Pomlad na krožniku
V Penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini so konec tedna pripravili kulinarični večer, ki so ga poimenovali Pomlad na krožniku. Pod izbrane jedi na meniju se je podpisal njihov glavni šef kuhinje Luka Čufar. S pomočjo domače ekipe mu je uspela izvrstna čarovnija okusov, dogodek pa je bil hkrati tudi uvodna večerja ob začetku letošnjega kulinaričnega dela Mednarodnega festivala alpskega cvetja – ta del festivala bo trajal do 9. junija. Poleg Lajnarja pa cvetlični meni, ki so ga pripravili nekateri bohinjski ponudniki, lahko okušate še v Gostišču Danica, Restavraciji Viharnik, pri Tripiču, restavraciji hotelov Bohinj in Jezero, Hotela Jelka Pokljuka ter v Gostilni pri Hrvatu.
Pomlad na krožniku je tokrat sestavljalo več hodov. Zraven je bila na voljo tudi izbrana vinska spremljava.
Najprej je kot pozdrav iz kuhinje prišla na mizo potička s kranjsko klobaso, fermentirano čebulo, stepeno svinjsko mastjo ter majonezo fermentirane čebule in hrena. Sledil je krožnik z marinirano postrvjo, nato čemaževa čista juha z raviolom potočnega raka. Izjemno okusen v svojem že malo zapletenem opisu je bil krožnik s polento koruze bohinjske trdinke, ki jo je Čufar – kot je povedal – težko dobil, saj je bila letina slaba. Piko na i so jedi dodali jajčna omaka, fermentiranimi šparglji ter mladi sir. Za glavno jed so tokrat postregli telečji hrbet v družbi drugače pripravljenega kifeljčarja, kot smo sicer vajeni, peteršiljevega korena, mladega graha, v omaki pa se je čutil okus divje mete. Kraljica zadnjega, sladkega krožnika je bila tokrat kopriva, ki je skupaj z okusi pehtrana, jagod, limoninim kolačkom, medom ter belo čokolado lepo zaokrožila večer.
Več o že 18. Mednarodnem festivalu alpskega cvetja pa najdete na spletni strani, kjer lahko izbirate tudi med meniji zgoraj naštetih sodelujočih gostinskih ponudnikov iz Bohinja.