Več kozarcev kot zastav

Drugi krog županskih volitev 2006 si bomo na Gorenjskem zapomnili po presenetljivi zmagi Damijana Perneta v Kranju, porazu Pavla Ruparja v Tržiču in povolilnih zapletih v Škofji Loki.

Že na začetku volilne kampanje smo posebno pozornost namenili novincem, saj se je obetal val mladih županov. Spraševali smo jih, zakaj so se odločili za kandidaturo, vendar enoznačnega odgovora nismo dobili. Novi val je obetaven, saj se je nekaterim že na prvih volitvah uspelo zavihteti na županski stolček, prihodnjič pa bodo imeli župani veterani verjetno še več konkurence.

Presenetljiva Pernetova zmaga v Kranju

Najbolj presenetljiva je zmaga Damijana Perneta v Kranju. Kaj se je zgodilo? Treba je reči, da je imel Perne dober volilni štab, ki ga je pravočasno in odmevno napovedal in nato vztrajno predstavljal, tudi denarja jim očitno ni primanjkovalo. Vendar je do odločilnega preobrata prišlo šele v drugem krogu, saj je po prvem dosedanjemu županu Mohorju Bogataju dobro kazalo. Razglašen je bil celo za zmagovalca, vendar se je pozno ponoči izkazalo, da so bili v nov informacijski sistem vneseni napačni podatki, napako - ki se je pojavila v štirih občinah - so odpravili in nadaljevati je moral volilni boj.

Morda je Bogataja to tako razjezilo, da je volilno kampanjo poslej vodil kar sam. Pakt z Grimsom je bil huda napaka tudi zaradi razkoraka med besedami in dejanji, saj je govoril, da barva ni pomembna, na plakatih pa je rdečo barvo zamenjala rumena in po Kranju je nekaj dni pred volitvami krožila šala, da je Mohor dobil zlatenico. Perne seveda ni zmagal samo zaradi Bogatajevih napak, temveč so se v njegovem štabu do zadnjega resnično trudili. Na Planini vedo povedati, da so mladi zvonili na vratih in jih nagovarjali, naj gredo na volitve. Upajmo, da bodo ohranili delovno vnemo, s katero so se zavihteli na oblast.

V Tržiču "obrnili peskovnik"

V spominu nam bo ostal tudi Ruparjev poraz v Tržiču, kjer so ljudje 'obrnili peskovnik', kakor temu pravimo. Množično so prišli na volišča, izvolili mirnejšega Sajovica in s tem dali jasno vedeti, da imajo dovolj razburljivih tržiških zgodbic, ki so polnile televizijska poročila in časopisne strani. Prav v Tržiču se je najbolj pokazalo, da je bil predvolilni boj v drugem krogu predolg, saj so se strasti tako razvnele, da bi lahko prekipele. Podžgala sta jih Kučan in Janša, prvi s predvolilni parolami, drugi z obiskom tržiškega radia, kar so mnogi komentirali: »Kaj pa mu je tega treba bilo.« Sodelavka, ki se je v ponedeljek zjutraj pripeljala iz Tržiča, je povedala, da so se na avtobusu trije potniki povolilno sprli in skoraj stepli. Šofer je ustavil in jih nagnal dol, rekoč: »Sedaj 'mam pa teh Tržičanov res dost'.«

Ne samo dodatni teden, svoje se marsikje dodala tudi Martinova nedelja.

Poglejte samo fotografije, ki smo jih objavili minuli torek, in zlahka boste ugotovili, da je na posnetkih veliko več kozarcev kot zastav, in težko smo odbrali fotografijo z zastavo (brez kozarcev), ki smo jo objavili na naslovnici. Zanimivo, nastala je v Tržiču. Saj nimam nič proti kozarčku šampanjca, toda če poročevalci z vseh prizorišč prinesejo fotografije s polnimi kozarci in pripovedujejo, kako so se ga nekateri 'nasuli' ...

V kraljevini Jugoslaviji so bile gostilne na volilno nedeljo zaprte.

So že vedeli, zakaj! V socialistični Jugoslaviji so bile sicer odprte, toda tja do leta 1954 so aktivisti vneto preverjali, ali spoštujejo prepoved točenja alkohola.

Današnji politiki tega ne vedo ali se sprenevedajo; mislim, da je podaljšanju volilne kampanje botrovalo strankarsko kupčkanje, saj so zaradi množice kandidatov v Ljubljani pričakovali drugi krog. Toda ušteli so se, Zoran Janković je s konkurenco pometel že v prvem krogu in dokazal, da je volitve mogoče dobiti z jasnim programom, dobrim volilnim štabom in seveda z denarjem.

Nove volitve v Škofji Loki?

Drugi krog lokalnih volitev 2006 si bomo zapomnili tudi po povolilnih zapletih v Škofji Loki, kjer je bil izid zelo tesen: Igor Draksler je Dušana Krajnika premagal s šestnajstimi glasovi. Še bolj tesen in odmeven je bil v Izoli, kjer je Breda Pečan premagala Tomislava Klokočovnika s pičlima dvema glasoma, in to šele potem, ko so prešteli glasove po pošti, ki so jih poslali iz doma starostnikov.

Povolilno dogajanje v Izoli spominja na Miloševićeve mitinge, včeraj sta na poslopje, kjer ima sedež SD, prileteli dve molotovki, ker se je izkazalo, da je mož Brede Pečan vendarle odločal v volilni komisiji.

V Škofji Loki so ubrali mirnejšo, vendar prav tako odločno pot. Volilna komisija je očitno počakala na izolsko odločitev in prav tako zavrnila vse ugovore. Vendar je ugotovila, da je pri Sv. Lenartu do kršitve vendarle prišlo, sporni sta dve glasovnici, kar na izid volitev sicer ne vpliva. Toda kršitev je bila!?

Zato lahko pričakujemo, da se bo zapletlo na prvi seji občinskega sveta, ko bodo svetniki potrjevali mandat novemu (staremu) županu Igorju Drakslerju. Pričakujemo lahko, da mu mandata ne bodo potrdili, ker ima le osem od dvajsetih glasov. Če seveda ne bo prišlo do strankarskega kupčanja.

Zastarele glasovnice in družinski člani v volilnih odborih

Odločitve volilnih komisij so po svoje razumljive, saj so s tem odločanje le preložili na občinske svete oziroma na višje instance. Kajti kdo bi pljuval v lastno skledo? Vendar je že zdaj dovolj jasno, da je na letošnje lokalne volitve padla dolga, temna senca dvoma. Volitve pa so zelo občutljiva stvar, ki ne prenese niti kančka dvoma.

Pri obravnavanju pritožb se je namreč pokazalo, da imamo zastarele glasovnice brez natančnega in jasnega standarda, kdaj je glasovnice veljavna in kdaj ne. Zato si volilni odbori lahko različno razlagajo jasno izraženo voljo volivca. Spomnim se primera izpred let, ko je volivec obkrožil prvega kandidata in ob njegovem imenu pripisal 'baraba'. Volilni odbor je šele po dolgem prepiru odločil, da je glasovnica veljavna. Ker standarda ni, je takšnih težav verjetno dosti.

Drugi problem je sestava volilnih odborov, saj so po novem v njih predstavniki političnih strank, včasih so le nadzirali potek volitev. V Izoli je ljudem kri zavrela zaradi moža Brede Pečan, ki je član občinske volilne komisije. V Škofji Loki sta bila v volilnih odborih na Godešiču in v Gostečah Drakslerjeva sinova. Zakon tega ne prepoveduje, toda ljudem se to očitno ne zdi prav, in kandidati bi morali sami vedeti, da je bolje, če njihovi ožji družinski člani niso v volilnih komisijah.

Pomemben motiv sodelovanja v volilnih odborih je denar, saj vsakdo dobi petnajst 'jurjev', kar dober zaslužek za poldnevno posedanje na volišču. Zategadelj so v volilnih odborih predvsem mladi in občinske volilne komisije so pri določanju članov volilnih odborov še najbolj podobni študentskemu servisu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 22. maj 2011 / 07:00

Slikarju za eksistenco, nam v občudovanje

V torek, na predvečer mednarodnega dneva muzejev, so na Škofjeloškem gradu odprli razstavo z naslovom Moč pogledov, na kateri je predstavljenih več kot trideset portretov, ki jih je naslikal Ivan Groh...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Slovenci smo narod inovatorjev

Tomaž Pevc iz Trzina je direktor združenja slovenskih aktivnih inovatorjev in lastnik dveh patentiranih inovacij. S svojo drugo inovacijo, lučjo za potapljače, je navdušil tudi na nedavnem sejmu v Kuv...

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

O srednjem veku za otroška ušesa

Kadar o neki zadevi ne vemo prav veliko, se je o njej mogoče za začetek podučiti iz knjig, ki jih avtorji in založniki označujejo z dodatkom, da so »za otroke«. Takšna je tudi knjiga

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Obirska šola bo ostala

Občinski svet v Železni Kapli/Eisenkappel je na zadnji letošnji seji sklenil v poslopju sedanje glavne šole ustanoviti nov šolski center. V dolini Lepene/Leppen bodo ljud...

Zanimivosti / petek, 31. december 2010 / 07:00

Športnika bosta varuha otrok

Mladi par, doma pri Sv. Duhu, oba še aktivna športnika, sta se odločila, da začneta z zasebnim varovanjem otrok.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 31. december 2010 / 07:00

Višje sejnine

Cerklje - Precejšnje spremembe zakonodaje v zadnjih štirih letih so občinskemu svetu v Cerkljah narekovale, da sprejeme nov pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkc...