Za svoj projekt o drobnjakovih štrukljih so si učenke prislužile tudi srebrno priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. / Foto: Milka Burnik

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznati tudi sovodenjski osnovnošolci.

Kulinarično posebnost Poljanske doline, ki jo predstavljajo drobnjakovi štruklji »na žup«, so tako raziskovali tudi v okviru letošnje raziskovalne naloge za 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Nalogo so pripravili pod naslovom Okusni zakladi – »drobnakove štrukle na žup imamo radi«. »Prehransko kulturno dediščino so poimenovali v narečju, kot svetuje etnolog dr. Janez Bogataj,« je pojasnila njihova mentorica Milka Burnik.

Že v preteklem šolskem letu so učenci izvedli anketo v svojih družinah, da bi raziskali poznavanje drobnjakovih štrukljev »na žup«: kakšno je njihovo poimenovanje in kako jih pripravljajo, kako pogosto so na jedilniku, katere so posebnosti in odstopanja od jedi iz časa babic in dedkov ter kako je ljudem všeč tovrstna hrana danes. Tako so po besedah Milke Burnik podrobneje spoznali prehransko dediščino domačih krajev. »Zavodu Poljanska dolina in občini želijo na tak način pomagati, da bi 'drobnakove štrukle na žup' nekoč lahko vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.« Kot so ugotovili, se v Poljanski dolini ta jed še vedno večkrat znajde na jedilniku. »Vsaka gospodinja ima kakšno svojo posebnost, da jih domači še raje jedo.« V času njihovih babic in dedkov so večino sestavin za to v Poljanski dolini priljubljeno jed – moko, maslo, jajca in drobnjak – pridelali doma. Nekaj učenk se je v šoli celo naučilo zamesiti testo in izdelati drobnjakove štruklje. »Izsledke ankete in pripravo po enostavnem starem receptu so predstavile županu, predstavnici Zavoda Poljanska dolina, drugim učencem šole in na Televiziji Celje.« S to jedjo so se predstavile tudi na turistični tržnici v Domžalah v sklopu festivala Turizmu pomaga lastna glava. »Po urjenju v pripravi jedi se je nabralo toliko štrukljev, da so jih nekaj dni pred nastopom vsi učenci in otroci iz vrtca jedli za malico oziroma za kosilo,« je vnemo učenk pohvalila Milka Burnik. Za omenjeni projekt so si sovodenjski šolarji na festivalu prislužili srebrno priznanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sobota, 30. maj 2015 / 10:55

Tržiški paviljon obnavljajo

Tržič – Začela so se obnovitvena dela v Paviljonu NOB v Tržiču, ki bodo potekala v dveh fazah. Prva zajema rekonstrukcijo galerijskega prostora in kleti z ureditvijo nove kotlovnice, druga...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Rokovnjači v luči turizma

Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj je pripravil prvi posvet o rokovnjačih. Zgodovina, ki lahko bogati turizem.

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Ste za to, da bi bile olimpijske igre na Gorenjskem?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Zanimivosti / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Anketa: Razlike v plačah pogosto krivične

Kako so ljudje danes zadovoljni s plačami, kdo dobi preveč, kdo premalo, so smiselni ukrepi, ko v krizi klestijo plače zaposlenih, so vprašanja, ki nas vznemirjajo predvsem v težkih razmerah.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Evropski policisti o prometu

Na Brdu pri Kranju je prejšnji teden potekal dvodnevni mednarodni seminar o prometni varnosti, ki ga je v okviru projekta Lifesaver organizirala Evropska zveza prometnih policij.

Kronika / četrtek, 5. marec 2009 / 07:00

Zgorelo ostrešje

Meja - V petek ob 2.45 so Operativno komunikacijski center v Kranju obvestili, da je zagorelo v stanovanjski hiši na Meji. Na pomoč so poklicali poklicne gasilce iz Kranja in pro...