Na letošnjih kolesarskih pripravah se je zbralo 33 kolesark in kolesarjev. / Foto: Grega Flajnik

Priprave na kolesarsko sezono

Če se nam želite pridružiti na torkovih kolesarskih srečanjih, pokličite na telefonsko številko 031 38 26 25.

Zimsko obdobje je bilo sicer dobrodošlo, da smo se odpočili, regenerirali telo ter spoznali in izvajali še kakšno drugo aktivnost. Glasovi kolesarji smo se letos večkrat dobili na pohodih v hribe.

Zdaj se temperature ozračja višajo in kar vleče nas ven na svež zrak. Pomembno je, da se po daljšem zimskem premoru postopno spet prilagodimo na vadbo. Vzemimo si več časa za trening, treningi naj bodo manj intenzivni in daljši. Temu načinu vadbe strokovnjaki pravijo bazični trening. Značilnost bazične vadbe so daljše razdalje brez večjega odmora med vadbo in med samimi vadbami. Te ponavljajoče se obremenitve nizke intenzivnosti gradijo dobro osnovo, ki bo kasneje podpirala intenzivnejše treninge. Pri takšni vadbi se telo počasi navadi na daljše napore, srce, mišice in sklepi se počasi krepijo. Tako omogočamo postopno in trdnejšo krepitev mišic, ki bo trajala dlje časa, možnost za poškodbe pri kasnejših intenzivnejših treningih se bo s tem zmanjšala.

Povečanje števila prevoženih kilometrov mora biti postopno. Ne smemo si dopustiti, da nas zanese in se v klanec preveč zaženemo ali da nas bolje pripravljen kolesar premami, da gremo za njim. V ospredju naj ne bosta tempo in čas, ampak opravljena količina in postopno večanje števila treningov in razdalje. Posvetiti se moramo tudi položaju na kolesu in dobremu počutju na njem.

Dobrodošlo je tudi, da si vzamemo krajši odmor nekje v toplejših krajih, kjer imamo ves dan čas za aktivnosti. Glasovi kolesarji se tradicionalno zberemo na kolesarskih pripravah v Poreču. Ob morju so temperature ozračja nekaj stopinj višje kot pri nas. Na skupnih kolesarjenjih imamo čas, da spet obnovimo veščine vožnje v skupini, skušamo najti skupni imenovalec pripravljenosti vseh članov, se navadimo drže na kolesu, obnovimo veščine spremljanja kolesarjev, ki vozijo z nami. Skupne priprave smo začeli tudi letošnjo sezono. Naslednji torek se začnemo dobivati tudi v Kranju. Želim si, da bi tudi letos prekolesarili veliko skupnih kilometrov brez padcev in nesreč. Za to pa lahko največ storimo sami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 26. december 2009 / 07:00

Tudi za naše otroke

Na Centru za socialno delo Kranj so s pomočjo donatorjev pripravili dobrodelno akcijo Tudi za naše otroke ter pred božičnimi prazniki obdarovali okoli dvesto otrok in mladostnikov.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 26. marec 2024 / 16:00

Zlato, srebro in junaki letošnje sezone

Prvo planiško tekmo na Letalnici bratov Gorišek je dobil Peter Prevc, sobotno ekipno Avstrijci, zadnjo, nedeljsko pa Daniel Huber, ki je zmagal tudi v seštevku Planica 7. Lepo vreme je nagradilo organ...

Rekreacija / torek, 26. marec 2024 / 22:30

Priprave na kolesarsko sezono

Zimsko obdobje je bilo sicer dobrodošlo, da smo se odpočili, regenerirali telo ter spoznali in izvajali še kakšno drugo aktivnost. Glasovi kolesarji smo se letos večkrat dobili na pohodih v hribe.

Šport / torek, 26. marec 2024 / 22:29

Jutri finalni hokejski obračun v Kranju

Kranj – Čeprav so končani obračuni za naslov državnih prvakov, pa hokejska sezona še ni zaključena. V članski kategoriji se je ekipa kranjskega Triglava v Mednarodni hokejski ligi (IHL) uvrstila v...

Zanimivosti / torek, 26. marec 2024 / 22:29

S kolesom v Indijo čez najvišje prelaze sveta

Preddvor – Kulturni dom v Preddvoru bo v sredo, 27. marca, ob 18. uri gostil Roka Jelovčana, ki pripravlja potopisno predavanje. Pred enim letom je sedel na kolo in se z njim odpeljal na dolgo pot...

Nasveti / torek, 26. marec 2024 / 22:27

Koruzna potička z jabolki

V času velikonočnih praznikov naše kuhinje oživijo s prijetnim vonjem sveže pečenih potic. Čeprav so običajno na mizi orehove ali makove potice, se lahko odločimo za nekaj povsem novega in osvežujo...