Kuhata še raje kot prej
Po uspešnem sodelovanju v MasterChefu Slovenija sta Domen Beribak iz Cerkelj in Kamničan Jure Pavlič v kuhinji dobila nov zagon. Posvečata se različnim kulinaričnim projektom, Jure pa je celo pustil službo in kot gostinec stopil na podjetniško pot.
V zadnji sezoni MasterChefa sta s kulinaričnimi mojstrovinami navduševala tudi Gorenjca: 23-letni Domen Beribak iz Cerkelj, ki se mu je uspelo uvrstiti med najboljših pet, in 34-letni Jure Pavlič iz Stahovice pri Kamniku, ki se je prebil še nekoliko višje: na tretje mesto.
Jure je ob izločitvi povedal, da je v šov prišel kot »hribovski fantek«, ki je imel v glavi samo meso, krompir in solato, ter da domov odhaja z ogromno novega znanja. »V šov sem šel brez pričakovanj, ker nikoli ne veš, kaj bo. Lahko si dober kuhar, pa te ena sestavina pošlje domov,« je razložil Jure, ki se je od šova poslovil tik pred velikim finalom. Priznava, da je bilo malo grenkega priokusa, a je bil odhod nekoliko lažji, ker se je poslovil z dvema vrhunskima kuhanjema. »Se ti pa nekako še vseeno odvali kamen od srca, ker ni več napora, panike, stresa,« je dodal Jure. Domen je dosegel svoj cilj – uvrstitev med top pet. »Seveda pa se je bilo težko posloviti, saj ko si enkrat v takem tekmovanju, ne moreš izgubiti tekmovalnega duha.«
O časovnem pritisku
Jure se spominja, da je bil najtežji začetek šova. »Vsi smo imeli precej hudo tremo. Ogromno je kamer in ljudi, ki ti, poleg sodnikov, gledajo pod prste. Ne vem, ali sem bil že kdaj tako živčen. Naslednjič je bilo veliko lažje, potem pa padeš v rutino. Zelo hud je tudi časovni pritisk.« Za Domna je bil največji izziv prav usklajevanje pritiska in časa: »Šov je bil psihično in fizično naporen, a sem se naučil, da znam kuhati bolje, kot sem si mislil, in da lahko uspešno delujem pod velikim pritiskom. Kljub naporom sem neizmerno vesel za to izkušnjo.« Tudi Jure se je naučil delati pod pritiskom in zelo hitro reševati probleme. »To je koristno tudi za naprej. Prav tako sem se naučil kombinirati okuse, na katere prej niti pomislil ne bi, kar ti omogoči zares dobro založena trgovina v šovu,« je pojasnil Kamničan.
Veliko novih priložnosti
Obema je sodelovanje v šovu korenitno zaznamovalo življenje. Jure se je celo odločil pustiti službo operaterja v trgovsko proizvodnem podjetju, saj je bilo ponudb s kulinaričnega področja vse več in tako se je kot gostinec podal na pot samostojnega podjetnika. »Odločitev ni bila lahka, a me to delo osrečuje bolj, kot me je prejšnja služba. Zdaj kuham po dogodkih in na zabavah na domovih, kjer pečem pice, na žaru, izpod peke ... Imam pa tudi ekipo za cateringe, poroke, timbildinge …, ko je treba pogostiti od sto do dvesto ljudi. Poleg tega z ostalimi tekmovalci iz šova priložnostno sodelujemo na dogodkih v različnih krajih; dvakrat smo svojo hrano stregli tudi v Kamniku ob prenosih nogometnih tekem,« je povedal Jure.
Tudi Domen je vesel, da mu je MasterChef poleg dodatnega kuharskega znanja prinesel številne priložnosti. V različnih kulinaričnih projektih združi moči s sotekmovalci, pri čemer se še posebej veseli dogodka v Prekmurju, ki ga 13. julija pripravljajo s sotekmovalko Blanko: kulinarično doživetje na Otoku ljubezni v Ižakovcih. »Organiziram tudi dogodke in izvajam storitve 'šef na dom'. Poleg tega sem dobil priložnost sodelovati pri Luku Jezeršku, kar je dragoceno za moj nadaljnji razvoj v kulinariki.« Po prihodu iz šova se je Domen vrnil v službo v šenčurskem podjetju, a je odločen, da bo svojo prihodnost koval v kulinariki. »Grem korak za korakom.«
Razvajata tudi domače
Domen, ki tako kot Jure po šovu kuha še več kot prej, s še večjim navdušenjem raziskuje različne kuhinje, predvsem pa kuha japonske in francoske jedi. »Domače sem razveselil tudi z jedmi, ki sem jih pripravljal v MasterChefu, kot so mehki in okusni bao bunsi ter klasična francoska sladica tarte tatin.« Jure pa je na vprašanje, s kakšno hrano najraje razvaja domače, odgovoril: »Z vso. Doma imam cel asortiman pripomočkov: od krušne peči do velikega kamina, v katerem se lahko pečejo tudi odojki, imam žare, sače …« Jure ženo sicer še posebej razveseli s karbonaro, otroka pa z ameriškimi palačinkami.
Sogovornika smo povrašali tudi, katera je njuna najljubša jed. Za Domna je to kebab, Jure pa je pojasnil: »V povezavi s testom je to zagotovo pica, ampak prava napolitanska s testom, fermantiranim 72 ur. Pri mesu imam najraje svinjino, sledi govedina in nato piščanec.« Kaj pa najljubša pijača za osvežitev v vročih poletnih dneh? Domen: »Red Bull brez sladkorja ali domač ledeni čaj z obilico ledu.« Jure: »Špricer.«
Kako izboljšati jedi z žara
Poleti je sezona žara, zato smo naša sogovornika prosili za kak nasvet. Jure: »Najprej je pomembna marinada, da se meso zmehča – tudi če je le pol ure, je dovolj. Če je cela noč, stokrat bolje, pri divjačini pa lahko tudi pet dni. Meso naj bo pred peko sobne temperature, po peki pa naj kratek čas počiva, preden ga narežemo, saj tako v sebi zadrži več sokov, ne smemo pa ga zavijati.« Domen je dodal: »Perutničke je najbolje začiniti tik pred koncem peke, saj se v nasprotnem primeru začimbe zažgejo in postanejo grenke. Drugi nasvet je, da je marinado za meso bolje narediti doma kot pa kupiti že začinjenega.«
Prostega časa ni veliko
Zanimalo nas je tudi, kaj ju poleg kuhanja še veseli v prostem času. Jure ga najraje preživi z družino: »Zaradi sodelovanja v šovu in kasnejših projektov letos ni bilo veliko časa, sicer pa radi gremo na sv. Primoža nad Kamnikom ali na Veliko planino. Če bom dočakal upokojitev, bom zagotovo šel gor za pastirja. 'Džumbus' mi ne odgovarja oz. le v mejah normale, potem pa se rad odmaknem in imam sam svoj mir.«
Domna pa zelo veselita glasba in imitiranje, igra tudi na harmoniko, ki pa jo zadnje čase bolj poredko vzame v roke. »Kadar začnem igrati, odtavam v svoje misli in se popolnoma sprostim. Harmonika mi omogoča, da se povsem potopim v svet melodij in ritmov, kar mi prinaša neizmerno veselje in notranji mir.«
In kako bosta preživela letošnji dopust? »Čeprav imam veliko dela, sem družinski človek in bom seveda z družino šel na morje, na Šolto,« je razkril Jure, Domen pa: »Planiran imam le krajši oddih, saj se bom posvetil kulinaričnim projektom.«