Rožle Žan Brelih / Foto: Alenka Brun

Škofjeloški Kaos okusov

V Stari Loki najdemo mladosten lokal Kaos okusov, ki v prvi vrsti poskrbi za željne okusnih hamburgerjev. Ideja se je porodila domačinu Rožletu Žanu Brelihu, Kaos okusov pa s svojimi hamburgerji in tudi že precej nadgrajeno ponudbo navdušuje lačne Ločane in obiskovalce iz bližnje ter daljne okolice že štiri leta.

Rožle Žan Brelih je svojo idejo najprej začel uresničevati tako, da se je kot ponudnik hrane oziroma okusnih hamburgerjev pojavljal predvsem na raznih festivalih, karavanah piv in podobno. Je sicer kuhar, ki je kar sedem let delal v kuhinji JGZ Brdo. »Ustalil pa se je Kaos okusov v Stari Loki v času korone,« nam razlaga. Začeli so s prevzemom, princip se je prijel in ohranil do danes. Glavno vlogo sta v obdobju covida-19 imela zvonec pri vratih in izdajno okno. Ker sta od prvega dne delovanja Kaosa okusov obstajali dve vrsti strank: tisti, ki so naročilo prevzeli za domov, ter tisti, ki so ga prevzeli, potem pa se hrane lotili kar na licu mesta, pred Kaosom okusov, je Brelih začel razmišljati tudi o terasi z mizami in stoli – vendar v mejah dovoljenega in v okvirih, ki mu jih je prostor pred izdajnim oknom dopuščal. Našel je rešitev in Kaos okusov je dobil teraso s simpatičnimi mizami, kar so stranke pozdravile. Asfalt je prekril makadam, uredili so tudi nekaj parkirnih mest.

Kljub pestri ponudbi hamburgerjev je Brelih hitro spoznal, da veliko ljudi prisega na klasiko, vmes pa se vedno najde določen odstotek takih, ki jih zanimajo novosti, so bolj odprti za nove okuse, si celo želijo pokusiti kaj posebnega. Tako recimo v ponudbi najdemo t. i. mesečnik, kar pomeni, da vsak mesec na meni uvrstijo drug hamburger. Imajo tudi temno in svetlo hišno pivo, ki ga zanje vari pivovarna Time brewery iz Radelj ob Dravi. Poleg hamburgerjev so meni razširili še na solate, različne zvitke, dobrote z žara … Izvemo, da imajo sicer ljudje najraje hamburger s pomenljivim imenom Chuck Norris. Tega sestavljajo: opečena krompirjeva bombeta, skrbno izbrana slovenska govedina, dvojni angleški sir in hamburška slanina, čebulna marmelada Jack & Daniels, hrustljav krompirjev čips, paradižnik in rahlo pikantna omaka čipotle. Ker pa so se v teh dneh v Škofji Loki zaključili Dnevi piva in kulinarike, nas je še zanimalo, kaj je v tem času Kaos okusov pripravil za svoje goste. Morda kakšen poseben hamburger. »Seveda,« odgovori Rožle Žan Brelih. »Smash burger.« To je bil poseben hamburger, sestavljen prav za omenjene dneve. Pojasni, da že samo ime namiguje, kakšno pleskavico so v njem postregli: sploščeno, takšno, ki med peko postane čim bolj skorjasta. Dodani so bili še karamelizirana čebula (s temnim hišnim pivom), posebna žar omaka iz svetlega hišnega piva, sir čedar in hamburška slanina. Zraven pa je gost dobil še posebno holandsko omako oziroma bolj pomako, kot jo je poimenoval Brelih, narejeno s kančkom piva.

Seveda sem ob vsem tem naštevanju postala lačna. In sem si ga privoščila. Prav zadnjega.

In okusi, boste vprašali. »Štimajo«, je moj odgovor.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 17. oktober 2019 / 10:59

Norost Sewardove ledenice

Aljaska je najsevernejša ameriška zvezna država. Tam sega divjina od arktičnih ledenih pustinj do neskončnega pasu gozdov, od zelenega jugovzhoda do sklenjene verige Aleutskih tokov. Ponekod pade t...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Izredna odpoved dviga prah

Profesor dr. Metod Černetič, ki je v preteklosti najbolj glasno opozarjal na nepravilnosti na Fakulteti za organizacijske vede, je izgubil službo.

Gospodarstvo / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Štirje izdelki z najvišjo oceno

Andreja Jagodic, Angelca Hlebanja in Darinka Korošec so na ocenjevanju za razstavo Dobrote slovenskih kmetij prejele za mlečne izdelke najvišje možno število točk.

Zanimivosti / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Dom starejših prednostni projekt

Tako meni skoraj polovica vprašanih Šenčurjanov. Blagnečo hišo pa bi namenili za muzej ali mladinske dejavnosti ali knjižnico.

Slovenija / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Erjavec ostaja predsednik

Na petkovem kongresu stranke DeSUS so delegati za predsednika znova izvolili Karla Erjavca.

Prosti čas / sreda, 20. maj 2009 / 07:00

Snubec, frizer in Teden mladih

Boštjan Per, nesojeni snubec Špele Grošelj, je pripravil srečanje vseh njenih snubcev, Teden mladih v Kranju so zaključili Nieti, frizer Stevo pa najprej na Dunaj, sledil naj bi London.