Sladki ali slani prigrizki

V hitrem tempu življenja so prigrizki, ki nas napolnijo z energijo, nepogrešljivi. Še posebej taki, ki so hranljivi in tudi okusni.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g čokolade v prahu, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih mandljev, 2 žlici medu, 2 žlici rjavega sladkorja, 2 žlici ruma, 100 g temne čokolade, 2 žlici kokosove moke.

Datlje za nekaj ur namočimo v vodi ter jih odcedimo. Vodo prihranimo za kasneje. V mešalniku jih zmeljemo v gladko maso. Dodamo vse ostale sestavine, z izjemo temne čokolade in kokosove moke. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Če je masa presuha, dodamo še nekaj vode od namakanja, če je prevlažna, pa dodamo še nekaj mletih mandljev. Dobiti moramo zmes, iz katere bomo lahko oblikovali kroglice. Pred oblikovanjem zmes postavimo še za pol ure v hladilnik, saj se bo ohlajena masa lažje oblikovala. Oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato povaljamo še v stopljeni temni čokoladi ter po vrh posujemo s kokosovo moko. Kroglice polagamo na podlago, prekrito s peki papirjem, ter jih postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se čokolada strdi.

Za pripravo koruznih krekerjev potrebujemo: 150 g koruzne moke, 100 g pšenične moke, pol žličke pecilnega praška, 50 g na drobno naribanega parmezana, 5 žlic olivnega olja, 150 g jogurta ali kisle smetane, 1 žlico lanenih semen, 2 žlici na drobno narezanega pora.

Vse navedene sestavine zmešamo skupaj in oblikujemo testo, ki ga za pol ure postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na poljubno velike kvadratke in polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Krekerje pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

Od Vrhnike do Strahinja

Ob stoletnici mlekarskega izobraževanja so mladi kolesarji potovali po krajih, kjer je delovala šola.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 15. marec 2017 / 20:22

Ema Klinec sedma skakalka sezone

Kranj – Na Holmenkollnu nad Oslom so letošnjo sezono svetovnega pokala zaključile smučarske skakalke. Tekmo je s šestim mestom končala Ema Klinec kot najboljša Slovenka. Najvišje je tudi v skupnem...

Šport / sreda, 15. marec 2017 / 20:21

Hrovatova mladinska svetovna podprvakinja

Kranj – Alpska smučarka Meta Hrovat, članica ASK Kranjska Gora, je na svetovnem mladinskem prvenstvu v švedskem Areju postala svetovna podprvakinja v alpski kombinaciji. Na drugem mestu je bila že...

Nasveti / sreda, 15. marec 2017 / 20:20

Spomladanske alergije

S pomladjo pridejo na plano tudi alergije na cvetni prah. Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje boste zasledili časovni potek obremenitve zraka (vsakič za pretekli teden), ki v...

Nasveti / sreda, 15. marec 2017 / 20:20

Zdravje moških ogroža rak prostate

Gorenjska: pri moških je na prvem mestu rak prostate, pri ženskah rak kože. Obolevnost za rakom se s starostjo povečuje.

Kranj / sreda, 15. marec 2017 / 20:19

Nič več v gasilskem domu

V Žabnici, kjer imajo vrtec za drugo starostno obdobje sicer v podružnični osnovni šoli, so zadnja leta imeli dva oddelka vrtca za otroke prvega starostnega obdobja tudi v gasilskem domu, v novem šols...