Kraški pršut

Eden od slovenskih gastronomskih izdelkov, ki je med najbolj prepoznavnimi tako doma kot v svetu, je kraški pršut. To na kraški burji sušeno mesnino zaradi njene jedilne in gastronomske vrednosti uvrščajo med prestižne izdelke.

Enega najboljših kraških pršutov, ki ima od leta 2004 tudi priznano geografsko zaščito, izdelujejo v pršutarni z najdaljšo tradicijo na Krasu – v Pršutarni Lokev. Tradicija proizvodnje kraških mesnin se pri njih prenaša iz roda v rod po preizkušenih receptih nonov. Izdelajo ga iz svežih svinjskih stegen s kostjo. Stegna nasolijo s sečoveljsko morsko soljo. Vsak kos pršuta je izpostavljen svežemu zraku in kraški burji. Po dobrih štirih mesecih iz pršutov iztisnejo odvečno vlago. V naslednjih osmih mesecih se kraški pršut počasi, a enakomerno suši in dozoreva. Prej nežno rdeče meso dobiva temno rdeče rjavo barvo, mamljiv vonj in poln, zrel okus. Prav tako dolgo dozorevanje, ki traja vsaj trinajst mesecev, mu daje kakovost in prepoznavnost. Njihov kraški pršut od ostalih pršutov loči intenzivna barva, vonj, okus in čvrsta struktura.

Kraški pršut je znan tudi po visoki hranilni vrednosti, bogat je z beljakovinami, vsebuje malo maščob, ima pa visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Dozorel pršut ima več odstotkov beljakovin kot sveže svinjsko stegno. Med zorenjem se beljakovine razgradijo v enostavnejše, kar pomeni, da so prehransko lažje prebavljive. Pri soljenju se uporablja le morska sol brez vseh dodatkov. Zaradi svoje jedilne in gastronomske vrednosti ga zato uvrščajo med prestižne izdelke.

Kako hranimo kraški pršut

Cele kraške pršute s kostjo hranimo obešene v kleti ali v drugem hladnem in temnem prostoru s temperaturo do +14 stopinj. Plesen, ki prekrije površino pršuta, pred uporabo očistimo z vlažno krpo ali pa ga previdno speremo pod hladno vodo. Vakuumsko pakirane pršute in kose pršutov hranimo v hladilniku pri temperaturi do +8 stopinj, narezke pa pri temperaturi +4 stopinje. Če celega kosa ne porabimo naenkrat, rezano površino prekrijemo s transparentno kuhinjsko folijo, lahko pa jo tudi namažemo s tanko plastjo jedilnega olja ali medu. Ob ponovnem rezanju prvo rezino vedno zavržemo.

 

Kako pripravimo Kraški pršut za rezanje

 

Za ročno rezanje pršuta je potrebna prava spretnost, znanje in vaja. Očiščen pršut vpnemo v stojalo in ga močno pritrdimo. Nož za rezanje mora biti dobro nabrušen. Rezine pršuta naj bi bile tanke, enakomerno dolge in široke. Izkoščičene kose kraškega pršuta pa moramo pred rezanjem dobro ohladiti. Uporabimo kuhinjske ali profesionalne mesoreznice, ki imajo dobro nabrušeno rezilo, ki nam omogoča dovolj tanke rezine. Najprimernejša debelina je 1,5 mm, ki ohranja sočnost in svežino.

 

Kaj postrežemo poleg pršuta?

 

Kraševci servirajo poleg bel ali polbel domači kruh, dobro pa se ujame tudi s črnim kruhom. Tradicionalno poleg postrežejo olive, sveže fige, orehova jedrca in hladne rezine melone, pa tudi ovčji ali kozji sir. Nikoli pa poleg ne uporabljajte kisle zelenjave. K pršutu pa obvezno tudi kozarec terana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Varnost šele za uporabnostjo

Varnostni standardi avtomobilskih prtljažnikov so bolj ali manj prepuščeni proizvajalcem.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 8. februar 2010 / 07:00

Najbolj se je vsidrala Košnikova gostilna

Dolgoletni televizijec Mito Trefalt petdesetletnico televizijskega dela proslavlja s prireditvijo Košnikova gostilna, ki po priljubljenosti predstavlja enega od vrhuncev v njegovi dolgoletni karieri.

Prosti čas / ponedeljek, 8. februar 2010 / 07:00

Predstavilo se je več kot dva tisoč talentov

V drugi polovici januarja se je po različnih slovenskih krajih zvrstilo enajst predizborov za nov resničnostni šov Slovenija ima talent, ki ga pripravljajo na Pop TV.

Prosti čas / ponedeljek, 8. februar 2010 / 07:00

Atomiki snemali na Krvavcu

Zasedba Atomik Harmonik se je pred dnevi mudila na Krvavcu, kjer je snemala videospot za najnovejšo skladbo z naslovom Pivo mi dej.

Slovenija / ponedeljek, 8. februar 2010 / 07:00

Donacija gluhemu dijaku

V sredo so na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije v Ljubljani gluhemu dijaku Gašperju Remsu iz Lahovč podarili poseben tehnični pripomoček, ki mu bo zelo olajšal nadaljnje izobraževanje.

Zanimivosti / ponedeljek, 8. februar 2010 / 07:00

Radovljičanki Neži Finžgar Unescova štipendija

Radovljica - Sredi tedna so Slovenska nacionalna komisija za Unesco, Slovenska znanstvena fundacija in družba L'Oreal Slovenija že četrto leto zapored podelile enoletne štipendij...