Za svoj projekt o drobnjakovih štrukljih so si učenke prislužile tudi srebrno priznanje na festivalu Turizmu pomaga lastna glava. / Foto: Milka Burnik

Okusni zaklad

Drobnjakove štruklje, za katere je Občina Gorenja vas - Poljane začela postopke za vpis na Unescov seznam nesnovne dediščine oziroma na seznam jedi z geografskim poreklom, so se odločili bolje spoznati tudi sovodenjski osnovnošolci.

Kulinarično posebnost Poljanske doline, ki jo predstavljajo drobnjakovi štruklji »na žup«, so tako raziskovali tudi v okviru letošnje raziskovalne naloge za 38. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Nalogo so pripravili pod naslovom Okusni zakladi – »drobnakove štrukle na žup imamo radi«. »Prehransko kulturno dediščino so poimenovali v narečju, kot svetuje etnolog dr. Janez Bogataj,« je pojasnila njihova mentorica Milka Burnik.

Že v preteklem šolskem letu so učenci izvedli anketo v svojih družinah, da bi raziskali poznavanje drobnjakovih štrukljev »na žup«: kakšno je njihovo poimenovanje in kako jih pripravljajo, kako pogosto so na jedilniku, katere so posebnosti in odstopanja od jedi iz časa babic in dedkov ter kako je ljudem všeč tovrstna hrana danes. Tako so po besedah Milke Burnik podrobneje spoznali prehransko dediščino domačih krajev. »Zavodu Poljanska dolina in občini želijo na tak način pomagati, da bi 'drobnakove štrukle na žup' nekoč lahko vpisali na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.« Kot so ugotovili, se v Poljanski dolini ta jed še vedno večkrat znajde na jedilniku. »Vsaka gospodinja ima kakšno svojo posebnost, da jih domači še raje jedo.« V času njihovih babic in dedkov so večino sestavin za to v Poljanski dolini priljubljeno jed – moko, maslo, jajca in drobnjak – pridelali doma. Nekaj učenk se je v šoli celo naučilo zamesiti testo in izdelati drobnjakove štruklje. »Izsledke ankete in pripravo po enostavnem starem receptu so predstavile županu, predstavnici Zavoda Poljanska dolina, drugim učencem šole in na Televiziji Celje.« S to jedjo so se predstavile tudi na turistični tržnici v Domžalah v sklopu festivala Turizmu pomaga lastna glava. »Po urjenju v pripravi jedi se je nabralo toliko štrukljev, da so jih nekaj dni pred nastopom vsi učenci in otroci iz vrtca jedli za malico oziroma za kosilo,« je vnemo učenk pohvalila Milka Burnik. Za omenjeni projekt so si sovodenjski šolarji na festivalu prislužili srebrno priznanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sobota, 10. maj 2008 / 07:00

Radovljica in železna zavesa

Prispevek Radovljica in železna zavesa gospe Marine T. Ravnik v Deželnih novicah (DN) 11. aprila 2008 je bil čist kot solza, a kot kaže reakcija, le kaplja v morje partitokracije. Človek bi priča...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Nasveti / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Letne in koledarske šege

Odlomek iz članka Marije Jerala, objavljen je v zborniku Na robu pojoče ravnine.

Kronika / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Nesreče

Motorist se je izognil trčenju Gorenja vas - V soboto ob 15.15 se je na regionalni cesti pri Gorenji vasi pripetila prometna nesreča, v kateri se je 5...

Gospodarstvo / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Letos že tretjič mesečna deflacija

Julija so se cene v povprečju znižale za 1,1 odstotka, letna rast cen je višja za 0,9 odstotka, letošnja inflacija pa je 0,7-odstotna.

Šport / sreda, 3. avgust 2011 / 07:00

Pintarjeva s tremi medaljami

Kranj - V Trabzonu v Turčiji je od 24. do 29. julija potekal 11. poletni olimpijski festival evropske mladine. Nastopilo je 51 mladih slovenskih športnikov, osvojili pa so devet...