Enostavno borovničevo pecivo

Z borovnicami smo se sladkali že pretekli teden. Ker pa s svojo barvo in svežino tako prijetno popestrijo poletne dni, je prav, da iz njih spečemo še kaj preprostega in slastnega.

Za pripravo borovničeve pite z listnatim testom po­trebujemo: 1 paket listnatega testa, 250 g borovnic, 80 g sladkorja, 3 žlice mletih orehov, 2 žlici limoninega soka, 1 žličko vaniljevega sladkorja in 1 jajce za premaz.

Listnato testo razvaljamo na velikost pekača. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj položimo razvaljano testo. V posodi zmešamo borovnice, sladkor, limonin sok, mlete orehe in vaniljev sladkor. Borovničevo zmes enakomerno razporedimo po testu. Drugo polovico listnatega testa razrežemo na trakove in z njimi oblikujemo mrežo po borovničevem nadevu. Vrh testa premažemo s stepenim jajcem. Pito pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler testo ne postane zlato rjavo.

Za pripravo preprostega borovničevega peciva potrebujemo: 200 g gladke moke, 150 g sladkorja, 1 zavitek pecilnega praška, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 3 jajca, 100 ml mleka, 100 ml olja, 250 g borovnic in sladkor v prahu za posip.

V posodi zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek in vaniljev sladkor. V drugi posodi stepemo jajca in jim dodamo mleko ter olje. Dobro premešamo. Mokre sestavine postopoma dodajamo suhim in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Borovnice nežno vmešamo v pripravljeno maso. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Pecivo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 30 minut, dokler ne postane zlato rjavo in zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist. Pecivo ohladimo in narežemo na kvadrate. Pred serviranjem ga posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo s svežimi borovnicami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 5. februar 2022 / 08:46

Melita Vovk in gledališče

Na spletni strani Slovenskega gledališkega inštituta SLOGI je na ogled virtualna predstavitev ustvarjalnosti Melite Vovk v slovenskih gledališčih.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 25. januar 2015 / 12:15

Šola, znana tudi v Sloveniji

Na zasebni Višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru/St. Peter pri Šentjakobu v Rožu, ki jo že 26 let vodijo šolske sestre, so imeli pretekli teden informativni dan. Dan je bil povsem...

GG Plus / nedelja, 25. januar 2015 / 12:13

Peter Handke in Slovenci

Handke: »Odločilni osebi zame sta bila materina brata, ki sta padla v drugi svetovni vojni. Ne samo s tem, da sta, kot se skorajda evfemistično reče, padla. Materino pripovedovanje, njeno pripovedo...

Zanimivosti / nedelja, 25. januar 2015 / 12:06

Toleranca do drugačnosti

Medčloveški odnosi so v sedanji razgreti politično-ekonomski situaciji – tako na globalni kot tudi na lokalni ravni – pogosto na preizkušnji. Premoremo dovolj strpnosti do razlik in drugač...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:03

Državna sekretarka obiskala Meso Kamnik

Kamnik – V okviru sredinega obiska kmetijskega ministra Dejana Židana s sodelavci v osrednjeslovenski regiji je državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša obiskala tudi družbo Meso...

Gospodarstvo / nedelja, 25. januar 2015 / 12:02

Sloga ostala brez direktorja

Marijan Roblek je prejšnji teden sporazumno odstopil z mesta direktorja Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga, še naprej pa vodi Mlekop.