so Hočevarjevo domačijo prenovili z veliko mero odgovornosti in izjemnim posluhom za ohranitev pričevanj preteklih stoletij.

Nekdaj kmetija, danes hotel

Družina Jezeršek je v prenovljeni Hočevarjevi domačiji na Zgornjem Brniku odprla hotel s 40 ležišči.

Zgornji Brnik – Franc Jezeršek je pred leti zaslovel z odprtjem prvega objekta za potrebe cateringa v Sloveniji – Hišo kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah. Pred štirinajstimi meseci pa so se Jezerškovi lotili prenove 220 let stare in že propadajoče Hočevarjeve domačije na Zgornjem Brniku ter ji določili nove vsebine, kar izpoveduje tudi novo ime – Dvor Jezeršek, Brnik 1768. Naložba je bila vredna približno 4,5 milijona evrov, od tega so Jezerškovi pridobili približno pol milijona evrov evropskih strukturnih sredstev. V Dvoru Jezeršek bodo na novo zaposlili petnajst delavcev.

Na mestu nekdanjih pomožnih gospodarskih poslopij je zrasel sodoben hotel s 40 ležišči, v prostorih stare stanovanjske hiše so uredili dva apartmaja, opremljena z restavriranim stilnim pohištvom iz nekdanje Hočevarjeve domačije. V tej stavbi je tudi recepcija hotela, prostor za druženje in osrednji bivalni prostor (»hiša«) z ohranjenim starim stropom in krušno pečjo. V pritličju hotela je gostilna, v kleti pa vinska klet in vinoteka. V prenovljenem gospodarskem poslopju si je projektant arhitekt Matjaž Deu zamislil restavracijo, v nekdanjem seniku pa manjšo dvorano.

»Franc Jezeršek in njegova družina sta pokazala izjemen posluh za ohranitev naše dediščine,« je ob odprtju Dvora Jezeršek poudaril etnolog dr. Janez Bogataj. Jezerškovo naložbo pa so dobro sprejeli tudi domačini. To najbolje pove misel, ki jo je Francu Jezeršku zaupala starejša vaščanka: »Tu se ne redijo več podgane, ampak nastajajo sobane.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 14. december 2023 / 14:41

Prizadevni tudi letos

Na tradicionalnem, že osmem Dnevu Pokrajinske zveze društev upokojencev Gorenjske so se znova zahvalili najprizadevnejšim članom pokrajinske zveze in društev upokojencev.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Špargljevo doživetje

Vsako pomlad pridejo na svoj račun posebni sladokusci. Narava jim namreč ponudi eno najbolj cenjenih in prefinjenih zvrsti zelenjave, šparglje.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Od rib najraje peče svinjsko ribico

Čevapčiči, kotleti, svinjski vrat, pa ribica ... Na tanko narezana paprika, paradižnik, bučke - pač kar komu prija ... Mmmmm ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Piknik pri znanih Gorenjcih

Znane Gorenjce smo povprašali, kakšni so njihovi pikniki, česa ne sme manjkati, ali se kdaj znajdejo v vlogi žar mojstrov ...

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Kuhali s Heather Mills

V Sloveniji se je znova oglasila vsestranska Heather Mills.

GG Plus / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

Valter osvaja ljubitelje bosanske kuhinje

Pravijo, da je najboljša stvar, kar smo jo podedovali iz nekdanje skupne države - čevapčič.