Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g čokolade v prahu, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih mandljev, 2 žlici medu, 2 žlici rjavega sladkorja, 2 žlici ruma, 100 g temne čokolade, 2 žlici kokosove moke.

Datlje za nekaj ur namočimo v vodi ter jih odcedimo. Vodo prihranimo za kasneje. V mešalniku jih zmeljemo v gladko maso. Dodamo vse ostale sestavine, z izjemo temne čokolade in kokosove moke. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Če je masa presuha, dodamo še nekaj vode od namakanja, če je prevlažna, pa dodamo še nekaj mletih mandljev. Dobiti moramo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pred oblikovanjem zmes postavimo še za pol ure v hladilnik, saj se bo ohlajena masa lažje oblikovala. Oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato povaljamo še v stopljeni temni čokoladi ter po vrh posujemo s kokosovo moko. Kroglice polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.

Za pripravo koruznih krekerjev potrebujemo: 150 g koruzne moke, 100 g pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 50 g na drobno naribanega parmezana, 5 žlic olivnega olja, 150 g jogurta ali kisle smetane, 1 žlico lanenih semen, 2 žlici na drobno narezanega pora.

Vse navedene sestavine zmešamo skupaj in oblikujemo testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 23. november 2020 / 18:50

Krizni načrt ni več zadoščal, a so našli rešitev

Vladni govorec Jelko Kacin je natančneje predstavil dodano izjemo pri prehajanju meje, direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših (CSS) Škofja Loka Silva Košnjek pa aktualno stanje glede koro...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 17. april 2024 / 20:58

Subvencija tudi za e-kolesa

Država bo nakupe električnih koles spodbudila s tridesetodstotnimi subvencijami, s čimer želi državljane spodbuditi, da za krajše razdalje namesto avtomobila uporabljajo bolj trajnostne oblike prevoza...

Nasveti / sreda, 17. april 2024 / 20:57

Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g s...

GG Plus / sreda, 17. april 2024 / 20:56

Zaprta v temačni kleti

»Sestra je imela zaradi nesreče veliko zdravstvenih težav, zato je bil oče do nje vsaj malo prizanesljiv. V letih, ki so sledila, sem bila jaz tista, na kateri je sproščal svoje pijanske f...

Razvedrilo / sreda, 17. april 2024 / 20:56

Nova zgodba, nov začetek

Pumpa pub v Tupaličah pri Preddvoru piše novo zgodbo: odslej bo to projekt družine Krč, vodenje lokala pa so zaupali družinskemu članu Urbanu Krču. Tisto aprilsko torkovo dopoldne, ko je pub na nov...

Gospodarstvo / sreda, 17. april 2024 / 20:55

Uničevanje mejic in grmišč

Lovska inšpekcija opaža, da se je v spomladanskem obdobju zelo povečalo sekanje mejic in grmišč ter uničevanje zarasti ob vodotokih, prav tako pa tudi kurjenje starega travinja.