Značilne ulice Španske četrti, ki je včasih veljala za najnevarnejši del Neaplja

Konec tedna v Neaplju (1)

Neapelj, glavno mesto Kampanje, ki se razteza vzdolž zahodne italijanske obale, je na petkov popoldan, ravno v času, ko sva z Nejcem zakorakala novim kulinaričnim odkritjem naproti, tonilo v triurno popoldansko siesto. Mesto je pravi raj za »picoljube«. Gurmanske napolitanske pice kakor po tekočem traku letijo iz medeninastih peči v skoraj vsaki restavraciji, že vrsto let pa se v sam vrh seznama pravih mojstrov uvrščajo Gino e Toto Sorbillo, Antica Pizzeria Di Matteo, 50 Kalo ter I Masanielli – Francesco Martucci, ki je bila v preteklem letu razglašena za najboljšo na svetu. Kaj pa cene? Te so včasih prav smešno nizke in pri meni najljubših margeritah le redko presežejo šest evrov, pri tistih bolj obloženih pa dosežejo vrh pri dvanajstih.

Kaos je del kulture

Neapelj je najbolje raziskovati peš ali pa z rumeno linijo metroja, ki osrednji del povezuje z obrobjem in ustavlja na vseh pomembnejših turističnih točkah. Ko sva na eni izmed »mašin«, ki stojijo ob vhodu v metro, kupila dnevno vozovnico, sva se najprej podala v Špansko četrt. Sprehodila sva se po glavni nakupovalni ulici, skozi impresivno stekleno Galerijo Umberto I. in nos na hitro pomolila v znamenito kavarno Gran Caffe Gambrinus, ki je bila v 19. in začetku 20. stoletja pomembno zbirališče umetnikov – med drugim so jo obiskali Oscar Wilde, Ernest Hemingway, Sissi in Jean Paul Sartre.

Nadaljevala sva mimo Piazze de Plebiscito, naprej proti morju, kjer se nama je iz vrtov Molosiglio odprl čudovit pogled na 1280 metrov visok Vezuv. V času kosila sva pristala na ulici Tribunali, v starem mestnem jedru, kjer je vladal popoln kaos. Dolge kolone lačnih turistov so se vile iz picerij in kioskov z ulično hrano ter se umikale picopekom, ki so se s srebrnimi pladnji, polnimi svežih hlebčkov testa, poskušali prebiti do svojih peči. Rahlo opita mladina na ulici je nazdravljala z ravno namešanimi hladnimi aperoli, vse skupaj so pa z glasnim hupanjem spremljali mopedisti, ki so spretno vijugali med pisano množico.

Okusi Neaplja

A tak je Neapelj. Nejc pravi, da v mestu ne vidi prav nič lepega, meni pa sta nered in na trenutke prav smešna neolikanost zlezla pod kožo. Zaljubila sem se v njihovo kulinariko – slastne ocvrte fritatine, z limonino kremo polnjene sfogliatelle ter slavne fiocco di neve – puhaste kroglice, nadevane z rahlo kremo iz rikote in svežega mleka. Všeč so mi bile polno obložene stojnice na tržnici Pignasecca, delikatese s širokim naborom domačih italijanskih dobrot, aperoli za dva evra ter pravi italijanski tiramisu, ki sva si ga naslednji dan privoščila v mestu Minori na Amalfijski obali.

(Se nadaljuje)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 17. julij 2007 / 07:00

V Poljane prišel po zmago

Velenjčan Gregor Tekavec je zmagovalec kolesarske dirke od Poljan do Starega vrha, ki se je je udeležilo okrog dvesto kolesarjev.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Anketa: Mladim je Rusija všeč

Društvo Slovenija Rusija je ob podpori Fundacije Russkiy Myr za slovenske dijake in učence pripravilo deset ekskurzij k Ruski kapelici pod Vršičem. V sredo so se ene od njih udeležili tudi dijaki prve...

Gospodarstvo / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Zelo hitro lahko obudimo del gradbeništva

"Na eni strani znižujemo stroške, na drugi proizvedemo več in kakovostnejše izdelke," o uspešnem poslovanju pravi Saša Bavec.

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Slovenska pisateljska pot

Dobili smo novo vseslovensko transverzalo. Najbolj znana je Slovenska planinska pot, dolga okoli štiristo kilometrov. Slovenska pisateljska pot (SPP) pa jih znese kar sedemsto! Pri njej sicer ne...

GG Plus / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Vaš razgled

Nasveti / nedelja, 12. maj 2013 / 07:00

Jabolka v juhi in sladici

Vsa raznežena pripovedujem prijateljici Ingrid, kako so me navdušile barve v Parku rododendronov. »No,« se zasmeji, »pa greva jutri gledat še belo morje.« Ne razumem prispodobe, a ko se iz Bremna...