Maks Vrečko - še zadnjič v (lastnem) nasadu jagod

Od jagod k živi vodi

Maks Vrečko z Zgoše je letos še zadnjič prideloval jagode, odslej se bo ukvarjal z živo vodo.

Že lani ste napovedali, da bo letošnja sezona Baronovih jagod na Čufankovi kmetiji na Zgoši zadnja. Zakaj se poslavljate od jagod? Ste se jih "preobjedli"?

»Jagode so še vedno moje najljubše sadje. Pri pridelovanju jagodsem dosegel več, kot sem si kdajkoli želel ali sanjal. Velikih možnosti za napredek na tem področju ni več, zato sem se odločil za novo dejavnost.«

Kakšna je bila letošnja pridelovalna sezona?

»Na eni njivi mi je jagode precej prizadela zimska pozeba, vzrok za to je tudi sorta, ki je na to občutljiva. Običajno so okusnejše sorte bolj občutljive na različne vremenske pojave. Letos je v en hektar velikem nasadu okoli petnajst ton pridelka, zelo pa sem zadovoljen s kakovostjo.«

Kaj bo odslej raslo na "jagodovih površinah"?

»Površine bo prevzel v obdelovanje tast Janko, ki skrbi za dvajset glav govedi. Na njivah bodo rasli žito in koruza, za zemljo bo ta sprememba precej dobrodošla. Zemljo sem z jagodami malo preveč obremenjeval, kolobar je bil le enoleten, moral bi pa biti vsaj trileten. Kolobarjenje zaradi pomanjkanja obdelovalnih površin žal ni bilo možno.«

Pri Čufanku jagod ne bo več, a Baronove jagode še naprej ostajajo, le pridelovali jih bodo drugje ... Kje, kako? Tudi z vašo pomočjo?

»Izredno sem vesel, da Baronove jagode ostajajo. »Zgodba« se bo nadaljevala v sosednji Dvorski vasi. Za jagode bosta skrbela Anita in Andrej Šlibar, prva njiva je že posajena. Na začetku jima seveda pomagam, vendar je težko postaviti jasna pravila pridelovanja. Niti dve sezoni namreč nista enaki, ključnega pomena je prilagodljivost. Nihanja so tako velika, da je vse skupaj bolj podobno borznemu poslovanju kot kmetijstvu. Med pridelovalci jagod celo velja izrek, da je pravijagodar "malo nor".«

Lani ste bili še precej skrivnostni o načrtih za naprej, v letošnjih Baronovih novicah lahko preberemo, da se boste ukvarjali z dejavnostjo, za katero ste idejo našli pri pridelovanju jagod. S čim konkretno?

»Ukvarjal se bom z vodo, pravzaprav z živo vodo. Z biotehnologijo izboljševanja kakovosti vode sem se srečal pred šestimi leti in se takoj odločil, da jo preizkusim v jagodah. Rezultati so bili izjemno dobri in v naslednjih letih sem to le še nadgrajeval. Tudi živi vodi se moram zahvaliti, da so Baronove jagode tako dobre in da imam v nasadu malo bolezni. Ta tehnologija ne obremenjuje okolja - ravno obratno: zaradi žive vode lahko za 25 do 40 odstotkov zmanjšamo uporabo gnojil. Ker je voda prisotna povsod, je možno tehnologijo uporabljati tudi na drugih področjih v kmetijstvu - v govedoreji, konjereji … Internetna stran je že postavljena. Komaj čakam, da se sezona jagod zaključi in da se bom potlej lahko popolnoma posvetil vodi. Pripravili smo tudi sisteme za dom in bazene, vendar so v kmetijstvu učinki največji.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Fenomen skupinske vadbe

Fenomen se imenuje skupinska vadba. Če ste že slišali za ta izraz in bili prepričani, da gre samo še za eno zvrst aerobike, ste se močno ušteli. Pri skupinskih vadbah zasledimo mnogo večji poudar...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Mali šmaren tudi znanilec jeseni

Kranj - Danes, 8. septembra, se katoličani spominjajo Marijinega rojstva, ki je ob Jezusu in Janezu Krstniku edina, pri kateri se katoliška Cerkev ne spominja le dneva smrti, kot...

Kranj / torek, 8. september 2009 / 07:00

Srečali so se tudi župani

Predoslje - Na nedavnem 19. srečanju gorenjskih upokojencev v Predosljah so se starejši generaciji pridružili tudi nekateri gorenjski župani. Tudi njihovo druženje ob upokojenske...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z udarcem povzročil smrt

V nekem stanovanju v Kranju so prejšnji teden našli truplo 45-letnega moškega.

Nasveti / torek, 8. september 2009 / 07:00

Z grškim senom okrevamo hitreje

Pekoča semena grškega sena so v indijski kuhinji ena izmed sestavin priljubljene mešanice začimb curry. Sabljasti triplat, kot tudi pravimo tej izjemno aromatični rastlini, se izkaže tudi v zdravilstv...

Kronika / torek, 8. september 2009 / 07:00

V neurju zasute ceste že očistili

Petkovo neurje je na zgornjem Gorenjskem povzročilo precej škode, sprožene plazove pa so s cest že odstranili.