Kremne rezine z jagodami

Kremne rezine, po domače kremšnite, so klasična sladica in priljubljene tako zaradi svoje preproste priprave kot tudi izjemnega okusa. Dodatek sočnih jagod pa ustvari povsem novo sladico in še dodatno popestri vsak grižljaj.

Za pripravo kremnih rezin z jagodami potrebujemo: 400 g listnatega testa; za vaniljevo kremo: 6 jajc, 1,5 l mleka, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 5 žlic ruma; za jagodno kremo: 700 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 50 g škroba ali praška za pripravo vaniljevega pudinga, 100 g sladkorja; 6 dl smetane, sladkor v prahu za posip.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še pet minut, da se masa zgosti, medtem pa stalno mešamo.

Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter jih narežemo v kozico. Potresemo s sladkorjem in prilijemo 3 žlice vode ter limonin sok. Pokrijemo in segrejemo do vretja. Pri nižji temperaturi dušimo še 15 minut. Odlijemo 1 dl tekočine, če je ta ostala. Jagode nato zmeljemo s paličnim mešalnikom v pire. Škrob zmešamo s tekočino, ki smo jo odlili od kuhanja jagod, ter ga vmešamo v jagodni pire. Kuhamo še nekaj minut, da se pire zgosti.

V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Čezenj prelijemo jagodni pire. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 27. julij 2016 / 14:24

Tanja odgovarja

Tanja, najprej vas prav lepo pozdravljam. Redno prebiram vašo rubriko, nekajkrat sem vam tudi  že pisala. Odgovorili ste mi in kar nekaj tega se je uresničilo. Sedaj sem zopet v obdobju, k...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:10

Župnik, ki je tudi športnik in gasilec

Branko Potočnik je župnik Župnije Reteče, ki v teh dneh praznuje štirideseto obletnico posvetitve župnijske cerkve. Nekdanji alpski smučar in trener se redno vključuje v aktivnosti kraja. Je tudi član...

GG Plus / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:06

Bučar, mož pokončne drže

Slabo leto od smrti dr. Franceta Bučarja je pri založbi Mohorjeva iz Celovca izšla knjiga o tem slovenskem državniku in politiku. Napisala jo je televizijska novinarka in avtorica knjig v zbirki Kako...

Slovenija / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:02

Koroški kmetje bodo volili

Na Koroškem ima Kmetijska zbornica pomembno vlogo, saj je v nekaterih primerih zakonsko določen, pri drugih pa posvetovalni partner pri ključnih odločitvah oblasti v primerih, ki zadevajo kmetijstv...

Kranj / ponedeljek, 19. september 2016 / 20:00

Prednost obnovi kuhinje

Vodenje Osnovne šole Jakoba Aljaža Kranj je z novim šolskim letom prevzel Jože Povšin, ki prvič opravlja ravnateljsko funkcijo.

Kronika / ponedeljek, 19. september 2016 / 19:56

Tožijo zdravnika Stareta

Družba Lambergh od nekdanjega vodje medicinske dejavnosti v istoimenskem hotelu v Dvorski vasi dr. Andreja Stareta, sicer znanega športnega komentatorja, zahteva povračilo 163 tisoč evrov.