Robert Kadivec ob zeljnatih glavah. Svežega zelja prodajo od 30 do 40 ton.

Suša ni prizadela zelja

Pri Kadivčevih v Hrastju ima kisanje zelja in repe že skoraj 50-letno tradicijo. Vsako leto pridelajo približno 90 ton zelja in 40 ton repe.

Hrastje - Po besedah gospodarja Roberta Kadivca je kisanje zelja in repe na kmetijo v ranih letih uvedel njegov oče Marijan. »Čez čas je to nekoliko opustil, saj so bile v osemdesetih letih zelo zanimive druge dejavnosti; denimo krompir je bil tedaj precej donosen. A so se trgi v državah bivše Jugoslavije z osamosvojitvijo zaprli in takrat smo spet začeli povečevati količino nasajenega zelja in repe. Živino smo prav tako imeli, vendar smo se pred 15 leti, tudi zaradi pomanjkanja zemlje, odločili za usmeritev v zelenjadarstvo,« je na kratko pojasnil mladi 28-letni gospodar, ki je pred šestimi leti od očeta prevzel kmetijo in začel voditi pridelavo zelja in repe. Še pred tem pa je pri rosnih 17 letih Robert, ki je po izobrazbi vrtnar, odprl svojo vrtnarijo in je bil tedaj najmlajši podjetnik v Kranju in okolici.

Za gorenjske razmere so Kadivčevi srednje velikimi pridelovalci zelja. Kot je povedal, že desetletje pridelajo približno 90 ton svežega zelja in 40 ton repe, iz česar nadalje pridobijo 70 ton kislega zelja in 30 ton kisle repe, nekaj pridelka pa prodajo surovega. Tudi letos je kljub ekstremnim vremenskim razmeram približno tako. »Zaradi sušnega poletja smo sicer mislili, da bo manjkalo pridelka, a sta bila avgust in september precej bogata s padavinami in je bil tako dober pridelek. Za razliko od lani, ko je bila repa izjemno iskana, saj zaradi prevelike količine dežja ni kalila, je letos ravno obratno. Repe kot surovine je letos preveč in ji zaradi tega cena pada,« pravi Kadivec in dodaja, da doslej še niso imeli težav s prodajo. Pri Kadivčevih je močno razvita maloprodaja, saj kar 40 odstotkov kislega zelja in repe prodajo doma, z ostalim pa zalagajo okoliške grosiste in trgovine. Cene je Robert označil kot dokaj dobre. Grosisti za kilogram kislega zelja odštejejo med 80 in 90 tolarjev, za kilogram kisle repe pa od 90 do 110 tolarjev.

Listnata gniloba zelo razširjena

Kadivčevi pridelujejo pet sort zelja na dveh hektarih površine. Večino so že pospravili, ta čas je na njivi le še zimska sorta, ki ima 150 dni rasne dobe, namenjena pa je skladiščenju in sveži uporabi. Poleg tega imajo še varaždinsko zelje, ki je primerno za vlaganje za kisle glave. Dve sorti sta, kot dodaja Kadivec, primerni za ribanje, poleg tega pa pridelujejo še posebno holandsko sorto zelja za kisle glave, ki jih sami vlagajo. Sama pridelava zelja je precej zahtevna, saj nanj prežijo številni škodljivci. Velik problem je divjad, ki rada poje srednji del sadike, kar povzroči deformiranost glave. »Nadležna mušica bolhač »pika« v zeljnate liste, kar zavira rast. Držati se moramo kolobarja, sicer pride do golšavosti kapusnic, korenine se odebelijo in ne srkajo hrane iz zemlje, s tem pa zavirajo rast. V zadnjem času je zelo razširjena bolezen listnata gniloba. Nadležne so tudi vrane, ki iz zemlje vlečejo sadike, pa nekatere uši …« je naštel Kadivec in nadaljeval: »Kljub številnim sovražnikom pa smo zelo omejeni glede škropljenja, saj integrirana pridelava zelenjave predvideva natančno določena škropiva in termine, v katerih jih lahko uporabimo. Če bi analize pokazale, da nismo upoštevali predpisov, bi bili kaznovani.«

25 ton zelja nastrgali v šestih urah

Pri opravilih pomagajo vsi domači, sicer pa je, kot pravi Kadivec, z zeljem delo praktično celo leto. »Prve sadike sejemo že januarja, pod »pokrivko« ga sadimo že konec marca, s pospravljanjem začnemo že maja in končamo novembra. Ko je zelje enkrat nastrgano in skisano, pa nas pozimi čaka še pakiranje in razvažanje po trgovinah,« je Kadivec pojasnil postopek. Tudi sama predelava je dokaj zahtevna, je še dodal. Predpisi predvidevajo sodobno opremljeno kisarno. »K sreči strganje zelja poteka motorno in tako sploh ni dolgotrajno. Zadnjič smo ga denimo v šestih urah naribali 25 ton. Zelje s trakov »leti« v tri bazene, ki skupaj sprejmejo 80 ton naribanega zelja. Zelje se ponavadi kalira za 30 odstotkov od svežega do kislega in je potem količina toliko manjša,« je dejal in dodal še, da v prihodnje najverjetneje ne bodo povečevali pridelave zelja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 23. december 2012 / 07:00

Pomagali bodo socialno ogroženim osnovnošolcem

Kranj - Rotary Klub Ljub­ljana 25 je pred dnevi začel humanitarno akcijo Stopimo skupaj za naše šolarje, v okviru katere namerava do konca januarja prihodnje leto zbrati 300 tisoč evro...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Mami, rad bi bil slaven

Vse več mladih razmišlja, kako na najlažji način do javne prepoznavnosti. Čarovnice s tem problemov nimajo, so jih pa skomercializirali do te mere, da namesto metel uporabljajo celo sesalnike.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Indijanci, najboljši frizerji

Indijance so za tri tedne sprejeli v Kranju. Nameščeni bodo v zapuščenem hotelu Jelen.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Nominator

Prihaja teta Zima. Čeprav je meteorološka, še bolj pa koledarska zima še daleč, je te dni prvič zadišalo po snegu. Nekaj vršacev je pobelilo, na Koroškem, na Visokih Turah je snega nenav...

Kultura / petek, 3. november 2006 / 06:00

De profundis s sakralno glasbo

V soboto je imel komorni zbor De profundis koncert v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču. Poslušalcem so premierno predstavili novi repertoar, tokrat sakralne glasbe. V spored so uvrstili de...

Kranj / petek, 3. november 2006 / 06:00

Revija obrtniških pevskih zborov

Kranj - Obrtniški Moški pevski zbor dr. Janez Bleiweis Kranj je na oktobrski sobotni večer organiziral Revijo obrtniških pevskih zborov Slovenije. Prireditev, tokrat že 24. po vrs...