Kraški pršut

Eden od slovenskih gastronomskih izdelkov, ki je med najbolj prepoznavnimi tako doma kot v svetu, je kraški pršut. To na kraški burji sušeno mesnino zaradi njene jedilne in gastronomske vrednosti uvrščajo med prestižne izdelke.

Enega najboljših kraških pršutov, ki ima od leta 2004 tudi priznano geografsko zaščito, izdelujejo v pršutarni z najdaljšo tradicijo na Krasu – v Pršutarni Lokev. Tradicija proizvodnje kraških mesnin se pri njih prenaša iz roda v rod po preizkušenih receptih nonov. Izdelajo ga iz svežih svinjskih stegen s kostjo. Stegna nasolijo s sečoveljsko morsko soljo. Vsak kos pršuta je izpostavljen svežemu zraku in kraški burji. Po dobrih štirih mesecih iz pršutov iztisnejo odvečno vlago. V naslednjih osmih mesecih se kraški pršut počasi, a enakomerno suši in dozoreva. Prej nežno rdeče meso dobiva temno rdeče rjavo barvo, mamljiv vonj in poln, zrel okus. Prav tako dolgo dozorevanje, ki traja vsaj trinajst mesecev, mu daje kakovost in prepoznavnost. Njihov kraški pršut od ostalih pršutov loči intenzivna barva, vonj, okus in čvrsta struktura.

Kraški pršut je znan tudi po visoki hranilni vrednosti, bogat je z beljakovinami, vsebuje malo maščob, ima pa visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Dozorel pršut ima več odstotkov beljakovin kot sveže svinjsko stegno. Med zorenjem se beljakovine razgradijo v enostavnejše, kar pomeni, da so prehransko lažje prebavljive. Pri soljenju se uporablja le morska sol brez vseh dodatkov. Zaradi svoje jedilne in gastronomske vrednosti ga zato uvrščajo med prestižne izdelke.

Kako hranimo kraški pršut

Cele kraške pršute s kostjo hranimo obešene v kleti ali v drugem hladnem in temnem prostoru s temperaturo do +14 stopinj. Plesen, ki prekrije površino pršuta, pred uporabo očistimo z vlažno krpo ali pa ga previdno speremo pod hladno vodo. Vakuumsko pakirane pršute in kose pršutov hranimo v hladilniku pri temperaturi do +8 stopinj, narezke pa pri temperaturi +4 stopinje. Če celega kosa ne porabimo naenkrat, rezano površino prekrijemo s transparentno kuhinjsko folijo, lahko pa jo tudi namažemo s tanko plastjo jedilnega olja ali medu. Ob ponovnem rezanju prvo rezino vedno zavržemo.

 

Kako pripravimo Kraški pršut za rezanje

 

Za ročno rezanje pršuta je potrebna prava spretnost, znanje in vaja. Očiščen pršut vpnemo v stojalo in ga močno pritrdimo. Nož za rezanje mora biti dobro nabrušen. Rezine pršuta naj bi bile tanke, enakomerno dolge in široke. Izkoščičene kose kraškega pršuta pa moramo pred rezanjem dobro ohladiti. Uporabimo kuhinjske ali profesionalne mesoreznice, ki imajo dobro nabrušeno rezilo, ki nam omogoča dovolj tanke rezine. Najprimernejša debelina je 1,5 mm, ki ohranja sočnost in svežino.

 

Kaj postrežemo poleg pršuta?

 

Kraševci servirajo poleg bel ali polbel domači kruh, dobro pa se ujame tudi s črnim kruhom. Tradicionalno poleg postrežejo olive, sveže fige, orehova jedrca in hladne rezine melone, pa tudi ovčji ali kozji sir. Nikoli pa poleg ne uporabljajte kisle zelenjave. K pršutu pa obvezno tudi kozarec terana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 9. junij 2022 / 08:05

Čelada naj bo vedno na glavi

V okviru akcije Kolesarimo.Skupaj, ki jo organizira fundacija Neurotrust, so na Brdu pri Kranju pripravili druženje za osebe s pridobljeno poškodbo možganov in osebe s Parkinsonovo boleznijo.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...