Škofjeloški Kaos okusov
V Stari Loki najdemo mladosten lokal Kaos okusov, ki v prvi vrsti poskrbi za željne okusnih hamburgerjev. Ideja se je porodila domačinu Rožletu Žanu Brelihu, Kaos okusov pa s svojimi hamburgerji in tudi že precej nadgrajeno ponudbo navdušuje lačne Ločane in obiskovalce iz bližnje ter daljne okolice že štiri leta.
Rožle Žan Brelih je svojo idejo najprej začel uresničevati tako, da se je kot ponudnik hrane oziroma okusnih hamburgerjev pojavljal predvsem na raznih festivalih, karavanah piv in podobno. Je sicer kuhar, ki je kar sedem let delal v kuhinji JGZ Brdo. »Ustalil pa se je Kaos okusov v Stari Loki v času korone,« nam razlaga. Začeli so s prevzemom, princip se je prijel in ohranil do danes. Glavno vlogo sta v obdobju covida-19 imela zvonec pri vratih in izdajno okno. Ker sta od prvega dne delovanja Kaosa okusov obstajali dve vrsti strank: tisti, ki so naročilo prevzeli za domov, ter tisti, ki so ga prevzeli, potem pa se hrane lotili kar na licu mesta, pred Kaosom okusov, je Brelih začel razmišljati tudi o terasi z mizami in stoli – vendar v mejah dovoljenega in v okvirih, ki mu jih je prostor pred izdajnim oknom dopuščal. Našel je rešitev in Kaos okusov je dobil teraso s simpatičnimi mizami, kar so stranke pozdravile. Asfalt je prekril makadam, uredili so tudi nekaj parkirnih mest.
Kljub pestri ponudbi hamburgerjev je Brelih hitro spoznal, da veliko ljudi prisega na klasiko, vmes pa se vedno najde določen odstotek takih, ki jih zanimajo novosti, so bolj odprti za nove okuse, si celo želijo pokusiti kaj posebnega. Tako recimo v ponudbi najdemo t. i. mesečnik, kar pomeni, da vsak mesec na meni uvrstijo drug hamburger. Imajo tudi temno in svetlo hišno pivo, ki ga zanje vari pivovarna Time brewery iz Radelj ob Dravi. Poleg hamburgerjev so meni razširili še na solate, različne zvitke, dobrote z žara … Izvemo, da imajo sicer ljudje najraje hamburger s pomenljivim imenom Chuck Norris. Tega sestavljajo: opečena krompirjeva bombeta, skrbno izbrana slovenska govedina, dvojni angleški sir in hamburška slanina, čebulna marmelada Jack & Daniels, hrustljav krompirjev čips, paradižnik in rahlo pikantna omaka čipotle. Ker pa so se v teh dneh v Škofji Loki zaključili Dnevi piva in kulinarike, nas je še zanimalo, kaj je v tem času Kaos okusov pripravil za svoje goste. Morda kakšen poseben hamburger. »Seveda,« odgovori Rožle Žan Brelih. »Smash burger.« To je bil poseben hamburger, sestavljen prav za omenjene dneve. Pojasni, da že samo ime namiguje, kakšno pleskavico so v njem postregli: sploščeno, takšno, ki med peko postane čim bolj skorjasta. Dodani so bili še karamelizirana čebula (s temnim hišnim pivom), posebna žar omaka iz svetlega hišnega piva, sir čedar in hamburška slanina. Zraven pa je gost dobil še posebno holandsko omako oziroma bolj pomako, kot jo je poimenoval Brelih, narejeno s kančkom piva.
Seveda sem ob vsem tem naštevanju postala lačna. In sem si ga privoščila. Prav zadnjega.
In okusi, boste vprašali. »Štimajo«, je moj odgovor.