Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g čokolade v prahu, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih mandljev, 2 žlici medu, 2 žlici rjavega sladkorja, 2 žlici ruma, 100 g temne čokolade, 2 žlici kokosove moke.

Datlje za nekaj ur namočimo v vodi ter jih odcedimo. Vodo prihranimo za kasneje. V mešalniku jih zmeljemo v gladko maso. Dodamo vse ostale sestavine, z izjemo temne čokolade in kokosove moke. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Če je masa presuha, dodamo še nekaj vode od namakanja, če je prevlažna, pa dodamo še nekaj mletih mandljev. Dobiti moramo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pred oblikovanjem zmes postavimo še za pol ure v hladilnik, saj se bo ohlajena masa lažje oblikovala. Oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato povaljamo še v stopljeni temni čokoladi ter po vrh posujemo s kokosovo moko. Kroglice polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.

Za pripravo koruznih krekerjev potrebujemo: 150 g koruzne moke, 100 g pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 50 g na drobno naribanega parmezana, 5 žlic olivnega olja, 150 g jogurta ali kisle smetane, 1 žlico lanenih semen, 2 žlici na drobno narezanega pora.

Vse navedene sestavine zmešamo skupaj in oblikujemo testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 29. junij 2015 / 08:49

Novo priznanje za bohinjski turizem

Bohinjska Bistrica – Priljubljeni turistični vodnik Lonely Planet je Bohinj uvrstil na lestvico desetih najboljših evropskih destinacij za družinski oddih. Kot so zapisali v vodniku, je Bohinj kraj...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Začimbe in zelišča tudi zdravijo

V katero jed dati to ali ono začimbo, da bo jed okusna, vabljiva, imela pravi »žmah«, kot pravimo, je vprašanje, ki pri vsakdanji kuhi najbolj tare mlade gospodinje. Sicer je zadnje čase...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Silvestrovi čajni napitki

Imejte v zalogi baziliko, meto, meliso, peteršilj, janež, komarček ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Arcnije za vse sorte

Pa še nekaj o zdravilstvu naših babic, prababic ...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Zeli z velikimi močmi

Z uporabo zelišč želi človek povečati kakovost svojega življenja. Odkriva nove poti, kako združiti znanje in izkušnje svojih prednikov z novimi znanstvenimi dognanji. Na domačem vrtu goji poprovo meto...

Splošno / nedelja, 1. januar 2006 / 06:00

Resnica in privid zdravil

Otok Kosu, Grčija, 5. stoletje pred našim štetjem; Hipokrat, zdravnik in oče načel o moralnem liku zdravnika, povišano telesno temperaturo in bolečino v sklepih lajša s salixom, izvlečkom iz vrbovega...