Špinačne palačinke s skutnim nadevom
V svetu palačink smo navajeni na sladke različice, včasih pa je vredno razmisliti tudi o slanih možnostih. Med temi izstopajo špinačne palačinke s skutnim nadevom, ki prinašajo popolno kombinacijo svežine špinače in kremaste skute. Te sočne in barvite palačinke so odlična izbira za hranljiv obrok, ki ga lahko pripravimo tudi vnaprej.
Za pripravo špinačnih palačink potrebujemo: približno 100–150 g špinače, 100 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka, 1 dl mineralne vode, 2 ščepca soli, malo olja ali masla za peko palačink; za nadev: 150 g pasirane skute, 2 žlici jogurta, 1 strok česna, 4 žlice drobnjaka, ščep mlete rdeče paprike, sol.
Špinačo zalijemo z večjo količino vrele vode in jo po nekaj minutah odcedimo ter zmeljemo v gladko zmes. Skupaj zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in sol. Postopoma dodajamo moko in nato še zmleto špinačo. Maso postavimo za pol ure v hladilnik. Nato iz mase pečemo palačinke in jih polagamo na krožnik ter pokrijemo.
Za nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt v gladko zmes. Dodamo na drobno sesekljan česen, drobnjak, mleto rdečo papriko ter sol in vse skupaj dobro premešamo.
Vsako palačinko premažemo z žlico nadeva, ji zapognemo robove ter zvijemo v rulado.
Nasvet: Tako pripravljene palačinke vsebujejo vsa potrebna hranila in so primerne kot samostojni obrok, priloga ali zgolj kot hranljiva malica. Ker v hladilniku počakajo tudi več dni, jih lahko pripravimo v večji količini. Špinačo lahko nadomestimo tudi z blitvo ali koprivami.