Špinačne palačinke s skutnim nadevom

V svetu palačink smo navajeni na sladke različice, včasih pa je vredno razmisliti tudi o slanih možnostih. Med temi izstopajo špinačne palačinke s skutnim nadevom, ki prinašajo popolno kombinacijo svežine špinače in kremaste skute. Te sočne in barvite palačinke so odlična izbira za hranljiv obrok, ki ga lahko pripravimo tudi vnaprej.

Za pripravo špinačnih palačink potrebujemo: približno 100–150 g špinače, 100 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka, 1 dl mineralne vode, 2 ščepca soli, malo olja ali masla za peko palačink; za nadev: 150 g pasirane skute, 2 žlici jogurta, 1 strok česna, 4 žlice drobnjaka, ščep mlete rdeče paprike, sol.

Špinačo zalijemo z večjo količino vrele vode in jo po nekaj minutah odcedimo ter zmeljemo v gladko zmes. Skupaj zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in sol. Postopoma dodajamo moko in nato še zmleto špinačo. Maso postavimo za pol ure v hladilnik. Nato iz mase pečemo palačinke in jih polagamo na krožnik ter pokrijemo.

Za nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt v gladko zmes. Dodamo na drobno sesekljan česen, drobnjak, mleto rdečo papriko ter sol in vse skupaj dobro premešamo.

Vsako palačinko premažemo z žlico nadeva, ji zapognemo robove ter zvijemo v rulado.

Nasvet: Tako pripravljene palačinke vsebujejo vsa potrebna hranila in so primerne kot samostojni obrok, priloga ali zgolj kot hranljiva malica. Ker v hladilniku počakajo tudi več dni, jih lahko pripravimo v večji količini. Špinačo lahko nadomestimo tudi z blitvo ali koprivami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / / 11:16

Odpadna embalaža se kopiči

Tudi pri Komunali Kranj ugotavljajo, da sedanji način ravnanja z odpadno embalažo ni ustrezen, saj se ob koncu leta na njihovem dvorišču kopičijo velike količine odpadne embalaže.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. maj 2018 / 23:04

Na drugem koncu sveta

Špela Gorjanc iz Bitenj je po koncu študija in preden je dobila službo, z mislijo, da je sedaj čas za kako leto raziskovanja, pridobila delovno in potovalno vizo za Novo Zelandijo. Sedaj tam živi in d...

Kronika / ponedeljek, 21. maj 2018 / 22:43

Vlamljali pod ščitom teme

Gorenjski kriminalisti so prijeli četverico, ki naj bi zagrešila najmanj deset vlomov v stanovanjske hiše na območju Bleda in Radovljice. Za več kot 700 zaseženih predmetov prave lastnike še iščejo.

Razvedrilo / ponedeljek, 21. maj 2018 / 22:41

Presneto dober triler

V sklopu svetovne turneje in ob izidu priredbe Shakespearove tragedije Macbeth je obiskal Slovenijo pisec priljubljenih kriminalk Jo Nesbo. Nekateri ga imenujejo kar nesporni kralj skandinavske krimin...

GG Plus / ponedeljek, 21. maj 2018 / 22:40

Sandrini srčki za spomin

V Hotelu Astoria na Bledu so šestim uporabnikom Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Radovljica predali potrdila o uspešno zaključenem usposabljanju za pomočnika oziroma pomočnico sobarice...

GG Plus / ponedeljek, 21. maj 2018 / 22:40

Dobrodošel pripomoček tako za Slovence kot Ukrajince

Te dni je na slovenski trg prišla knjiga Ukrajinsko-slovenski in slovensko-ukrajinski slovar, ki obsega 24.352 ukrajinskih in 22.515 slovenskih iztočnic.