Janez Poklukar / Foto: Gorazd Kavčič

Poklukar vesel odločitve sveta UKC Ljubljana

Janez Poklukar, ki ga je svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana danes izbral za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice, je za STA dejal, da je vesel odločitve sveta zavoda in si želi, da čim prej začnejo in pokažejo rezultate. Glede na današnjo odločitev, ki je bila soglasna, računa, da ima podporo ministra.

Ljubljana – K njegovemu imenovanju mora namreč soglasje podati še minister za zdravje Aleš Šabeder. Kot je dejal Poklukar, je svet zavoda zagotovo imel težko delo. Glede na to, da v njem večino predstavljajo člani ustanovitelja, se pravi ministrstva za zdravje, in da so odločili soglasno, pa računa, da bo dobil tudi podporo ministra Šabedra, je dejal za STA.

Že po svoji predstavitvi pred člani sveta pa je glede glavnih izzivov, ki ga čakajo kot direktorja UKC Ljubljana, povedal, »da je glavni potencial UKC njegov visoko usposobljen kader in da bo treba z zaposlenimi najprej najti ustrezne rešitve na nivoju procesov v enotah in med enotami«. Vzpostaviti bo treba tudi ustrezen nadzor v vseh enotah in se zavzemati za večjo transparentnost poslovanja predvsem med samimi klinikami, je poudaril.

Izpostavil pa je, da se bo kot direktor vsekakor naprej seznanil s perečimi problemi v UKC, med drugim tudi s področjem otroške srčne kirurgije, internistične prve pomoči in infekcijske klinike.

Kot je dejal, se vidi kot človeka, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali na UKC.

Izpostavil je tudi, da je ključnega pomena izboljšanje dialoga z ZZZS in ministrstvom za zdravje za boljše sodelovanje in dejanskim upoštevanjem kolektivnih pogodb na obeh straneh.

Na vprašanje, kako bi se kot direktor UKC lotil problema čakalnih vrst, je Poklukar odgovoril, da so čakalne vrste širši problem, ne samo Slovenije, pač pa cele Evrope. Računa pa na to, da bodo z optimizacijo procesov, ob ustreznih spremembah zakonodaje, med drugim tudi na področju nagrajevanja zaposlenih, v UKC lahko dosegli večjo učinkovitost.

Kot je še dejal za STA, odločitev, da kandidira za direktorja UKC Ljubljana, ni bila lahka, a je v tem videl priložnost in izziv. Kot je dejal, pet let vodi jeseniško bolnišnico, eno od 15 bolnišnic v sanaciji, kjer je bila ta bolj ali manj uspešno izvedena. So ob koncu finančne sanacije, za bolnišnico so pripravili srednjeročne, pa tudi dolgoročne načrte. V kandidaturi za UKC je tako videl priložnost in izziv, da poskusijo tudi v UKC Ljubljana narediti podobno zgodbo.

Svet UKC Ljubljana je namreč Poklukarja danes izbral za generalnega direktorja največje slovenske bolnišnice. Če bo dobil soglasje ministra za zdravje, bo štiriletni mandat nastopil 1. avgusta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 25. september 2015 / 12:10

V Bohinju šesti festival muharjenja

Bohinjska Bistrica – Jutri, v soboto, se bo v Bohinjski Bistrici začel šesti festival muharjenja, ki bo trajal do 4. oktobra. Kot je povedal Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, so s prijavami z...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / petek, 12. februar 2016 / 15:09

Občina spet sofinancira sejemski nastop

Šenčur – Občina Šenčur bo na predlog odborov za kmetijstvo in gospodarstvo pri občinskem svetu šenčurskim kmetom, podjetnikom in društvom omogočila brezplačni razstavni prostor na spomladanskem sej...

Razvedrilo / petek, 12. februar 2016 / 17:00

Ana Maria, Mario in Klemen

Novi festival slovenske zabavne glasbe DSZG 2016 se bo predstavil februarja 2016 v Ljubljani. Sestavljajo ga kar trije tekmovalni večeri: Poprock, Popevka in Ema. Poprock bo na sporedu že...

Kranjska Gora / petek, 12. februar 2016 / 16:23

V Planici vedno manj prostora

Planica – Kot kaže, bo vedno teže dobiti vstopnice za ogled finalnih tekem svetovnega pokala v naši Planici. Tako je bila prejšnji teden razprodana sobotna tekma, do včeraj pa so razprodali tudi st...

Slovenija / sobota, 13. februar 2016 / 00:07

Globalno valentinovo

V nedeljo bo valentinovo, dan vseh zaljubljenih in svetovna priložnost za trgovce, ki v dneh pred tem »praznikom« prodajo cele gore drobnih daril. Po naši vrnitvi v kapitalizem se valentinovanje širi...

Gospodarstvo / sobota, 13. februar 2016 / 00:05

Peticija za ohranitev Peka

Gibanje OPS bo peticijo dostavilo premierju.