Za svoj projekt o drobnjakovih štrukljih so si učenke prislužile tudi srebrno priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. / Foto: Milka Burnik

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznati tudi sovodenjski osnovnošolci.

Kulinarično posebnost Poljanske doline, ki jo predstavljajo drobnjakovi štruklji »na žup«, so tako raziskovali tudi v okviru letošnje raziskovalne naloge za 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Nalogo so pripravili pod naslovom Okusni zakladi – »drobnakove štrukle na žup imamo radi«. »Prehransko kulturno dediščino so poimenovali v narečju, kot svetuje etnolog dr. Janez Bogataj,« je pojasnila njihova mentorica Milka Burnik.

Že v preteklem šolskem letu so učenci izvedli anketo v svojih družinah, da bi raziskali poznavanje drobnjakovih štrukljev »na žup«: kakšno je njihovo poimenovanje in kako jih pripravljajo, kako pogosto so na jedilniku, katere so posebnosti in odstopanja od jedi iz časa babic in dedkov ter kako je ljudem všeč tovrstna hrana danes. Tako so po besedah Milke Burnik podrobneje spoznali prehransko dediščino domačih krajev. »Zavodu Poljanska dolina in občini želijo na tak način pomagati, da bi 'drobnakove štrukle na žup' nekoč lahko vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.« Kot so ugotovili, se v Poljanski dolini ta jed še vedno večkrat znajde na jedilniku. »Vsaka gospodinja ima kakšno svojo posebnost, da jih domači še raje jedo.« V času njihovih babic in dedkov so večino sestavin za to v Poljanski dolini priljubljeno jed – moko, maslo, jajca in drobnjak – pridelali doma. Nekaj učenk se je v šoli celo naučilo zamesiti testo in izdelati drobnjakove štruklje. »Izsledke ankete in pripravo po enostavnem starem receptu so predstavile županu, predstavnici Zavoda Poljanska dolina, drugim učencem šole in na Televiziji Celje.« S to jedjo so se predstavile tudi na turistični tržnici v Domžalah v sklopu festivala Turizmu pomaga lastna glava. »Po urjenju v pripravi jedi se je nabralo toliko štrukljev, da so jih nekaj dni pred nastopom vsi učenci in otroci iz vrtca jedli za malico oziroma za kosilo,« je vnemo učenk pohvalila Milka Burnik. Za omenjeni projekt so si sovodenjski šolarji na festivalu prislužili srebrno priznanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Dva poraza za konec tedna

Jesenice - Minuli konec tedna za jeseniške hokejiste v avstrijski ligi EBEL ni bil preveč srečen. V petek, ko so gostovali v Salzburgu, so s tamkajšnjim moštvom Red Bull...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 20:15

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Vaše misli se bodo vrtele okoli kariere, ciljev, uspehov in napredovanja. Nadrejeni bodo tudi prepoznali vaš trud in vas primerno...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Za soglasje

Nove sestave občinskih svetov že začenjajo svoje delo. Na konstitutivnih sejah, na katerih svetniki potrjujejo tudi svoje mandate in mandate županov, so v igri kartončki zelene barve, torej med sve...

GG Plus / nedelja, 18. december 2022 / 20:14

Fantovski pretepi v Matijevi gostilni

Vsa vaška doživetja so se nekoč dogajala v gostilni pri Matiju. Saj drugje ni bilo priložnosti. Od tega je bilo največ fantovskih pretepov. Fantje z različnih koncev vasi so se družili sku...

Zanimivosti / nedelja, 18. december 2022 / 15:53

Zimska idila

Jezersko je ena tistih gorskih vasic, za katere bi lahko rekli, da poznajo le dva letna časa: zimo in poletje. Ujeti trenutek na fotografiji prikazuje zimo. Nastala je v ponedeljek, temper...

Nasveti / nedelja, 18. december 2022 / 15:46

Moji odnosi

Odnosi, v kakršnih živimo, določajo naš nivo sreče. Nekateri se morda s to ugotovitvijo ne bodo strinjali. Kdo je lahko razsodnik? Najprej jaz sam. Poglejmo pri sebi, kdaj smo (dolgoročno) srečni i...