Pozdrav iz kuhinje / Foto: Alenka Brun

Po nasmeh k Bizjaku

Spomladanski Teden restavracij se je začel s petkom in bo trajal do nedelje, 24. marca. Sodelujočih restavracij in gostiln je toliko, da bi lahko vsak dan v tednu jedli drugje – celo večkrat na dan, če bi se nam zahotelo oziroma denarnica to prenese.

Mi smo se tokrat odločili, da zadevo zastavimo malo drugače in izberemo med tistimi, ki nimajo srčkov, ki jih sodelujočim podelijo ocenjevalci, temveč oznako nasmeh. Od gorenjskih ponudnikov je to znana Gostilna pri Bizjaku z Zgornje Bele pri Preddvoru.

Izbirali smo lahko med tremi meniji – mesnim, ribjim in veganskim. Jaz sem se tokrat odločila za ribjega.

Pozdrav iz kuhinje je z obloženim domačim briošem obetal prijetno nadaljevanje. Sledila je čemaževa juha z zdrobovim skutnim štrukljem, peno kisle smetane in čipsom vijoličastega krompirja. Vmes je na mizo prispel še poseben, doma pečen kruh gostilničarke Veronike (Aljančič), eden od njih tudi s čemažem, kar nas je dodatno spomnilo, da v teh krajih v aprilu tradicionalno potekajo dnevi čemaža. Letos jih bodo pripravili od 8. do 14. aprila. Takrat preddvorski gostinci na svoje jedilnike umestijo različne jedi s čemažem, na zadnji dan dogajanja pa grad Dvor v Preddvoru gosti še Čemaževo kuhinjo na prostem. Organizatorji pripravijo tudi bogat spremljevalni program.

Glavna jed ribjega menija so bile tokrat lovke orjaškega lignja, gamber, zavit v rezance kadaif, sestavljali pa so jo še korenje, pomaranča in sipa. Jed je bila zelo okusna in po tej plati zvezda trihodnega menija. Za sladico je na mizo prispel čokoladni tart s sorbetom pomaranče in rožmarina. Ta je v ustih zaživela, če si skupaj zaužil čokoladni tart in sorbet. Čokolada, okus rožmarina in citrusa so si lepo podali roke.

Gostilna pri Bizjaku je bila v času našega obiska – drugi dan Tedna restavracij, v soboto popoldne – polna. Ljudje so od miz odhajali zadovoljni in glede na porcije, ki smo jih dobili, nihče ni odšel lačen.

Imeli pa smo tudi privilegij, da smo za konec pokusili še eno gospodaričino domačo posebnost: pijačo, ki jo pripravlja iz bezgovih jagod in ruma. Prav veliko nam o tej pijači ni uspelo izvedeti, saj je Veronika Aljančič kot prava gostilničarka okoli tega ostala skrivnostna, z nami pa delila nasmeh.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 24. november 2021 / 22:56

Gorenjski glas nagrajuje zvestobo

Na Gorenjskem glasu že četrto leto zapored ob koncu leta nagrajujemo zveste naročnike tako, da iz naročniške baze izžrebamo prejemnike lepih nagrad. Letos bomo razveselili šest naših zvestih naročniko...

Objavljeno na isti dan


Železniki / nedelja, 13. januar 2008 / 07:00

Nad 4.000 ljudi v Dražgošah

Slavnostni govornik je bil predsednik republike dr. Danilo Tuerk. Dejal je, da se do zgodovinskih resnic obnašamo nestrpno in preveč politično.

GG Plus / nedelja, 13. januar 2008 / 07:00

Kaj je gledališče?

Po predstavi Kralj Ojdipus, ki so jo v Prešernovem gledališču v koprodukciji z Gledališčem Koper uprizorili leta 2005, si bomo v nedeljo prvič ogledali rezultate ponovnega sodelovanja obeh gledališč....

Splošno / nedelja, 13. januar 2008 / 07:00

Na Blejski Dobravi so združili dva praznika

Na isti dan, 26. decembra, so pripravili žegnanje konj in praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti.

Splošno / nedelja, 13. januar 2008 / 07:00

Jeseniškim invalidom polepšali praznične dni

Pri Medobčinskem društvu invalidov Jesenice vsako leto v decembru svojim članom namenijo več pozornosti kot običajno. Letos so ob obiskih bolnim in ostarelim izročili 125 prazničnih daril. Poleg...

GG Plus / nedelja, 13. januar 2008 / 07:00

Šundar na Žirovskem

Kreganje zaradi ljubezni