Česen za brihtne glave
Česen (Allium sativum) je učinkovit antibiotik in močan afrodiziak. Je pa tudi simbol vitalnih in poskočnih moških in žensk. Svetovno znan zeliščar je zapisal: "Povsod tam, kjer sem našel česen, sem našel tudi zdravje!" In ne gre mu oporekati! Dodamo lahko le, da, kjer najdemo česen, najdemo tudi pamet in spomin.
Po česnu je človek bolj pameten in zdrav ko dren, je vedela povedati babica. Kar naj bo, sem si mislila, jaz ga že ne bom jedla, ker se mi po njem spahuje, da je groza. Na fakulteti pa sem začela verjeti, da ta ljudska modrost le ni povsem iz trte zvita. Naš profesor filozofije je vsak dan pojedel nekaj strokov česna in bil neskončno moder, urnih misli kot blisk in poskočen kot veverica. Trdil je, da k temu botruje česen in še enkrat česen. Od takrat ga jem tudi sama. Če sem kaj bolj pametna in modra, ne vem. Sem pa kar pri zdravju, tako da o njegovi zdravilni moči ne dvomim. Ja, pa tudi misli in besede mi kar dobro tečejo … Na spahovanje pa sem se navadila kot na lanski sneg … Sedaj pa bolj resno pristopimo k stvari, da mi kdo ne bo očital, kakšne kvasim. Česen je rastlina z zelo širokim razponom zdravilnih učinkovin. Njegova čebulica vsebuje vitamine A, B1, B2 in C, glikozide, hlapljivo olje, kalij, jod, žveplo, kremenčeve kisline … Antibiotični učinkovini sta garlicin in alicin, ki daje česnu tudi značilen duh. Že v starem Egiptu so poznali česnove skrivnosti. Faraoni so ga zapovedali kot obvezno sestavino na jedilniku sužnjev, ki so gradili mogočne piramide. Odisej naj bi se s česnom poskušal ubraniti urokom čarovnice Kirke, ki je, kot bi trenil, ljudi spremenila v pujse. Tudi športniki so pred tekmovanji na olimpijskih igrah segli po stroku tega poživila in krepčila. Veliki osvajalci ženskih src, denimo Henrik IV., so vsako jutro použili strok česna, da bi bili pripravljeni za »jago« na mladenke. Čeprav so zaudarjali po česnu, naj bi bili pri gospeh na sila dobrem glasu. Konec koncev pa je strašljivega in krvi željnega grofa Drakulo ustavil le česen. Dobra bilanca, ni kaj. Danes je znanstveno dokazano, da česen redči kri, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Česen preprečuje nastanek ateroskleroze, tako da zavira nalaganje maščob v žilah. Znižuje raven holesterola v krvi, širi periferne krvne žile in znižuje visok krvni tlak. Ker pomaga uravnavati sladkor v krvi, lahko blaži tudi sladkorno bolezen in debelost. Česen pomaga proti streptokokom, tudi tistim, ki povzročajo razpadanje rdečih krvničk, pa proti tifusu ter različnim virusom in glivicam. Velika prednost antibiotičnega delovanja česna je v tem, da bakterije ne postanejo odporne nanj. Česen uživamo surov, v obliki soka, česnove tinkture, kuhanega v mleku, stolčenega v možnarju in pomešanega z medom, v juhi in še na kak drug način. Zelo je učinkovit pri preprečevanju epidemij gripe. Zdravi vsa vnetja v prsnem košu. Odlične uspehe dosega zlasti pri bronhitisu s trdovratno sluzjo, pri prehladih, gripi, vnetju ušes. Če ga jemljemo skupaj z antibiotiki, bo podkrepil njihovo delovanje in preprečil možne stranske učinke. Z njim lahko zdravimo tudi številna želodčna in črevesna obolenja. Blaži vnetja prebavil. Uravnava črevesno floro, zato pride prav pri driskah, napenjanju, krčih, pri težkem želodcu. Ugoden vpliv ima na jetra in na žleze z notranjim izločanjem, denimo na ščitnico, dobro dene pri protinu, išiasu, vrtoglavici. Česen priporočajo tudi pri splošni slabosti po infekcijah in pri raku. Preprečuje prehitro staranje žil. Če z njim natremo kožo, bo pripomogel k širjenju kapilar, kar bo povzročilo boljšo prekrvavitev kože in pomagalo pri revmatskih in težavah z aknami, herpesom in glivicami. Povezan je tudi z vitalnostjo, saj deluje kot splošno krepčilo in poživilo. Moški, ki želijo ohraniti svojo moškost, naj uživajo veliko česna in si s stroki česna natirajo hrbtenico. Babice, kasneje pa tudi znanstveniki, so spoznali, da spomin krepimo, če vsak dan použijemo strok česna. Česen je učinkovito sredstvo starejših ljudi za ohranjanje telesnih in duševnih sposobnosti. Pomembno je še vedeti, da se protimikrobni učinek česna med daljšim segrevanjem povečini izgubi, zato uživajmo svežega ali kot sok, če želimo povsem izkoristiti njegovo antibiotično moč. Priporočljiv preventivni odmerek je en strok surovega česna dva- do trikrat na dan. Pa še recept za česnovo tinkturo: 50 dkg česna narežemo in namočimo v liter 70-odstotnega alkohola. Pustimo stati deset dni. Užijmo petnajst kapljic tinkture na dan. Česen je nasploh neškodljiv in ga lahko uživamo brez skrbi. Mogoče bi se ga mogli izogibati le koleriki, saj česen poživlja in ogreje ter s tem na neki način še stopnjuje duševno neravnovesje vročekrvnežev.