35 poslancev je glasovalo za, 43 pa proti interpelaciji za ministra Bručana. Tako ostaja minister, medtem ko se je moral njegov kolega Janez Drobnič prejšnji teden posloviti brez interpelacije. (Foto: Tina Dokl)

Bručan prestal interpelacijo

V dveh dneh parlamentarnega zasedanja so poslanke in poslanci obravnavali interpelacijo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana. Izglasovana pa ni bila in Bručan ostaja minister.

Ljubljana - Interpelacijo je vložila stranka LDS, prvopodpisana Cveta Zalokar Oražem pa je nanizala celo vrsto grehov, ki jih pripisujejo ministru za zdravje: divja privatizacija zdravstva brez strategije, zakonske podlage in finančnih ocen ter dialoga z javnostjo, brezglavo podeljevanje koncesij, zamude pri pripravi zakonodaje, neizvajanje zakonov zavarovalništva, milijardna škoda zaradi previsokih cen zdravil … Veliko razprav se je na dvodnevni seji vrtelo ravno okoli koncesij, ki jih je bilo v dveh letih, odkar je minister Andrej Bručan, podeljenih še enkrat več kot prej v štirih.

Minister Bručan je vse točke iz interpelacije zavrnil, češ da niso utemeljene. Podeljevanje koncesij ni privatizacija, temveč državno dovoljenje za zasebno zdravstveno prakso, ta pa pacientom ni v škodo, pač pa v korist, zagotavlja minister Bručan. Zaostajanje pri zakonodaji pripisuje socialnemu dialogu, sicer pa napoveduje, da bo nacionalni program kmalu sprejet, prav tako zakoni, med katerimi bo med prvimi prav zakon o sprejemanju koncesij. Ta je že napisan, a ga je treba še uskladiti, del zakona pa bodo tudi javni razpisi o podeljevanju koncesij. O očitanih dolgih čakalnih dobah je dejal, da so bile značilnost prejšnjega ministra, ko je bilo na slabo vodenih čakalnih listah štirikrat več pacientov, kot jih je sedaj, ko so bila zagotovljena tudi posebna sredstva, s katerimi zmanjšujejo čakanje na zdravstvene storitve.

Največ očitkov podeljevanju koncesij

V vladni stranki SDS, ki je tudi ministrova, menijo, da bi morali očitke interpelacije nasloviti na prejšnjega ministra. Tudi gorenjski poslanec te stranke Branko Grims neuspešen spopad s konkurenco, dolge čakalne vrste, zaplet pri nabavi operacijskih miz, problem zdravstvene zavarovalnice Vzajemna pripisuje prejšnjemu ministru, Bručanu pa zasluge, da te težave sedaj uspešno rešuje. V koalicijskih strankah SLS in NSi interpelacije niso podprli, v slednji so le opozorili na ministrovo počasnost pri sprejemanju zakonodaje. V DeSUS-u menijo, da je v zdravstvenem sistemu veliko pomanjkljivosti, a so značilne tudi za sisteme v drugih evropskih državah. Interpelacija ne bi izboljšala stanja v zdravstvu, zato je niso podprli, razen poslanca Franca Žnidaršiča. V stranki SD, ki je podprla interpelacijo, ne nasprotujejo podeljevanju koncesij, vendar morajo te temeljiti na javnem in ne zasebnem interesu. Interpelaciji so se pridružili tudi v tretji opozicijski stranki SNS.

Kako si predstavlja privatizacijo v zdravstvu, je v razpravi povedal tudi novi gorenjski poslanec SDS Bojan Homan. Zdravnik, ki gre med zasebnike, sledi podjetniški žilici. Koncesije ne dobi na lepe oči, pač pa na podlagi določenih meril, poleg tega se mora prej uveljaviti kot strokovnjak. Zasebni kapital je motiv za boljše delo, torej imajo korist tudi pacienti. Dogaja pa se, da so zdravniki, ki hodijo v službo v javni zavod, »fovš« zasebnikom, ki jim gre dobro, je menil Homan. O koncesijah sta govorila tudi Darja Lavtižar Bebler (LDS) in Samo Bevk (SD). Prva je zavrnila ministrovo domnevo, da si pisci interpelacije želijo vrniti v obdobje, ko je bilo zasebništvo v zdravstvu prepovedano. Nikakor, je dejala, vztrajamo le, da je podeljevanje koncesij pregledno in skladno z zakonodajo. Nasprotujejo pa rušenju javnega zdravstva in takšnemu podeljevanju koncesij vrhunskim strokovnjakom, ki zapuščajo ustanovo, kot je Klinični center, po drugi strani pa naj bi se koncesionarji izogibali pacientom, ki pomenijo večje tveganje in negotovost glede uspešnosti potrebnega posega. Samo Bevk pa je omenil tudi koncesije v zobozdravstvu, kjer mnogi zavarovanci ne morejo uveljaviti svojih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ker nove paciente neradi jemljejo tako v javnih zavodih kot pri zasebnikih. Čakalne liste so dolge in tako so prisiljeni v samoplačništvo. Za ljudi z nižjimi dohodki tovrstne storitve postajajo vse manj dostopne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / ponedeljek, 1. oktober 2012 / 07:00

Počitniški dom še ne bo prodan

Železniki - Občina Železniki, ki je skupaj s podjetjem Mercator lastnica počitniškega doma v Portorožu, tega že lep čas poskuša prodati, izkupiček pa vložiti v obnovo plavalnega bazena v Ž...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Anketa: Študij, internet in branje

V torek smo ob dnevu splošnih knjižnic obiskovalce Mestne knjižnice Kranj povprašali, kaj njim pomeni knjižnica in zakaj jo najpogosteje obiskujejo. Ali ob izposoji knjig posegajo tudi po novih tehnol...

GG Plus / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Od majhnih razvad do trdovratnih navad

Grizenje nohtov, sesanje prsta, vrtanje po nosu, navijanje las okrog prsta in podobne "razvade" so lahko znak povečane psihične napetosti pri otroku.

GG Plus / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Književnost kot živa digitalna kultura

"Z nelagodjem in z zadovoljstvom obenem," odgovori prof. dr. Miran Hladnik na vprašanje, kako je sprejel državno nagrado za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Zanimivosti / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Srečanje veteranov gorskih reševalcev

Hotel Kokra je prejšnji petek gostil šesto srečanje veteranov gorskih reševalcev Zveze gorske reševalne službe Slovenije.

Šenčur / ponedeljek, 26. november 2012 / 07:00

Kanalizacija tudi na severnem delu občine

Občina Šenčur bo prihodnje leto nadaljevala gradnjo kanalizacije na Visokem in v Lužah.