Za kmetijstvo vsaj toliko kot doslej

Kranj – Svet kranjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na seji prejšnji teden razpravljal o shemi državnih pomoči kmetijstvu, ki se financirajo iz občinskih proračunov. Občinam je predlagal, da se vključijo v gorenjsko shemo pomoči, namenijo za intervencije v kmetijstvu vsaj toliko denarja, kot so ga doslej, z občinskimi podporami dopolnijo državne ukrepe in pri tem upoštevajo še občinske posebnosti.

Svet je sprejel tudi program dela Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj in kranjske območne enote zbornice za prihodnje leto. V enoti bodo obravnavali problematiko izvajanja zemljiške politike in ukrepov skupne kmetijske politike, odkupa mleka, gozdarstva in socialnega varstva kmetov, problematiko sprejemanja prostorskih redov v občinah, upravljavskih načrtov za območje Natura 2000 in občinskih programov intervencij v kmetijstvu, se seznanili z vsebino programa regionalnega razvoja Gorenjske ter z novostmi pri davkih, pripravili pa bodo tudi pogovor o organiziranju v gozdarstvu.

Svet je obravnaval tudi problematiko zavrnjenih zahtevkov za izvajanje standarda nitratne direktive, pri tem pa je od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zahteval, da pri odločanju upošteva takrat veljavna navodila. Ko so kmetje vlagali zahtevke, je bil pogoj največja obremenitev 2,5 glave velike živine (GVŽ) na hektar, pri odločanju o zahtevkih pa so jim kriterij znižali na 2,42 GVŽ.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 1. oktober 2009 / 07:00

Pravljičar s svojo pravljico

Huberto Široka pripoveduje o svojih sanjah. Vanje vstopajo ljudje, s katerimi si delimo podobne pravljice. Tako nastajajo zgodbe, ki Hubertovim predmetom vnašajo življenje.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 25. december 2009 / 07:00

Gorenjske jaslice v Jurkloštru

V starodavni kartuziji Jurklošter blizu Rimskih Toplic so že šestič organizirali razstavo jaslic.

Zanimivosti / petek, 25. december 2009 / 07:00

Božiček za otroke iz študentskih družin

V okviru projekta Mlade mamice, ki ga Klub študentov Kranj pripravlja že trinajsto leto, bodo tudi letos pomagali študentskim družinam.

Kranj / petek, 25. december 2009 / 07:00

Starši si želijo več vpliva

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič se je v ponedeljek na Brdu pri Kranju srečal s predstavniki staršev v svetih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Kronika / petek, 25. december 2009 / 07:00

Zaprte ceste na Gorenjskem

Policija obvešča, da so zaradi poplav zaprte naslednje ceste: 1. Cesta Bohinj - Bled, obvoz je urejen preko Pokljuke, Bohinjske Češnjice - Srednje vasi - Ribčev Laz - Bohinjska Bistri...

Kronika / petek, 25. december 2009 / 07:00

Reke prestopile bregove, poplavlja tudi Bohinjsko jezero

Napovedi meteorologov in hidrologov so se uresničile, saj so marsikje po Sloveniji reke že ponoči prestopile bregove.