Rok Smonkar / Foto: Alenka Brun

Mladi talent v Fikšincih

V Fikšincih na Posestvu Gjerkeš kulinarične mojstrovine ustvarja Rok Smonkar. Letos mu je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija dodelil naziv mladi talent.

Mladi Pohorec zase pravi, da se uči vsak dan in iz dneva v dan. Matica Gjerkeša, ki je vodja restavracije na Posestvu Gjerkeš, je Smonkar spoznal pri Jezeršku na Gorenjskem. Ujela sta se in danes soustvarjata kulinarično zgodbo restavracije Posestva Gjerkeš.

Rok Smonkar je star komaj 24 let, a je videl in doživel že kar lepo število najboljših restavracij na svetu. Njegovo kulinarično popotovanje se je začelo v znani mariborski restavraciji Mak, in sicer že precej pred dvajsetim rojstnim dnem. Znanje je nabiral doma in v tujini, obiskoval dve znani kuharski šoli – eno v Italiji, drugo v Avstriji. Za največjo izkušnjo svoje dosedanje kariere pa šteje delo v gorski restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami St. Hubertus, kjer je bil odgovoren celo za dve jedi. Kuharski del ekipe ga je povabil tudi k nadaljnjemu sodelovanju, a žal takrat povabila zaradi nekaterih drugih obveznosti ni mogel sprejeti. Ravno tam se je naučil, da v kulinariki popolnosti ni konca.

Smonkar zdaj kot kuharski šef restavracije pri Gjerkešu želi, da bi gostom na krožnikih približal Goričko, da bi ga spoznali tudi skozi hrano. Jedi, ki jih lahko okušate, so navdihnile sestavine iz lokalnega okolja in so iz njih tudi sestavljene. Ne zanika, da ga pridobivanje novih znanj še vedno vleče, da se želi izobraževati. Misli, da si je zadal nekakšno poslanstvo, in sicer da bi ljudje začeli dobro jesti.

Posestvo Gjerkeš leži v idiličnem in mirnem okolju, kjer lahko tudi prenočite. Je odlična izhodiščna točka za vse ljubitelje narave in tudi vin, saj je Gjerkeš pri poznavalcih slovenskih vin znano ime.

Če se zapeljete le čez grič – če malo karikiramo – v kraj Motovilci, lahko obiščete še Posestvo Monstera znanega in priljubljenega kuharskega mojstra, Kranjčana Bineta Volčiča, in njegove soproge Katarine. V novem okolju z družino neizmerno uživata, ob našem obisku pa smo imeli tudi možnost videti, kako je v živo videti kulinarična delavnica z Binetom – prišli smo namreč ravno v času, ko je z gosti delil svoje znanje.

V primeru, da vas raziskovanje okolice v teh krajih izlakoti, do večerje pa je še daleč, je ena izmed možnosti tudi skok v Bodonce oziroma obisk okrepčevalnice Na jasi, kjer si lahko privoščite cigansko pečenko, pravo domačo prekmursko gibanico, svoji postržnjači pa rečejo kar pozdrav iz kuhinje. Če niste preveč lačni, potem bo že ta dovolj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Vodice / petek, 14. maj 2021 / 14:39

Iščejo voditelje kratkočasnic

Vodice – Ob ugodni epidemiološki situaciji, nameravajo v Vodicah v juliju in avgustu organizirati tradicionalne počitniške kratkočasnice za otroke. Že sedaj vabijo vse, ki bi bili pripravljeni sode...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 30. april 2024 / 18:37

Prvi maj, delavski praznik

Prvomajski prazniki so priložnost, da vsaj večina v prostih dneh preživi več časa z družino, prijatelji, se malo odpočije, se odpravi na izlet ali kaj prijetnega postori. V prvi vrsti pa s...

Gospodarstvo / torek, 30. april 2024 / 18:36

Nova odločba za odstrel medvedov

Ministrstvo je izdalo odločbo za odstrel 176 medvedov, s tem naj bi se približali ciljnemu staležu 800 medvedov.

Slovenija / torek, 30. april 2024 / 18:35

Pomagali tisoč gospodinjstvom

Ljubljana – V tradicionalni spomladanski dobrodelni akciji Slovenske karitas v trgovinah Hofer so kupci za pomoč družinam in posameznikom v stiski zbrali 19 ton osnovnih živil in higienskih izdelko...

Rekreacija / torek, 30. april 2024 / 18:34

Kanalska dolina (od Vidma do Ogleja), 4. del

V središču Vidma smo se še skupaj fotografirali in nadaljevali pot do Palmanove. Zadnji del trase se je vlekel, saj so se naši kolesarski števci za ta dan bližali stotici. Kar težko smo čakali mest...

Kronika / torek, 30. april 2024 / 18:32

V visokogorju še vedno zimske razmere

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega. »Zato naj vas med prvomajskimi prazniki ob obisku gora ne zavedejo spomladanske razmere v dolini, saj lahko marsikje nad višino tiso...