Tekočine v embalažah, velikih največ sto mililitrov, je treba spraviti v litrsko prozorno plastično vrečko. (Foto: Tina Dokl)

Na letališču brez težav

Včeraj je začela veljati uredba Evropske komisije, ki omejuje vnos tekočin v letala. Uvedba strožjih varnostnih ukrepov potnikom na brniškem letališču ni povzročala težav. Varnostnih pregledov ne opravlja več policija.

Zgornji Brnik - Na vseh letališčih Evropske unije, tudi na Aerodromu Ljubljana, morajo potniki od včeraj iz ročne prtljage odstraniti vse tekočine. Na varovano območje letališča in v letalo smejo s seboj vzeti le manjše količine potrebščin za osebno nego v embalažah, velikih največ sto mililitrov. Vse skupaj je treba spraviti v litrsko prozorno plastično vrečko. Omejitev velja za vse tekočine, od gelov in zobnih past do pijač in sirupov. Izjeme veljajo samo za tekočine, ki jih potnik med potovanjem potrebuje iz zdravstvenih razlogov ali zaradi posebnih prehranjevalnih zahtev (tudi hrana za otroke). Potniki smejo še vedno na letalo nesti pijačo in drugo tekočino, ki so jo kupili na nadzorovanem delu letališča ali na varnostnem območju omejenega gibanja.

»Na brniškem letališču prvi dan zaradi uvedbe novih varnostnih ukrepov nismo imeli nobenih težav. Celo presenetilo nas je, kako dobro so potniki obveščeni o novih ukrepih. Sicer smo posebna obvestila o varnostnih ukrepih izobesili tudi po samem letališču, Adria Airways potnike o njih obvešča že ob izdaji vozovnic, Aerodrom Ljubljana pa je o ukrepih obvestil tudi vse slovenske organizatorje potovanj,« je pojasnila Brigita Zorec, strokovna sodelavka za odnose z javnostmi v Aerodromu Ljubljana. Letališka družba je poskrbela tudi za potnike, ki se niso ustrezno pripravili na vnos tekočin na letala, in že kupila 50 tisoč litrskih vrečk, ki jih razdeljuje brezplačno.

Potniki so mirno sprejeli varnostne ukrepe. Kot nam je pojasnila uslužbenka Taja Smolič, ki je na letališču razdeljevala brezplačne vrečke, so novi ukrepi še najbolj v napoto potnikom, ki potujejo poslovno za dan ali dva.

Nekoliko v senci uvedbe novih varnostnih ukrepov pa so včeraj uvedli tudi spremembe pri opravljanju varnostnih pregledov. Teh na letališki varnostno kontrolni točki od včeraj ne opravlja več policija, temveč letališka varnostna služba, kot to določa dopolnjen zakon o letalstvu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 10. december 2013 / 07:00

Na Gorenjskem en upravni okraj

Na prvem koordinacijskem sosvetu za območje kranjske upravne enote minuli teden so med drugim govorili o novostih pri izpolnjevanju obrazcev in ustanavljanju upravnih okrajev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...