Še surova je imela premer 225 centimetrov. / Foto: Alenka Brun

Pleskavica velikanka

Ekipa restavracije Leskovački žar Kordun iz Kamnika je v soboto ponovila peko največje pleskavice na svetu. S podobnim izzivom so se spoprijeli že leta 2022 na sejmu v Komendi.

Kamnik – Na Perovem, kjer stoji restavracija Leskovački žar Kordun, je bilo tokrat res živahno. Ekipa Korduna se je namreč odločila, da ponovno pripravi pleskavico velikanko oziroma kot so jo poimenovali sami: največjo pleskavico na svetu. Poskusili jo bodo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov.

Na dogodku je bil prisoten tudi Dejan Dragićević, ki je prišel tja naravnost iz Leskovca. Zaupal nam je, da si naziv največje trenutno lasti pleskavica iz njihove lanskoletne Roštiljade. »Tale pa bo zagotovo največja slovenska, balkanska in evropska,« se je smeje dopolnil. Povedal je še, da so zanjo uporabili goveje meso, kot je izvedel od lastnika kamniškega Korduna Mladena Bućana. Iz izkušenj pa ve, da je najbolje, da je meso že malo uležano. »In pleskavica nikoli ne sme biti prepečena,« je še poudaril.

Ekipa je za tokratno velikanko porabila 85 kilogramov mesa, ko so jo dali na žar, je bil njen premer bil 225 centimetrov, debelina pa nekaj več kot 3,7 centimetra.

Zaigrali so »trubači«, zaplesali mladi folklorniki iz srbskega kulturnega društva SKD Prosvjeta Pododbor Vojnić. Predstavili so se s plesi in igrami iz Korduna, s področja, od koder so tudi prišli.

Izzivov pri tovrstni peki je bilo kar nekaj. Najprej je morala ekipa zagotoviti dovolj velik žar, da so nanj lahko dali ogromno pleskavico. Ko so maso lepo razporedili po okroglem pekaču, na katerem se je velikanka pekla, je sledilo obračanje, kar je v bistvu najbolj nevaren del procesa peke – pleskavica bi se lahko zlomila, strgala … Ampak tokrat je fantom uspelo. Na »ena, dva, tri«, s precej napora in pazljivosti ter izkušnjami iz Komende so jo obrnili. Sicer se je pečena malce skrčila, a ne toliko, da ne bi osvojila novega naziva: po novem se lahko v Kamniku pohvalijo s pleskavico rekorderko. Ekipi iz restavracije Leskovački žar Kordun je tokrat uspelo.

Rekorderko so potem razdelili med ljudi, mimogrede pa so zraven skuhali še okoli 120 litrov golaža, tako da domov zagotovo nihče ni odšel lačen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 11. november 2014 / 12:29

Od špehove solate do malce prismojenih piškotov

Jelka Koselj iz Vrbe je ljubiteljska kuharica, avtorica priljubljenih receptov za nekatere od naših časopisnih prilog. Navdih za recepte črpa iz bogate kulinarične dediščine svojih prednic, a stare re...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 11. november 2019 / 19:17

Skrbimo za zdravje – umivajmo si roke!

Nujno je, da si temeljito umijemo roke po uporabi stranišča, pred jedjo, po kihanju, kašljanju, brisanju nosu.

Kamnik / ponedeljek, 11. november 2019 / 19:12

Gradnja parkirišča P+R Kamnik

Kamnik bo do konca leta dobil prvo parkirišče P+R, ki ga občina ureja ob končnem železniškem postajališču Kamnik Graben.

Gorenjska / ponedeljek, 11. november 2019 / 19:12

Lažje do izbire poklica

Kranj – Številna slovenska podjetja bodo 28. novembra ob 16.30 že četrto leto zapored odprla svoja vrata ter učencem, dijakom, študentom in iskalcem zaposlitve predstavila svoje delo in poklice, ki...

Železniki / ponedeljek, 11. november 2019 / 19:11

Za brežini zmanjkalo denarja

Zaradi dodatnih del in pomanjkanja državnega denarja se bo sanacija dveh brežin ob regionalni cesti v zgornjem delu Selške doline zavlekla v naslednje leto.

Domžale / ponedeljek, 11. november 2019 / 19:09

Za novi jedilnici dobra dva milijona evrov

Občina Domžale bo v prihodnjih dveh letih povečala jedilnici in posodobila kuhinji na osnovnih šolah Domžale in Rodica.