Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g čokolade v prahu, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih mandljev, 2 žlici medu, 2 žlici rjavega sladkorja, 2 žlici ruma, 100 g temne čokolade, 2 žlici kokosove moke.

Datlje za nekaj ur namočimo v vodi ter jih odcedimo. Vodo prihranimo za kasneje. V mešalniku jih zmeljemo v gladko maso. Dodamo vse ostale sestavine, z izjemo temne čokolade in kokosove moke. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Če je masa presuha, dodamo še nekaj vode od namakanja, če je prevlažna, pa dodamo še nekaj mletih mandljev. Dobiti moramo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pred oblikovanjem zmes postavimo še za pol ure v hladilnik, saj se bo ohlajena masa lažje oblikovala. Oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato povaljamo še v stopljeni temni čokoladi ter po vrh posujemo s kokosovo moko. Kroglice polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.

Za pripravo koruznih krekerjev potrebujemo: 150 g koruzne moke, 100 g pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 50 g na drobno naribanega parmezana, 5 žlic olivnega olja, 150 g jogurta ali kisle smetane, 1 žlico lanenih semen, 2 žlici na drobno narezanega pora.

Vse navedene sestavine zmešamo skupaj in oblikujemo testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 27. julij 2007 / 07:00

Malo mi že preseda

Tadej na Tour de France (6)

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 6. december 2017 / 17:11

Konec »umiranja« in začetek umirjanja

Kako je mogoče, da tako majhen hrošč, kot je smrekov lubadar (šesterozobi meri okoli dva milimetra in osmerozobi približno pet milimetrov), povzroči v gozdovih tako veliko škodo, se pogost...

Razvedrilo / sreda, 6. december 2017 / 17:10

Hvaležna za srečen zakon

Angelca in Jernej Vombergar sta praznovala 65. obletnico poroke. Njuno največje bogastvo je, da sta bila srečna s tistim, kar sta ustvarila, želita pa si, da bi bila zdrava še naprej. Dom in družino s...

Razvedrilo / sreda, 6. december 2017 / 17:09

Šola vedeževanja iz Ciganskih kart

Tokrat imamo kombinacijo treh kart, saj na ta način hitro pridemo do odgovora. Spraševalec ali mi sami, če gledamo karte sebi, izberemo poljubno tri karte in si jih razložimo. Najprej vsako posebej...

Nasveti / sreda, 6. december 2017 / 17:07

Všeč mi je ...

... ker imamo prijatelje in se razumemo, ko se v družbi počutim domače, sprejeto in udobno, ko se počutim varno, ko lahko prispevam k idejam in k skupnemu dobremu, ko ti prijatelji zaupajo do te me...

Slovenija / sreda, 6. december 2017 / 17:07

Slike, polne življenjske energije

Ljubljana – V Kulturnem centru Veleposlaništva Madžarske, imenovanem Balassijev inštitut, so v petek, 1. decembra, slovesno odprli skupinsko razstavo 12 slovenskih slikarjev in dveh slikarjev s Hrv...