Kremne rezine z jagodami

Kremne rezine, po domače kremšnite, so klasična sladica in priljubljene tako zaradi svoje preproste priprave kot tudi izjemnega okusa. Dodatek sočnih jagod pa ustvari povsem novo sladico in še dodatno popestri vsak grižljaj.

Za pripravo kremnih rezin z jagodami potrebujemo: 400 g listnatega testa; za vaniljevo kremo: 6 jajc, 1,5 l mleka, 6 žlic moke, 6 žlic sladkorja, 5 žlic ruma; za jagodno kremo: 700 g jagod, 2 žlici limoninega soka, 50 g škroba ali praška za pripravo vaniljevega pudinga, 100 g sladkorja; 6 dl smetane, sladkor v prahu za posip.

Testo razdelimo na dva dela in ga na tanko razvaljamo. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut oziroma dokler ne dobi lepe zlate barve.

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto vmešamo, da masa nekoliko naraste. Stepenim rumenjakom prilijemo rum ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Nazadnje masi rumenjakov dodamo še stepene beljake. Mleko zavremo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Kuhamo še pet minut, da se masa zgosti, medtem pa stalno mešamo.

Priprava jagodne kreme: Jagode očistimo ter jih narežemo v kozico. Potresemo s sladkorjem in prilijemo 3 žlice vode ter limonin sok. Pokrijemo in segrejemo do vretja. Pri nižji temperaturi dušimo še 15 minut. Odlijemo 1 dl tekočine, če je ta ostala. Jagode nato zmeljemo s paličnim mešalnikom v pire. Škrob zmešamo s tekočino, ki smo jo odlili od kuhanja jagod, ter ga vmešamo v jagodni pire. Kuhamo še nekaj minut, da se pire zgosti.

V večji pekač položimo prvo plast testa in nanj vlijemo kremo, ki smo jo skuhali. Čezenj prelijemo jagodni pire. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, nato stepemo smetano ter jo porazdelimo po rumeni masi. Na smetano položimo še drugo plast testa in potresemo s sladkorjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 25. oktober 2019 / 21:03

Zloraba društvenega računa

Kamnik – Na policijski postaji v Kamniku se je pred dnevi oglasila občanka in na zapisnik prijavila kaznivo dejanje zlorabe negotovinskega plačilnega sredstva. Neznani storilec je namreč na (še) ne...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:55

Zlomljeno krilo okrepilo medresorsko sodelovanje

Na poligonu Fraportove letalske akademije na Brniku so minuli torek predstavili potek vaje kriznega odzivanja v primeru letalske nesreče Zlomljeno krilo 2021, s katero so preverili usposobljenost in o...

Šport / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:54

Štipendija Mojci Marčun

Plavalni klub Radovljica in nekdanja vrhunska plavalka Sara Isaković vsako leto podelita štipendijo enemu od najperspektivnejših plavalcev v klubu. Tokrat jo je prejela Mojca Marčun, petnajstletna pla...

Žiri / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:54

Odsluženi les je lahko lep

Na kopališču Pustotnik so v torek slovesno predali v uporabo novo urbano opremo, ki je nastala v okviru projekta Lesni feniks.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:50

Spletni nakupi kmalu dražji

S prvim julijem bo v veljavo stopila nova evropska direktiva, po kateri bo za vse spletne nakupe iz tretjih držav obvezno plačilo davka na dodano vrednost.

GG Plus / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:50

Pot k lastni državi

Pri založbi Miš je ob tridesetletnici samostojnosti Slovenije izšla velika ilustrirana knjiga z naslovom Osamosvojitev. Njena avtorja sta kustosinja Nataša Strlič in ilustrator Damijan Stepančič.