Luka Čufar / Foto: Alenka Brun

Pomlad na krožniku

V Penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini so konec tedna pripravili kulinarični večer, ki so ga poimenovali Pomlad na krožniku. Pod izbrane jedi na meniju se je podpisal njihov glavni šef kuhinje Luka Čufar. S pomočjo domače ekipe mu je uspela izvrstna čarovnija okusov, dogodek pa je bil hkrati tudi uvodna večerja ob začetku letošnjega kulinaričnega dela Mednarodnega festivala alpskega cvetja – ta del festivala bo trajal do 9. junija. Poleg Lajnarja pa cvetlični meni, ki so ga pripravili nekateri bohinjski ponudniki, lahko okušate še v Gostišču Danica, Restavraciji Viharnik, pri Tripiču, restavraciji hotelov Bohinj in Jezero, Hotela Jelka Pokljuka ter v Gostilni pri Hrvatu.

Pomlad na krožniku je tokrat sestavljalo več hodov. Zraven je bila na voljo tudi izbrana vinska spremljava.

Najprej je kot pozdrav iz kuhinje prišla na mizo potička s kranjsko klobaso, fermentirano čebulo, stepeno svinjsko mastjo ter majonezo fermentirane čebule in hrena. Sledil je krožnik z marinirano postrvjo, nato čemaževa čista juha z raviolom potočnega raka. Izjemno okusen v svojem že malo zapletenem opisu je bil krožnik s polento koruze bohinjske trdinke, ki jo je Čufar – kot je povedal – težko dobil, saj je bila letina slaba. Piko na i so jedi dodali jajčna omaka, fermentiranimi šparglji ter mladi sir. Za glavno jed so tokrat postregli telečji hrbet v družbi drugače pripravljenega kifeljčarja, kot smo sicer vajeni, peteršiljevega korena, mladega graha, v omaki pa se je čutil okus divje mete. Kraljica zadnjega, sladkega krožnika je bila tokrat kopriva, ki je skupaj z okusi pehtrana, jagod, limoninim kolačkom, medom ter belo čokolado lepo zaokrožila večer.

Več o že 18. Mednarodnem festivalu alpskega cvetja pa najdete na spletni strani, kjer lahko izbirate tudi med meniji zgoraj naštetih sodelujočih gostinskih ponudnikov iz Bohinja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 16. december 2020 / 16:07

Praznični čas poslovanja bank in hranilnic

Kranj – Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, da bodo banke in hranilnice pred božičnimi in novoletnimi prazniki poslovale po enotnem odpiralnem času. V četrtek, 24. decembra, in v četrtek, 31....

Objavljeno na isti dan


Šport / / 07:00

Nakelčana na slovitem Dolomitenmannu

Klemen Triler in Žiga Trampuž iz Naklega sta nastopila na edinstveni ekstremni tekmi na Južnem Tirolskem, kjer se vsako leto preizkušajo najboljši tekmovalci iz vsega sveta. Vse ekipe nastrojene izred...

Šport / / 07:00

Marič okreva v toplicah

Biatlonec Janez Marič je prestal operacijo kolena. Na nogo še nekaj časa ne bo smel stopiti. Trenutno okreva v Šmarjeških Toplicah.

Šport / / 07:00

Jeleni zmagali v Avstriji

Hokejisti Hokejskega kluba Jelen Senica-Reteče so zmagali na mednarodnem turnirju v avstrijskem Althofnu. V finalu so s 7:1 premagali ekipo Kremser EV Eagles. Za najboljšega vratarja je bil razgl...

Šport / / 07:00

Čop in Špik slavila tudi v osmercu

Iztok Čop in Luka Špik sta na veslaški regati okrog jezera Wannensee pri Berlinu zmagala v zvezdniškem osmercu. Slovenska veslača sta nastopila skupaj z mnogimi znanimi veslači. V čolnu so bili š...

Šport / / 07:00

Tekle so v visokih petkah

Ena izmed ženskih revij je prvič v Sloveniji organizirala tek v petkah. Petke so morale biti visoke vsaj osem centimetrov in široke največ dva centimetra. Na startu v središču Ljubljane je bilo 3...