Na letošnjih kolesarskih pripravah se je zbralo 33 kolesark in kolesarjev. / Foto: Grega Flajnik

Priprave na kolesarsko sezono

Če se nam želite pridružiti na torkovih kolesarskih srečanjih, pokličite na telefonsko številko 031 38 26 25.

Zimsko obdobje je bilo sicer dobrodošlo, da smo se odpočili, regenerirali telo ter spoznali in izvajali še kakšno drugo aktivnost. Glasovi kolesarji smo se letos večkrat dobili na pohodih v hribe.

Zdaj se temperature ozračja višajo in kar vleče nas ven na svež zrak. Pomembno je, da se po daljšem zimskem premoru postopno spet prilagodimo na vadbo. Vzemimo si več časa za trening, treningi naj bodo manj intenzivni in daljši. Temu načinu vadbe strokovnjaki pravijo bazični trening. Značilnost bazične vadbe so daljše razdalje brez večjega odmora med vadbo in med samimi vadbami. Te ponavljajoče se obremenitve nizke intenzivnosti gradijo dobro osnovo, ki bo kasneje podpirala intenzivnejše treninge. Pri takšni vadbi se telo počasi navadi na daljše napore, srce, mišice in sklepi se počasi krepijo. Tako omogočamo postopno in trdnejšo krepitev mišic, ki bo trajala dlje časa, možnost za poškodbe pri kasnejših intenzivnejših treningih se bo s tem zmanjšala.

Povečanje števila prevoženih kilometrov mora biti postopno. Ne smemo si dopustiti, da nas zanese in se v klanec preveč zaženemo ali da nas bolje pripravljen kolesar premami, da gremo za njim. V ospredju naj ne bosta tempo in čas, ampak opravljena količina in postopno večanje števila treningov in razdalje. Posvetiti se moramo tudi položaju na kolesu in dobremu počutju na njem.

Dobrodošlo je tudi, da si vzamemo krajši odmor nekje v toplejših krajih, kjer imamo ves dan čas za aktivnosti. Glasovi kolesarji se tradicionalno zberemo na kolesarskih pripravah v Poreču. Ob morju so temperature ozračja nekaj stopinj višje kot pri nas. Na skupnih kolesarjenjih imamo čas, da spet obnovimo veščine vožnje v skupini, skušamo najti skupni imenovalec pripravljenosti vseh članov, se navadimo drže na kolesu, obnovimo veščine spremljanja kolesarjev, ki vozijo z nami. Skupne priprave smo začeli tudi letošnjo sezono. Naslednji torek se začnemo dobivati tudi v Kranju. Želim si, da bi tudi letos prekolesarili veliko skupnih kilometrov brez padcev in nesreč. Za to pa lahko največ storimo sami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sobota, 26. december 2020 / 16:20

Poračuni stroškov ogrevane vode

Naš bralec Domplanu očita nepošteno poslovno prakso pri kvartalnem poračunu porabe ogrevane vode, v družbi pa odgovarjajo, da je bralec pomešal stroška za ogrevano vodo in za centralno ogrevanje.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...