Sedmica: Grdi, umazani, zli

Vsaka pregreta kri se sčasoma ohladi. Še zlasti v množičnih občilih, ki so v prvi vrsti namenjeni seznanjanju javnosti z aktualnimi dogodki. S tega vidika je bila začasna preselitev družine Strojan izjema, saj je slovensko javnost v napetosti držala precej dolgo časovno obdobje. V špici osrednjih televizijskih poročil in na naslovnicah časopisov so se dan za dnem vrstile novice, kaj se s Strojanovimi dogaja. Medtem ko so v Ambrusu postavljali vaške straže, so v Ljubljani družino na demonstracijah podprli mirovniki, intelektualci in druge znane in manj znane osebnosti iz vse države. Krivica, ki se je družini dogodila, je zaokrožila svet, varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek pa je poskrbel, da je bil obveščen tudi njegov evropski kolega. Domačini Ambrusa so veljali za grde, umazane in zle, Strojanovi pa za nedopustno žrtev slovenske nestrpnosti do etnične manjšine.

Pregreta kri se je medtem ohladila, Strojanovi naj bi proti državi vložili tožbo, počasi se dviguje tudi zastor, ki je doslej zakrival življenjski slog in navade posameznih družinskih članov. Osrednja televizijska hiša molči, molčijo ad hock varuhi človekovih pravic, molčijo intelektualci in molči Matjaž Hanžek. Informacija, da je takratni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča in aktualni višji državni tožilec Boštjan Penko 28. januarja 2000 dva člana družine Strojan oprostil suma storitve kaznivega dejanja posilstva mladoletnice, ker je tožilec Jože Jarc šest let po domnevnem dogodku obtožnico umaknil, do naslovnic svetovnih časopisov ni prišla. Po enem od domačih tabloidov informacije niso povzeli niti drugi slovenski mediji, čeprav o tem obstajajo materialni dokazi.

Dobro. Osumljena storilca sta v konkretnem primeru uradno nedolžna. Ne glede na to me zanima, še bolj pa bi me zanimalo, če bi bila na mestu prvega varuha človekovih pravic v državi, kaj se dogaja znotraj Strojanove družine? Živi kopica otrok, ki sta jih največji televiziji v državi dan za dnem izpostavljali javnosti, vsaj približno tako, kot živi večina njihovih sovrstnikov? Živijo najmlajši člani Strojanove družine pravice, ki jih otrokom zagotavljajo politične deklaracije in druge pamflete, na katere so se med drugim sklicevali mirovniki in intelektualci, ki so od vlade zahtevali pravico za Strojanove? Glede na to, da je Matjaž Hanžek pred kratkim trdil, da primer Strojan pozna, predvidevam, da zna odgovoriti tudi na moje vprašanje. In da bo tudi odgovoril.

Sama dvomim, da živijo Strojanovi otroci skladno s svojimi pravicami. Nenazadnje jim je bila ena od njihovih osnovnih pravic kršena že s tem, ko so jih mediji odkrito izpostavljali javnosti in z njimi manipulirali. Matjaž Hanžek in slovenska mirovniška in intelektualna srenja, ki je pred vladno palačo kričala o pravicah Strojanovih, pa nič.

Ampak. Vprašanje spoštovanja otrokovih pravic ni omejeno zgolj na Strojanove malčke. Nič manj me ne skrbijo pravice tistih otrok, ki jih za drobiž ženske na ulici izpostavljajo soncu in mrazu, da se zasmilijo mimoidočim. Kje, za božjo voljo je pravica teh nebogljenih bitij? Jih Matjaž Hanžek, razumniki, mirovniki in drugi zagreti borci za človekove pravice, res ne vidijo? Nemogoče. Samo mar jim niso.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / torek, 1. oktober 2013 / 13:44

Veselijo se treh pridobitev

Preddvor - Danes je mednarodni dan starejših. Dom starejših občanov Preddvor, ki upravlja tudi z domom v Naklem, danes tam prireja dan odprtih vrat, jutri, 2. oktobra, ob 16.30 pa bo prilo...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:42

Miss Slovenije Leščanka

Zmagovalka letošnjega izbora Miss Slovenije 2014 je postala 20-letna Julija Bizjak iz Lesc. Naziv prve spremljevalke je prejela Anja Mihelič, druga pa je bila Anja Kragelj. Julija bo tako zastopal...

Razvedrilo / četrtek, 18. september 2014 / 13:36

Dež jih ni pregnal

Kljub dežju je bilo živahno na tromeji, Hrastov memorial bo čez dve leti dopolnil dvajset let, najlepšo slovensko popevko je zapela Darja Švajger, sobotno pivsko in modno Jesen v mestu pa so zaradi de...

Kamnik / četrtek, 18. september 2014 / 13:33

Nošam zagodlo slabo vreme

V Kamniku so kljub kislemu vremenu izpeljali že 44. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 18. september 2014 / 13:30

Marijina kapelica spet stoji

Na Poljanski cesti v Gorenji vasi so na mestu, kjer je nekoč že stala, znova postavili kapelico po originalnem načrtu Josipa Šubica.

Naklo / četrtek, 18. september 2014 / 13:29

Spomin na poslednji boj

V nedeljo je minilo 72 let od spopada drugega bataljona Kokrškega odreda z Nemci v Udin borštu, v katerem je bilo ubitih 24 partizanov.