Za svoj projekt o drobnjakovih štrukljih so si učenke prislužile tudi srebrno priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. / Foto: Milka Burnik

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznati tudi sovodenjski osnovnošolci.

Kulinarično posebnost Poljanske doline, ki jo predstavljajo drobnjakovi štruklji »na žup«, so tako raziskovali tudi v okviru letošnje raziskovalne naloge za 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Nalogo so pripravili pod naslovom Okusni zakladi – »drobnakove štrukle na žup imamo radi«. »Prehransko kulturno dediščino so poimenovali v narečju, kot svetuje etnolog dr. Janez Bogataj,« je pojasnila njihova mentorica Milka Burnik.

Že v preteklem šolskem letu so učenci izvedli anketo v svojih družinah, da bi raziskali poznavanje drobnjakovih štrukljev »na žup«: kakšno je njihovo poimenovanje in kako jih pripravljajo, kako pogosto so na jedilniku, katere so posebnosti in odstopanja od jedi iz časa babic in dedkov ter kako je ljudem všeč tovrstna hrana danes. Tako so po besedah Milke Burnik podrobneje spoznali prehransko dediščino domačih krajev. »Zavodu Poljanska dolina in občini želijo na tak način pomagati, da bi 'drobnakove štrukle na žup' nekoč lahko vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.« Kot so ugotovili, se v Poljanski dolini ta jed še vedno večkrat znajde na jedilniku. »Vsaka gospodinja ima kakšno svojo posebnost, da jih domači še raje jedo.« V času njihovih babic in dedkov so večino sestavin za to v Poljanski dolini priljubljeno jed – moko, maslo, jajca in drobnjak – pridelali doma. Nekaj učenk se je v šoli celo naučilo zamesiti testo in izdelati drobnjakove štruklje. »Izsledke ankete in pripravo po enostavnem starem receptu so predstavile županu, predstavnici Zavoda Poljanska dolina, drugim učencem šole in na Televiziji Celje.« S to jedjo so se predstavile tudi na turistični tržnici v Domžalah v sklopu festivala Turizmu pomaga lastna glava. »Po urjenju v pripravi jedi se je nabralo toliko štrukljev, da so jih nekaj dni pred nastopom vsi učenci in otroci iz vrtca jedli za malico oziroma za kosilo,« je vnemo učenk pohvalila Milka Burnik. Za omenjeni projekt so si sovodenjski šolarji na festivalu prislužili srebrno priznanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 23. december 2019 / 14:07

Brezplačni nočni prevozi

Kranj – Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj vabi, da v zadnjih decembrskih dneh uporabite možnost brezplačnih nočnih prevozov po Kranju z okolico. Prevozi bodo organizirani v noči s petka,...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.