Rok Smonkar / Foto: Alenka Brun

Mladi talent v Fikšincih

V Fikšincih na Posestvu Gjerkeš kulinarične mojstrovine ustvarja Rok Smonkar. Letos mu je kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija dodelil naziv mladi talent.

Mladi Pohorec zase pravi, da se uči vsak dan in iz dneva v dan. Matica Gjerkeša, ki je vodja restavracije na Posestvu Gjerkeš, je Smonkar spoznal pri Jezeršku na Gorenjskem. Ujela sta se in danes soustvarjata kulinarično zgodbo restavracije Posestva Gjerkeš.

Rok Smonkar je star komaj 24 let, a je videl in doživel že kar lepo število najboljših restavracij na svetu. Njegovo kulinarično popotovanje se je začelo v znani mariborski restavraciji Mak, in sicer že precej pred dvajsetim rojstnim dnem. Znanje je nabiral doma in v tujini, obiskoval dve znani kuharski šoli – eno v Italiji, drugo v Avstriji. Za največjo izkušnjo svoje dosedanje kariere pa šteje delo v gorski restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami St. Hubertus, kjer je bil odgovoren celo za dve jedi. Kuharski del ekipe ga je povabil tudi k nadaljnjemu sodelovanju, a žal takrat povabila zaradi nekaterih drugih obveznosti ni mogel sprejeti. Ravno tam se je naučil, da v kulinariki popolnosti ni konca.

Smonkar zdaj kot kuharski šef restavracije pri Gjerkešu želi, da bi gostom na krožnikih približal Goričko, da bi ga spoznali tudi skozi hrano. Jedi, ki jih lahko okušate, so navdihnile sestavine iz lokalnega okolja in so iz njih tudi sestavljene. Ne zanika, da ga pridobivanje novih znanj še vedno vleče, da se želi izobraževati. Misli, da si je zadal nekakšno poslanstvo, in sicer da bi ljudje začeli dobro jesti.

Posestvo Gjerkeš leži v idiličnem in mirnem okolju, kjer lahko tudi prenočite. Je odlična izhodiščna točka za vse ljubitelje narave in tudi vin, saj je Gjerkeš pri poznavalcih slovenskih vin znano ime.

Če se zapeljete le čez grič – če malo karikiramo – v kraj Motovilci, lahko obiščete še Posestvo Monstera znanega in priljubljenega kuharskega mojstra, Kranjčana Bineta Volčiča, in njegove soproge Katarine. V novem okolju z družino neizmerno uživata, ob našem obisku pa smo imeli tudi možnost videti, kako je v živo videti kulinarična delavnica z Binetom – prišli smo namreč ravno v času, ko je z gosti delil svoje znanje.

V primeru, da vas raziskovanje okolice v teh krajih izlakoti, do večerje pa je še daleč, je ena izmed možnosti tudi skok v Bodonce oziroma obisk okrepčevalnice Na jasi, kjer si lahko privoščite cigansko pečenko, pravo domačo prekmursko gibanico, svoji postržnjači pa rečejo kar pozdrav iz kuhinje. Če niste preveč lačni, potem bo že ta dovolj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 12. julij 2023 / 23:17

Ego večji od vesolja

Slovenci smo po naravi skromni. Ne želimo se izpostavljati, marljivo delamo, tiho prenašamo kritiziranje, redkokdaj se pohvalimo in pohvalo tudi redko dobimo. Gre za neko »pregovorno sorto« Slovenc...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Posvet o kamniških cestah

Kamnik - Kamničani se že nekaj časa ubadajo s problemi prometne varnosti na cestah po vsej občini, ker pa so se razmere z novim pravilnikom, ki je omogočil promet tovornih vozil...

Zanimivosti / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Anketa: Odnos do narave

Med sobotno čistilno akcijo v občini Naklo so udeleženci očistili eno največjih divjih odlagališč. Udeležence smo vprašali, kaj mislijo o odnosu prebivalcev do čistega okolja pa kateri so glavni razlo...

Zanimivosti / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Spoznala sta se na plesu

Alojz in Anka Kolenc po petdesetih letih skupnega življenja najbolj uživata v družbi vnukov in pravnuka. Kmalu se jim bo pridružil še en pravnuk.

Nasveti / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Gobe rastejo po dežju

Letošnje aprilsko deževje je dodobra namočilo zemljo in tudi temperature so pravšnje za rast gob, zato ni čudno, da gobarji že prinašajo domov prve užitne majniške kolobarnice (Calocybe ga...

Zanimivosti / četrtek, 1. maj 2008 / 07:00

Koncert za Kranjsko vas v Peruju

Dobrodelna glasbena prireditev v Stražišču za siromašne perujske otroke.