Na evre šele ob zajtrku
Gospodarska zbornica predlaga, da bi gostinci, ki bodo organizirali silvestrovanje, prešli na evre šele 1. januarja zjutraj, ob zajtrku.
Kranj - Menjava tolarja z evrom bo podjetjem kratkoročno povzročila velike stroške za prilagoditev informacijske tehnologije, dvojno označevanje cen, izdelavo finančnih izkazov in izobraževanje zaposlenih, vendar pa bodo dolgoročno prihranki, ki jih bo prinesla uporaba skupne valute, večji od stroškov. Prilagoditev na evro bo najzahtevnejša za trgovska, gostinska in turistična podjetja ter za banke, ki poslujejo z gotovino in neposredno s potrošniki. Trgovci se prehoda na evro ne bojijo, bolj zaskrbljeni so gostinci, ki bodo organizirali silvestrovanje. Račune bodo odprli zvečer, ko bodo veljali še tolarji, in jih zaključili 1. januarja zjutraj, ko bo treba izstaviti račune v evrih. Opolnoči, ko bo evro postal vodilna valuta, bodo šele sredi »poslovnega dogodka« in bo praktično nemogoče, da bi informacijske sisteme takoj prilagodili za poslovanje z evri. Gospodarska zbornica Slovenije zato predlaga, da bi gostinsko turistična podjetja prešla na poslovanje z evri 1. januarja zjutraj, ob zajtrku, ko se sicer za gostince začne nov delovni dan, ali pa šele na prvi običajni delovni dan v letu, to je 3. januarja. V skladu z zakonom o uvedbi evra bi že takoj po prehodu iz starega v novo leto sprejemali od gostov tudi plačila v evrih in jim vračali morebitno razliko v evrih.