Brodet s škarpeno in kuhano polento

Podopustniški kilogrami

Pomemben skupni imenovalec dobrega dopusta je vsekakor hrana. Pri nas, na primer, se dnevi na morju vrtijo okoli »guštanja«, ki se od obilnega zajtrka nadaljuje v popoldanske prigrizke, ki potešijo lakoto do večera, ko dnevne užitke zaokrožimo z dalmatinsko pašticado, brodetom ali pladnjem sveže pečenih rib. Meni najljubši je vsekakor zajtrk, ko se eden za drugim nagnetemo za mizico na terasi, vsak s svojim dobrim začetkom dneva – jaz s skledico ovsenih kosmičev v eni roki in zvrhano skodelico kave v drugi. Nejčeva jutra so sladka, s svežim belim kruhom in robidovo marmelado, brat dan začne z ocvrtimi jajci, medtem ko mama po mizi razpostavlja vrečke čokoladnih »krafen«, ki jih je kupila v pekarni na obali.

Ko se čez dan raztepemo vsak po svoje, se okoli dveh ponovno vsi sestanemo pri Dinku – prijaznem in vedno nasmejanem lastniku gostilnice na plaži, ki je zaradi odlične morske hrane vedno zapolnjena do zadnjega kotička. Letošnji dopust pozabljamo na oliko, ko kar z rokami pobiramo klapavice iz velikega črnega lonca in s kruhom mažemo ostanke omake iz olivnega olja in česna. Ne oziramo se na manire, ko razpiramo lupinice škampov in glasno sesamo belo buzaro, ki se je ujela v njihove repke. In prav morska hrana je razlog, da se vsako leto vračamo na isto destinacijo, poletje za poletjem, že skoraj 15 let. Hrana in pa prijetni domačini, ki so postali tako rekoč naši prijatelji.

Ob večerih se zberemo pri Joškotu – lastniku penziona, v katerem preživljamo idilične morske počitnice, in še enem odličnem kuharju. Obožujem njegov brodet s škarpeno, ob katerem se vedno znajde zvrhan krožnik kuhane polente. Brat ne more brez zelenih rezancev s škampi, ki jih, njemu na čast, Joško vedno pripravi dvakrat na teden. Oče prisega na črno sipino rižoto z morskimi sadeži, mama pa komaj čaka, da bo na vrsto prišel večer, ko bo 90-letni »deda« na žaru obračal brancina in ga obilno pokapal z domačim olivnim oljem. Do polnega siti morskih dobrot vedno najdemo prostor še za sladico – čokoladni kolač, pomarančne rezine ali pa zvrhan lonček orehovega sladoleda, ta gre naravnost v srce.

Ni čudno, da se po koncu dopusta s strahom postavim na tehtnico in z grozo ugotavljam, da bodo naslednji tedni zaznamovani z zelenjavnimi juhami, solato in veliko športa. A se tolažim, da je tehtnica ne nazadnje le merilo počitniških užitkov, ki jih nihče od nas ne obžaluje, temveč že zdaj sanja naslednje poletno »guštanje«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Avtomobilska industrija v vzponu

Dobri obeti tudi za slovenske proizvajalce sestavnih delov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 19. februar 2016 / 00:27

Večina voznikov uporablja telefone

Kranj – Rezultati preventivne akcije Ne uporabljajmo telefona med vožnjo. Vozimo pametno, ki je potekala med 8. in 24. januarjem, so zaskrbljujoči, saj so pokazali, da velika večina voznikov med vo...

Rekreacija / petek, 19. februar 2016 / 00:25

Julija ponovno slovenski dvanajsturni tek

Trboje – Lani julija je Triatlonski klub Triton v sodelovanju s Trbojsko rekreativno tekaško ekipo (T.R.T.E.) pripravil prvo uradno 12-urno ultra tekaško prireditev v Sloveniji, letos pa so se odlo...

Šport / petek, 19. februar 2016 / 00:22

Zmaga za rokometaše Urbanscape Loka

Škofja Loka – Minuli petek so rokometaši Urbanscape Loka igrali v Izoli domov in osvojili nov par točk. Domačo ekipo Istrabenz Plini Izola, ki na tekmi ni vodila niti enkrat, so premagali z rezulta...

Nasveti / petek, 19. februar 2016 / 00:21

Ni je čez domačo govejo juho

Nekateri si nedeljskega kosila ne morejo predstavljati brez prave domače juhe. Napolni nas s kakovostnimi vitamini in minerali. Nepogrešljiva je tudi kot dodatek pri kuhanju (v sestavinah...

Razvedrilo / četrtek, 18. februar 2016 / 23:53

Koncert ob jubileju

Ob sedemdesetletnici kovinarstva in podjetja Domel je v športni dvorani v Železnikih potekal koncert mlade sopranistke Maje Triler z Vipavskimi tamburaši in drugimi glasbenimi gosti.