Kremne rezine z jagodami

Kremne rezine, po domače kremšnite, so klasična sladica in priljubljene tako zaradi svoje preproste priprave kot tudi izjemnega okusa. Dodatek sočnih jagod pa ustvari povsem novo sladico in še dodatno popestri vsak grižljaj.

Za pripravo kremnih rezin z jagodami potrebujemo: 400 g listnatega testa; za vaniljevo kremo: 6 jajc, 1,5 l mleka, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 5 žlic ruma; za jagodno kremo: 700 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 50 g škroba ali praška za pripravo vaniljevega pudinga, 100 g sladkorja; 6 dl smetane, sladkor v prahu za posip.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še pet minut, da se masa zgosti, medtem pa stalno mešamo.

Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter jih narežemo v kozico. Potresemo s sladkorjem in prilijemo 3 žlice vode ter limonin sok. Pokrijemo in segrejemo do vretja. Pri nižji temperaturi dušimo še 15 minut. Odlijemo 1 dl tekočine, če je ta ostala. Jagode nato zmeljemo s paličnim mešalnikom v pire. Škrob zmešamo s tekočino, ki smo jo odlili od kuhanja jagod, ter ga vmešamo v jagodni pire. Kuhamo še nekaj minut, da se pire zgosti.

V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Čezenj prelijemo jagodni pire. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Zadnjih deset let

Ob 60-letnici Ekonomske šole Kranj so na šoli izdali zbornik. V njem je tudi kronološki pregled zadnjih desetih let. Objavljamo povzetek.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 20. oktober 2017 / 06:00

Prva tržnica na Vurnikovem trgu

Radovljica – Turistično društvo Radovljica bo v soboto, 21. oktobra, od med 13. in 17. uro tržnico s ponudbo domačih dobrot prvič organiziralo na Vurnikovem trgu. Poleg jesenskega obilja prehrambni...

Slovenija / petek, 20. oktober 2017 / 06:00

Kdo bo zmagal

Ne vprašujemo o kaki tekmi iz evropske lige prvakov, temveč o predsedniških volitvah. Tudi te so tekmovanje, kjer si bo nasproti stalo devet tekmovalcev, izžrebani so bili vrstni redi nasp...

Kronika / petek, 20. oktober 2017 / 16:49

Umrl v trčenju z mopedom v vlak

Zadnje dni se je na Gorenjskem zgodilo več nesreč, v katere so bili udeleženi motoristi, kolesarji in pešci. Ena se je končala tragično.

Kronika / petek, 20. oktober 2017 / 16:48

Žaljive obdolžitve ni bilo

Kranjsko sodišče je odločilo, da Janez Remškar pred dvema letoma ni žaljivo obdolžil svoje naslednice na Onkološkem inštitutu Zlate Štiblar Kisić, češ da je pridobila pet tisoč evrov nezakonitega plač...

Kranj / petek, 20. oktober 2017 / 16:46

Dvajset let razdelilnice hrane

V kranjski razdelilnici hrane v stavbi na Sejmišču vsak dan razdelijo več kot devetdeset toplih obrokov, poleg tega pa v okviru programa Viški hrane za lačne poskrbijo tudi na Vodopivčevi ulici, kjer...