Rok Smonkar / Foto: Alenka Brun

Mladi talent v Fikšincih

V Fikšincih na Posestvu Gjerkeš kulinarične mojstrovine ustvarja Rok Smonkar. Letos mu je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija dodelil naziv mladi talent.

Mladi Pohorec zase pravi, da se uči vsak dan in iz dneva v dan. Matica Gjerkeša, ki je vodja restavracije na Posestvu Gjerkeš, je Smonkar spoznal pri Jezeršku na Gorenjskem. Ujela sta se in danes soustvarjata kulinarično zgodbo restavracije Posestva Gjerkeš.

Rok Smonkar je star komaj 24 let, a je videl in doživel že kar lepo število najboljših restavracij na svetu. Njegovo kulinarično popotovanje se je začelo v znani mariborski restavraciji Mak, in sicer že precej pred dvajsetim rojstnim dnem. Znanje je nabiral doma in v tujini, obiskoval dve znani kuharski šoli – eno v Italiji, drugo v Avstriji. Za največjo izkušnjo svoje dosedanje kariere pa šteje delo v gorski restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami St. Hubertus, kjer je bil odgovoren celo za dve jedi. Kuharski del ekipe ga je povabil tudi k nadaljnjemu sodelovanju, a žal takrat povabila zaradi nekaterih drugih obveznosti ni mogel sprejeti. Ravno tam se je naučil, da v kulinariki popolnosti ni konca.

Smonkar zdaj kot kuharski šef restavracije pri Gjerkešu želi, da bi gostom na krožnikih približal Goričko, da bi ga spoznali tudi skozi hrano. Jedi, ki jih lahko okušate, so navdihnile sestavine iz lokalnega okolja in so iz njih tudi sestavljene. Ne zanika, da ga pridobivanje novih znanj še vedno vleče, da se želi izobraževati. Misli, da si je zadal nekakšno poslanstvo, in sicer da bi ljudje začeli dobro jesti.

Posestvo Gjerkeš leži v idiličnem in mirnem okolju, kjer lahko tudi prenočite. Je odlična izhodiščna točka za vse ljubitelje narave in tudi vin, saj je Gjerkeš pri poznavalcih slovenskih vin znano ime.

Če se zapeljete le čez grič – če malo karikiramo – v kraj Motovilci, lahko obiščete še Posestvo Monstera znanega in priljubljenega kuharskega mojstra, Kranjčana Bineta Volčiča, in njegove soproge Katarine. V novem okolju z družino neizmerno uživata, ob našem obisku pa smo imeli tudi možnost videti, kako je v živo videti kulinarična delavnica z Binetom – prišli smo namreč ravno v času, ko je z gosti delil svoje znanje.

V primeru, da vas raziskovanje okolice v teh krajih izlakoti, do večerje pa je še daleč, je ena izmed možnosti tudi skok v Bodonce oziroma obisk okrepčevalnice Na jasi, kjer si lahko privoščite cigansko pečenko, pravo domačo prekmursko gibanico, svoji postržnjači pa rečejo kar pozdrav iz kuhinje. Če niste preveč lačni, potem bo že ta dovolj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 7. december 2010 / 07:00

Radi ´špiknemo´, a na nivoju

Ko v občini Komenda govor nanese na kulturo, verjetno ne gre brez bratov Peršin in Kulturnega društva Komenda, katerega gonilna sila sta že dvajset let. "Vsega ne delava sama," priznavata, a za pogovo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 11. maj 2024 / 17:50

Preiskujejo tatvino žlebov z mrliških vežic

Kranj – Kranjske policiste so v torek zjutraj obvestili o tatvini žlebov z mrliških vežic. Policisti o dejanju še zbirajo obvestila in bodo o vsem obveščali pristojno državno tožilstvo.

Nasveti / sobota, 11. maj 2024 / 17:50

Za dober videz

Vsakdo se trudi, da bi mu bilo dobro na tej zemlji. Iščemo recept in nasvete, najbolj pa si bomo pomagali z lastno pametjo in preprosto kmečko logiko. Velja pravilo – kakor znotraj, tako zunaj. Kar...

Šport / sobota, 11. maj 2024 / 17:47

Pogačarju tudi osma, prva gorska etapa Gira

Pescara – Slovenski kolesar Tadej Pogačar na dirki po Italiji nadaljuje svoj šov. Dobil je tudi osmo, prvo pravo gorsko etapo s ciljem v zimsko-športnem središču Prati di Tivo. Kolesar eki...

Razvedrilo / sobota, 11. maj 2024 / 17:39

Razširjeni Okusi kranjskih miz

V Elegans hotelu Brdo je Zavod za turizem in kulturo Kranj predstavil dneve, namenjene lokalni kulinariki, drugi kulinarični festival Okusi kranjskih miz. Festival se je začel včeraj, 10. maja, in se...

Kranj / sobota, 11. maj 2024 / 17:37

Preverjali bodo pogodbe o zaposlitvi

Kranj – V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bodo med 14. in 16. majem šesto leto zapored pripravili dneve odprtih vrat. Letos bodo osrednjo pozornost namenili pregledovanju pogodb o zaposlitvi....