Ivo Potočnik ob domačih dobrotah kmetije Turk

Žganje izboljšajo z zelišči

Na kmetiji pr´Turk v Rovtah pod Jamnikom ima žganjekuha več kot 130-letno tradicijo. Njihova dejavnost je danes precej širša, posebnost njihovih izdelkov pa so dodana zelišča.

Rovte – Na kmetiji pr' Turk v Rovtah pri Podnartu se z žganjekuho ukvarjajo vse od leta 1870. Tedaj so delali predvsem brinovec, s katerim so zalagali marsikatere gorenjske gostilne (vse do leta 1944 so tudi sami imeli gostilno). Sadjarstvo so na kmetiji, ki je bila prvič omenjena že leta 1501, uvedli pred stotimi leti. Tradicijo danes nadaljuje gospodar Ivo Potočnik z družino. »V naših travniških sadovnjakih prevladuje visokodebelno staro drevje, pod katerim je pašni sistem. Imamo namreč okoli 20 pitancev in dojilj, pa tudi nekaj koz,« je pojasnil Potočnik. Približno 200 dreves (jablan, hrušk, orehov, sliv, češenj) vzdržujejo povsem brez škropljenja. »Žal danes mnogi več dajo na videz sadeža kot na kakovost in naravnost,« meni Potočnik in dodaja, da se bo sčasoma verjetno to začelo spreminjati, saj se vse več ljudi zaveda pomena zdravih in naravnih izdelkov.

Pred 15 leti je gospodar začel razmišljati o uvedbi dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki bi jim prinesla dodatni zaslužek. Sčasoma so glede na odziv trga in strank uvajali nove izdelke in tako danes njihova ponudba obsega mnogo več kot le klasično sadno žganje. Poleg hruškovega žganja ter viljamovke in slivovke so »razvili« še žganja z dodatki zelišč. »Naša posebnost je dodajanje zelišč. Dodajamo jih tudi likerjem in celo jabolčnemu kisu, kar je letošnja novost,« je pojasnil Potočnik. Zeliščni kis pa ni edina novost, letos so namreč začeli pridobivati še jabolčni sok, medtem ko imata mošt in suho sadje na kmetiji že daljšo tradicijo. »Žganje delamo po starem postopku, le da ta nekaj let ne priteče več iz klasičnega zidanega kotla, saj imamo zdaj sodobneje urejeno žganjekuho. Kotel je denimo reguliran elektronsko,« je povedal. Tudi kis pridobivajo po starem postopku iz soka. »Naredimo alkoholno vrenje, potem pa ga pretakamo in staramo. Sok pa pridobivamo tako, da iz sadja stisnemo mošt, ga prefiltriramo, da ostane le bister sok. Nadalje je potrebna še pasterizacija, ki uniči škodljive organizme, ki bi se lahko razvili kasneje,« je Potočnik pojasnil postopke in dodal, da sledijo napotkom stare slovenske kuharske knjige. Mogoče je bilo tudi zato njihovo domače sadno žganje dobitnik več zlatih in srebrnih priznanj za kakovost. Izdelke sladijo z medom in sladkorjem.

Turkovi izdelki so se v tem času tako dobro uveljavili, da skoraj polovico prodajo na domu. Pogosto jih stranke kupijo za poslovna darila. »Ostalo prodamo na stojnicah na raznih prireditvah, sodelujemo pa tudi s turističnimi društvi,« je razložil Potočnik. V prihodnje nameravajo bolje poskrbeti za promocijo, saj so Rovte, slikovita vasica pod Jamnikom, precej odročne. Razmišljajo tudi o kmečkem turizmu, ki so ga pred 15 leti že imeli, a je kasneje zamrl. »Danes so razmere precej drugačne, promocija je že zaradi interneta neprimerno lažja kot tedaj,« pravi Potočnik in dodaja, da bodo prav zato do konca leta uredili spletno stran.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 1. julij 2012 / 07:00

Janševiki in rdeča zvezda

Državna proslava v čast 25. juniju je za nami. Včasih je bil »dan državnosti« 29. november kot spomin na zasedanje Avnoja v Jajcu, ki se ga je udeležila tudi slovenska delegacija. Na tem zasedanj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Anketa: Priložnost za navezavo stikov

Tretji zaposlitveni sejem na Bledu je bil odlično obiskan. Lahko bi bil še bolj, če bi se na njem predstavilo več obiskovalcev, so nam povedali anketiranci. Vprašali smo jih tudi, ali je sejem prava o...

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Seks v mestu

Tokrat drugič. Lepe ženske, še lepši hotel v Abu Dabiju in seveda, krasne obleke. Kdo še potrebuje slavni Fashion Week v New Yorku, ko imamo ´seks v mestu´?

Prosti čas / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Gori mi stanovanje. Sem v nekem bloku. To ni moj RESNIČNI dom. A v sanjah je. Zunaj tega bloka se zelo kadi, vidim dim, ki se vali v nebo, ne vidim pa točno ognja. Iščem gasilni aparat in na...

Kultura / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Marku Aljančiču v spomin

V galeriji Prešernove hiše je na ogled spominska razstava fotografij Marka Aljančiča (1933-2007).

Šport / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Jubilej ŠD Tabor Žiri

Žiri - Športno društvo Tabor Žiri je pripravilo slovesnost ob praznovanju petdesete obletnice ustanovitve. Je eno prvih šolskih športnih društev v Sloveniji. Obletnico so zaznamovali z odp...