Vikend sreče in solz

Gorenjski smučarski tekačici Vesna Fabjan in Katja Višnar sta že na uvodu sezone prišli do najboljših uvrstitev dosedanje kariere.

Kranj – »Res nisem pričakovala česa takega. Ko so mi povedali, da sem 16., nisem mogla verjeti, pritekle so mi solze,« je kvalifikacijski tek na sprinterskem uvodu svetovnega pokala smučarskih tekačev v Duesseldorfu videla Vesna Fabjan. To mesto jo je peljalo v četrtfinale, kjer pa je imela malce smole in za polfinale ji je zmanjkala le desetinka. Končno 14. mesto pa je njen rezultat kariere in tretje točke v svetovnem pokalu. Ker je le nekaj dni pred tekmo prebolela virozo, je s tekom presenetila tudi samo sebe: »V kvalifikacijah sem imela še kar nekaj rezerve. Tudi drugi me sprašujejo, od kje imam toliko energije, tako na progi kot tudi zunaj nje.«

Naslednji dan jo je čakala še tekma dvojic, kjer sta skupaj s Petro Majdič osvojili 6. mesto in s tem mesto na zmagovalnem odru, kar je bilo zanjo sploh prvič na tekmah najvišjega ranga. To je bil njen najsrečnejši vikend v življenju, v katerem je potočila precej solz. »Ta vikend še kar traja. Doma ga sicer nismo nič kaj posebej proslavili, čakamo na še višje uvrstitve. Sem se pa z domačimi slišala že med tekmo. Tudi z drugimi sem bila na vezi, tako da bo nagrada šla za stroške telefona in za šampanjec,« je bila v ponedeljek še vedno z mislimi v Nemčiji Besničanka, ki je kljub pozni popoldanski uri že v mraku odšla teč v naravo. »Mi paše, da malce uredim misli,« je obrazložila. Že v sredo pa je z A-reprezentanco odšla za skoraj mesec dni v Skandinavijo.

V Nemčiji je nastopila tudi Katja Višnar, ki ji je FIS v zadnjem trenutku prižgal zeleno luč za nastop, njen prvi v svetovnem pokalu in kar takoj je s 27. mestom pritekla do točk. »Za vse je bilo to presenečenje. Bila sem zelo vesela in ta rezultat je dobra motivacija za naprej. Trdo smo delali in upam, da bo šlo tako tudi naprej,« je povedala 22-letna Blejka, ki se je na sezono prvič pripravljala z B-reprezentanco pod vodstvom Vladimirja Korolkeviča, s katero je včeraj odšla na trening na Dachstein. Njena naslednja tekma za svetovni pokal bo šprint 8. decembra v Aosti v Italiji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 18. oktober 2018 / 07:46

Tortilje z bučo in piščancem

Mnogo mislijo, da oranžne buče niso veliko več kot le dekoracija za noč čarovnic ali obrok za mesojedcem priljubljeno žival. Pa vendar so te oranžne »žoge« vir mnogih vitaminov in mineralov, zaradi...

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.