Voda v Šobčevem bajerju je letos sicer nekaj hladnejša kot prejšnja leta, a to ni zmotilo številnih obiskovalcev, ki so v vročih poletnih dneh iskali predvsem osvežitev. / Foto: Urša Peternel

Šobec se približuje rekordu

Kljub neobetavnemu začetku poletja so na Šobcu v zadnjih dveh tednih po številu nočitev prišli na raven lanske, v vseh pogledih rekordne sezone.

Največ gostov prihaja z Nizozemske in Nemčije, sledijo Belgijci in domačini, Slovenci. Ti so v letošnjem avgustu na nekajdnevne počitnice na Šobec prihajali pogosteje kot v prejšnjih letih.

Lesce – Znano je, da je zasedenost kampov povsod po svetu tesno povezana z vremenom. Zato ni čudno, da pričakovanja odgovornih v kampu Šobec v Lescah še v začetku julija, ko je bilo vreme neobičajno mrzlo in deževno, niso bila prav velika. A poletje se je ustalilo in visoke temperature so na priljubljeni Šobec privabljale iz tedna v teden več turistov. »Preteklo nedeljo smo že zabeležili osemdeset tisoč nočitev in tako ujeli lanske rezultate, ko je bila sezona s skupaj 97 tisoč ustvarjenimi nočitvami rekordna v zad­njih dvajsetih letih.« Tudi to številko je letos še mogoče doseči, pravi direktor Sašo Gašperin, čeprav se glavnina sezone počasi zaključuje.

»Pogled na število gostov pokaže še boljše rezultate,« pravi Gašperin, »saj kažejo, da smo že štirinajst dni za približno pet odstotkov nad lanskimi številkami.« Takrat so sicer do konca sezone, ki se na Šobcu konča prvi teden v oktobru, našteli skupaj 23 tisoč gostov. Tudi njihova struktura je podobna kot vsa leta do sedaj. Največ je Nizozemcev in Nemcev, sledijo Belgijci in domačini, Slovenci. Ti so v letošnjem avgustu na nekajdnevne počitnice na Šobec prihajali pogosteje kot v prejšnjih letih.

Posebnost letošnje sezone, sploh v primerjavi z lansko, je tudi relativno hladna voda v bajerju. Temperatura se namreč niti v najbolj vročih dneh ni povzpela na več kot 21 stopinj, medtem ko se je voda lani segrela tudi do 26 stopinj Celzija. »Razlog za to je visoka podtalnica. Čez zimo je bilo veliko snežnih padavin, zato imamo še zdaj reden dotok sveže mrzle vode v jezero. Seveda bi jo lahko odvajali in na ta način zvišali temperaturo kopalne vode, a bi se posledično poslabšala kvaliteta, saj topla voda omogoča hitrejšo rast alg,« še pojasnjuje Gašperin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 12:05

Gorenjci »vstopili« v Vipavo

Italijanska mlekarna Trevisanalat in gorenjsko podjetje Mlekop sta ustanovila mešano družbo Ekolat, ki je ob koncu oktobra od vipavskega Agroinda kupila tamkajšnjo mlekarno.

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 1. september 2008 / 07:00

Varne šolske poti so skrb vseh

Ukrepi za večjo prometno varnost otrok se ponavadi začnejo šele nekaj dni pred začetkom šolskega leta, poostren policijski nadzor v prvih dveh tednih.

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2008 / 07:00

Vozni redi so prilagojeni

V avtobusnem in železniškem prometu so pripravljeni na začetek šolskega leta. Odhode avtobusa so prilagodili tudi za Srednjo biotehniško šolo v Strahinju.

Škofja Loka / ponedeljek, 1. september 2008 / 07:00

Študenti po znanje v tujino

Študenti se v zadnjih letih vse pogosteje odločajo za šolanje, študij ali prakso v tujini. Med njimi sta tudi Tomaž Draksler in Tina Stanovnik iz Škofje Loke.

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2008 / 07:00

Prvošolčki se veliko naučijo

"Za vstop v šolo je najbolj pomembna otrokova samostojnost in delovne navade, bolj kot to, ali zna pisati in računati," pravijo učiteljice, ki bodo v ponedeljek prvošolčke sprejele na OŠ Ivana Groharj...

Gorenjska / ponedeljek, 1. september 2008 / 07:00

Za enega šala, za drugega žalitev

Obredi, povezani s sprejemi prvošolcev v srednjih šolah, so po mnenju nekaterih lahko zelo nasilni in žaljivi.