Enostavno borovničevo pecivo

Z borovnicami smo se sladkali že pretekli teden. Ker pa s svojo barvo in svežino tako prijetno popestrijo poletne dni, je prav, da iz njih spečemo še kaj preprostega in slastnega.

Za pripravo borovničeve pite z listnatim testom po­trebujemo: 1 paket listnatega testa, 250 g borovnic, 80 g sladkorja, 3 žlice mletih orehov, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko vaniljevega sladkorja in 1 jajce za premaz.

Listnato testo razvaljamo na velikost pekača. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo razvaljano testo. V posodi zmešamo borovnice, sladkor, limonin sok, mlete orehe in vaniljev sladkor. Borovničevo zmes enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico listnatega testa razrežemo na trakove in z njimi oblikujemo mrežo po borovničevem nadevu. Vrh testa premažemo s stepenim jajcem. Pito pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo.

Za pripravo preprostega borovničevega peciva potrebujemo: 200 g gladke moke, 150 g sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 100 ml mleka, 100 ml olja, 250 g borovnic in sladkor v prahu za posip.

V posodi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in vaniljev sladkor. V drugi posodi stepemo jajca in jim dodamo mleko ter olje. Dobro premešamo. Mokre sestavine postopoma dodajamo suhim in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Borovnice nežno vmešamo v pripravljeno maso. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pecivo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler ne postane zlato rjavo in zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Pecivo ohladimo in narežemo na kvadrate. Pred serviranjem ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s svežimi borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 4. maj 2018 / 18:37

Nesreča povzročila prometni infarkt

Včeraj dopoldne se je na gorenjski avtocesti nad Jesenicami zgodila prometna nesreča pri preusmeritvi prometa na en vozni pas zaradi del na cesti.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...