Špinačne palačinke s skutnim nadevom

V svetu palačink smo navajeni na sladke različice, včasih pa je vredno razmisliti tudi o slanih možnostih. Med temi izstopajo špinačne palačinke s skutnim nadevom, ki prinašajo popolno kombinacijo svežine špinače in kremaste skute. Te sočne in barvite palačinke so odlična izbira za hranljiv obrok, ki ga lahko pripravimo tudi vnaprej.

Za pripravo špinačnih palačink potrebujemo: približno 100–150 g špinače, 100 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka, 1 dl mineralne vode, 2 ščepca soli, malo olja ali masla za peko palačink; za nadev: 150 g pasirane skute, 2 žlici jogurta, 1 strok česna, 4 žlice drobnjaka, ščep mlete rdeče paprike, sol.

Špinačo zalijemo z večjo količino vrele vode in jo po nekaj minutah odcedimo ter zmeljemo v gladko zmes. Skupaj zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in sol. Postopoma dodajamo moko in nato še zmleto špinačo. Maso postavimo za pol ure v hladilnik. Nato iz mase pečemo palačinke in jih polagamo na krožnik ter pokrijemo.

Za nadev skupaj zmešamo skuto in jogurt v gladko zmes. Dodamo na drobno sesekljan česen, drobnjak, mleto rdečo papriko ter sol in vse skupaj dobro premešamo.

Vsako palačinko premažemo z žlico nadeva, ji zapognemo robove ter zvijemo v rulado.

Nasvet: Tako pripravljene palačinke vsebujejo vsa potrebna hranila in so primerne kot samostojni obrok, priloga ali zgolj kot hranljiva malica. Ker v hladilniku počakajo tudi več dni, jih lahko pripravimo v večji količini. Špinačo lahko nadomestimo tudi z blitvo ali koprivami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 25. december 2015 / 15:32

Coco Chanel na osmih tačkah

Ko mi pripovedujejo, da imajo Coco Chanel na osmih tačkah, si jaz živo predstavljam fantazijsko mačko z osmimi tačkami med knjižnimi listi, oblečeno v puhast Chanelov kostimček z zlatimi gumbi, iz...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Anketa: Težko do zaposlitve

Tudi v Bohinju so se po številnih stečajih podjetij in težavami s hoteli začeli soočati z vse večjo brezposelnostjo. Pri občini se zato trudijo ustvariti pogoje, da bi se brezposelni čim prej znova vk...

Nasveti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Blešči, blešči se bršljan

Če smo se zadnjič v glavnem poljubljali pod belo omelo, bomo s poljubljanjem na hitro končali in se lotili "zastrupljanja". Ma, ne no ... Seveda ne, do slednjega bi prišlo le, če bi si bršljana, omeli...

Zanimivosti / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Devetdesetletniki se ne dajo

Preddvorski župan Miran Zadnikar je na že tradicionalnem decembrskem sprejemu gostil občane, stare 90 let in več.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Gandolf, škrati in vilinke

Stara roba - nova raba, Hobit je obiskal Kranj, golf gre za določen čas v Železnike, skupina Elektro Gorenjska pa je tudi letos sredstva, predvidena za poslovna darila, namenila v dobrodelne namene.

Prosti čas / četrtek, 20. december 2012 / 07:00

Glasovi trije asi

70-60-70 niso mere kakega slokega kolesarja, ampak leta treh Glasovih kolesarjev, ki so letos praznovali okroglo obletnico.