Dopust naj bo

Ena najpogosteje izrečenih besed v poletnem času je zagotovo dopust: si že bil_a na dopustu, kdaj imaš dopust, kam pa greš letos na dopust ...? Beseda dopust je seveda širša kategorija, saj ga poznamo več vrst. Lahko je porodniški, materinski, očetovski, tudi študijski, bolniški, kolektivni, izredni dopust …, njegov osnovni pomen pa je kljub razlikam v vseh primerih enak ali vsaj podoben – dopust je odsotnost z dela oziroma delovnega mesta. Ali kot je moč izvedeti na spletu: dopust je obdobje brez dela, ki traja od nekaj dni do nekaj tednov. Za večino ljudi dopust pomeni prenehanje dela, čas, ko oseba ni aktivno prisotna na delovnem mestu. To je čas, ko delovna situacija izgubi nekaj pomena in se oseba posveti drugim dejavnostim, osebnim interesom, kot sta na primer družina in uživanje v prostem času.

Času primerno na tem mestu torej razmišljam o letnem dopustu. In kako dopustujemo in se – kot bi rekli športniki – regeneriramo za nove delovne zmage Slovenci? Preživljanje dopusta je v marsičem odvisno od financ, ki so posamezniku ali družini na voljo. Nekateri si lahko privoščijo oddih na rajskih otokih v odročnejših delih sveta, spet drugi se podajo na nekoliko bližje obale Mediterana, še vedno pa večina svoje počitniške dni preživlja na Jadranu od Ankarana do Ulcinja oziroma na otokih nekje vmes. Če so nekoč številna podjetja na »Jugo morju« imela za svoje delavce cenovno ugodne sindikalne kapacitete, bodisi apartmaje, počitniške hiške ali pa kontejnerje in prikolice, je danes to bolj redkost kot ne, saj so v novodobnem kapitalizmu te šle v prodajo. A Slovenec je iznajdljiv in si poišče druge načine oddiha. Tako je vse bolj priljubljeno aktivno počitnikovanje s kolesarjenjem in pohodništvom nekje v Sloveniji, večna klasika in cenovno najugodnejša pa je seveda hoja v gore.

Razlike prav tako obstajajo pri tistih s potovalno žilico, nekateri odletijo na druge celine, drugi z manj globokim mošnjičkom se odpravijo po naši širši domovini Evropi.

Poznam tudi mnoge, ki čas dopusta namenijo opravilom okrog hiše in v stanovanju, za kar med službenimi napori nimajo ne časa ne energije. Morda preberejo kakšno knjigo več ali si ogledajo lokalno znamenitost, ki jih pričakuje že zadnjih nekaj let.

Za vse nas pretekle in prihodnje dopustnike pa je najpomembnejše to, da damo »možgane na off«, torej svoje misli pospremimo v neke vrste alfa stanje, se sprostimo, umirimo in za teden ali dva pozabimo na običajni vsakodnevni delovni ritem. Je dobro, kaj dobro – nujno za duha in telo. Zato pa: živel dopust.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Blejski sv. Martin v vodniku

V Nemčiji je izšel vodnik Župnijska cerkev sv. Martina na Bledu. Izdala ga je Župnija Bled, avtor besedila je dr. Damir Globočnik.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...