Za svoj projekt o drobnjakovih štrukljih so si učenke prislužile tudi srebrno priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. / Foto: Milka Burnik

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznati tudi sovodenjski osnovnošolci.

Kulinarično posebnost Poljanske doline, ki jo predstavljajo drobnjakovi štruklji »na žup«, so tako raziskovali tudi v okviru letošnje raziskovalne naloge za 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Nalogo so pripravili pod naslovom Okusni zakladi – »drobnakove štrukle na žup imamo radi«. »Prehransko kulturno dediščino so poimenovali v narečju, kot svetuje etnolog dr. Janez Bogataj,« je pojasnila njihova mentorica Milka Burnik.

Že v preteklem šolskem letu so učenci izvedli anketo v svojih družinah, da bi raziskali poznavanje drobnjakovih štrukljev »na žup«: kakšno je njihovo poimenovanje in kako jih pripravljajo, kako pogosto so na jedilniku, katere so posebnosti in odstopanja od jedi iz časa babic in dedkov ter kako je ljudem všeč tovrstna hrana danes. Tako so po besedah Milke Burnik podrobneje spoznali prehransko dediščino domačih krajev. »Zavodu Poljanska dolina in občini želijo na tak način pomagati, da bi 'drobnakove štrukle na žup' nekoč lahko vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.« Kot so ugotovili, se v Poljanski dolini ta jed še vedno večkrat znajde na jedilniku. »Vsaka gospodinja ima kakšno svojo posebnost, da jih domači še raje jedo.« V času njihovih babic in dedkov so večino sestavin za to v Poljanski dolini priljubljeno jed – moko, maslo, jajca in drobnjak – pridelali doma. Nekaj učenk se je v šoli celo naučilo zamesiti testo in izdelati drobnjakove štruklje. »Izsledke ankete in pripravo po enostavnem starem receptu so predstavile županu, predstavnici Zavoda Poljanska dolina, drugim učencem šole in na Televiziji Celje.« S to jedjo so se predstavile tudi na turistični tržnici v Domžalah v sklopu festivala Turizmu pomaga lastna glava. »Po urjenju v pripravi jedi se je nabralo toliko štrukljev, da so jih nekaj dni pred nastopom vsi učenci in otroci iz vrtca jedli za malico oziroma za kosilo,« je vnemo učenk pohvalila Milka Burnik. Za omenjeni projekt so si sovodenjski šolarji na festivalu prislužili srebrno priznanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. november 2019 / 10:59

Janez Bleiweis – oče slovenskega naroda

Očetu trgovcu in posestniku Valentinu Bleiweisu se je 19. novembra 1808 v Kranju rodil politik, časnikar, zdravnik in živinozdravnik Janez Bleiweis. V spominu je ostal tudi neuradni naziv »oče slov...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 2. oktober 2008 / 07:00

Poper(ček) v nosu

Test: Mercedes-Benz C 220 CDI T Avantgarde

Avtomobilizem / četrtek, 2. oktober 2008 / 07:00

Revoz zmanjšuje proizvodnjo

Zaradi poslabšanih razmer na vzhodnoevropskem avtomobilskem trgu, do katerega je prišlo v zadnjem obdobju, je tudi novomeški Revoz prisiljen prilagoditi obseg proizvodnje. Tako bodo v Renaultovi...

Kranj / četrtek, 2. oktober 2008 / 07:00

Nadarjeni in sočutni do okolja

Učenci miselnega krožka za nadarjene na Osnovni šoli Matije Čopa v Kranju so na dan jesenskega enakonočja posadili drevo in s tem simbolno začeli delo krožka v tem letu.

Mularija / četrtek, 2. oktober 2008 / 07:00

Za en dan sem postala učiteljica

Sem učenka srednje vzgojiteljske šole in za prakso sem dobila OŠ Stražišče.

Mularija / četrtek, 2. oktober 2008 / 07:00

Posadili so ameriški hrast

Osnovna šola Naklo sodeluje v mednarodnem projektu ENO, ki spodbuja mlade k saditvi dreves. Kot je povedala Barbara Vevar, so pred dvema letoma posadili hrast. Letos se mu je pridružil še...